La Filmoteca de Catalunya ha acollit l’acte de presentació d’aquesta producció de 3Cat, impulsada pel Govern de la Generalitat i produïda per Abacus

El documental s’emetrà a l’espai ‘Nits sense ficció’ de TV3 el 28 de novembre a les 22.05 hores

La preestrena, conduïda per la directora de ‘Sense ficció’, Montse Armengou Martín, ha comptat amb la participació de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González; el cap de Documentals de 3Cat, David Bassa i Cabanas; la directora de ‘Sàpiens’, Clàudia Pujol Devesa, i el director del documental, Raúl Cuevas Mambrilla


La Filmoteca de Catalunya ha acollit aquesta tarda la preestrena del documental “L’amarga lluita del Noi del Sucre”, una producció que recupera la poc coneguda figura de Salvador Seguí, el “Noi del Sucre”, un dels líders més destacats del moviment anarcosindicalista de Catalunya a principis del segle XX.

El documental, impulsat pel Govern, per mitjà del Departament d’Empresa i Treball, amb motiu de la commemoració del centenari de l’assassinat de Salvador Seguí, és una producció de 3Cat i Abacus i s’emetrà a l’espai “Nits sense ficció” el dia 28 de novembre a les 22.05 hores. Dirigit per Raúl Cuevas Mambrilla, el documental parteix d’una investigació de la revista Sàpiens i analitza l’ideari revolucionari i la personalitat de Seguí en el context d’una Barcelona i una Catalunya marcades per les lluites a trets entre sindicats i patronal.

La preestrena ha estat precedida d’una taula rodona conduïda per la directora del programa “Sense ficció” de TV3, Montse Armengou Martín, i ha comptat amb la participació de Clàudia Pujol Devesa, directora de la revista Sàpiens; Raúl Cuevas Mambrilla, director del documental, i David Bassa Cabanas, cap de Documentals de 3Cat, que han conversat al voltant de la figura d’aquest líder de la CNT que va contribuir a l’assoliment de fites tan inimaginables en aquell moment com l’aprovació de la jornada laboral de vuit hores. Amb una eloqüència verbal que seduïa immediatament i una gran capacitat de lideratge, Salvador Seguí va transformar el sindicalisme des dels postulats anarquistes en un context de gran violència a Barcelona. Cent anys després del seu assassinat, el documental recull la seva vida i el significat de la seva lluita, confrontant-la amb la precarietat laboral que encara perviu.

En l’acte també hi ha intervingut la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, que ha destacat que “la realitat social i política del ‘Noi del Sucre’ es desenvolupava en un context on esquerra, revolució, república o autogovern compartien significats i complicitats, en què els referents advocaven per l’avenç social i nacional del país, un binomi que no només és indestriable en la Catalunya de principis del segle XX sinó també en la Catalunya del segle XXI”.

El cap de Documentals de 3Cat, David Bassa, ha destacat la “importància que des de la televisió pública, i en horari de prime time, es faci aquesta aposta per donar a conèixer figures tan rellevants per a la història catalana com Salvador Seguí”. La directora de Sàpiens i membre del Consell Rector d’Abacus, Clàudia Pujol, ha volgut remarcar “el treball transmèdia que s’ha dut a terme, ja que a partir d’una investigació periodística publicada a Sàpiens, Abacus va produir una exposició al Palau Robert i posteriorment es va fer aquest documental”. Pujol ha posat en valor que “des de diversos dispositius comunicatius s’ha pogut fer arribar a la ciutadania una figura clau com Salvador Seguí”. Per a Raúl Cuevas, director del documental, aquesta producció “ha estat un repte interessant a l’hora de plantejar de quina manera es pot fer arribar al gran públic el pensament i l’acció d’una figura tan complexa com el “Noi del Sucre””

“L’amarga lluita del Noi del Sucre” ha estat dirigit per Raúl Cuevas (“Esperit!”, “From Texas to Arbúcies”), amb guió de Sergi Pons, producció de Carla Alpeñés i Tatiana Iriarte i producció executiva de Marc Roma i Oriol Cortacans, d’Abacus Idea (l’àrea audiovisual d’Abacus). Compta amb l’assessorament històric de Teresa Abelló, professora de la Universitat de Barcelona especialitzada en moviments obrers, i de Sergi Martín, comissari de l’exposició “Salvador Seguí, el noi del sucre”, que s’ha pogut veure al Palau Robert de Barcelona fins al passat mes de setembre en el marc de l’Any Salvador Seguí que commemora la Generalitat de Catalunya.

3  

Imatges

Acte de presentació del documental.

Acte de presentació del documental. 202793

Acte de presentació del documental.

Acte de presentació del documental. 563458

La consellera de Justícia, Drets i Memòria durant la seva intervenció.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria durant la seva intervenció. 243676