1. Els ajuts van destinats a projectes d’investigació en l’àmbit de la igualtat de gènere i els feminismes
  2. El Departament recupera una línia d’ajuts a la recerca que l’Institut Català de les Dones va finançar fins el 2010 i la dota amb 400.000 euros
La consellera Verge a la URV{"name":"2023/10/18/11/58/2a7f795e-bc7c-4532-9b97-e3827f4ae926.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":91492}

El Departament d’Igualtat i Feminismes publicarà properament una nova convocatòria de recerca destinada a projectes d’investigació en l’àmbit de la igualtat de gènere i els feminismes. Es tracta d’una línia d’ajuts que té com a objectiu l’obtenció de noves dades i indicadors que abordin la desigualtat de gènere i que contribueixin a superar-ne les causes o els impactes, millorar els sistemes de seguiment i avaluació dels serveis i els programes dirigits a la seva erradicació, així com definir nous models preventius, d'anàlisi i de tractament. Es tracta, doncs, d’una convocatòria de recerca aplicada que necessàriament han d'incloure Catalunya, ja sigui des d'una aproximació comparada o com un únic cas d'estudi.

Segons dades d’ONU Dones, actualment només es disposa de dades per avaluar el 20% dels indicadors d’igualtat de gènere dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per tant, són necessaris més projectes que mesurin, per exemple, l’impacte dels rols, les expectatives, els comportaments o les necessitats socialment construïdes i que puguin documentar la influència que té el gènere en l’accés als recursos i al reconeixement.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha anunciat la nova convocatòria de recerca aquest matí durant una visita a la Universitat Rovira i Virgili, on ha pronunciat la lliçó inaugural del curs de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia. Tal com ha explicat Verge “cal generar noves dades sobre les causes i conseqüències de les diferents formes de desigualtat, discriminació i violència envers les dones, perquè aquesta transferència de coneixement millora la qualitat del disseny, la implementació i l’avaluació de les lleis i les polítiques públiques d'igualtat. També permet superar els biaixos de gènere que encara arrossega la producció de coneixement. La recerca amb perspectiva de gènere és una millor recerca”, ha afegit la consellera.

Verge ha explicat que “amb aquesta convocatòria donem compliment a les lleis d’igualtat aprovades pel Parlament de Catalunya. Totes elles estableixen que cal acabar amb la invisibilitat i el desconeixement sobre la realitat de les dones en tots els àmbits i sobre com es reprodueixen les desigualtats”.

La consellera també ha explicat que aquesta convocatòria “recupera una línia d’ajuts a la recerca que finançava l’Institut Català de les Dones fins l’any 2010, moment en què van ser eliminats a causa de les retallades. Ara, dotem la convocatòria amb un major pressupost i més recursos per projecte”. L’import total de la convocatòria és de 400.000 euros, amb un màxim de 50.000 euros per projecte.

Una desena d’àmbits prioritaris

La convocatòria prioritza onze àmbits de recerca, que estan estretament relacionats amb el desplegament de les lleis d’igualtat i les polítiques impulsades pel Departament d’Igualtat i Feminismes incloent les desigualtats de gènere en el treball remunerat (bretxa salarial, segregació horitzontal i vertical de càrrecs i funcions, assetjament, ceguesa de gènere en la prevenció de riscos laborals, etc.), en els treballs no remunerats i en el dret al temps; les diferències, desigualtats i biaixos de gènere en salut; els drets sexuals i reproductius; les resistències a les polítiques d’igualtat i als feminismes; la pressió estètica i les seves múltiples conseqüències; els impactes econòmics o socials de les violències masclistes, incloent l’impacte en la salut mental de les dones; les violències sexuals, amb una perspectiva interseccional, i estudi de fenòmens com l’augment de denúncies o les agressions comeses en grup; les violències digitals i les comeses en l’àmbit polític i l’esfera pública; les desigualtats en l’accés al reconeixement, les oportunitats i la participació social i política de les dones racialitzades, les dones migrades, les dones amb discapacitat o les dones grans; així com l’antigitanisme de gènere i la islamofòbia de gènere, o altres interseccions entre racisme i masclisme.

Els projectes s’hauran de desenvolupar entre l’abril de 2024 i el setembre de 2025.

3  

Imatges

Tània Verge a la URV

Tània Verge a la URV 251784

Tània Verge a la URV

Tània Verge a la URV 336002

Tània Verge explicant la nova convocatòria

Tània Verge explicant la nova convocatòria 97480