- S’han invertit més de 4,6 milions d’euros i s’han habilitat més de 5.200 mòduls en vuit edificis de la planta
- L’energia renovable generada, juntament amb la produïda en altres instal·lacions d’Aigües Ter Llobregat, un cop finalitzat el Pla de Sostenibilitat 2007-2011 equivaldrà a un 10% de l’energia elèctrica consumida per les instal·lacions de l’empresa pública

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Manuel Hernández, i l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, acompanyats pel gerent d’Aigües Ter-Llobregat, Joan Compte, han visitat avui les plaques fotovoltaiques a les cobertes de la dessalinitzadora del Llobregat.
S’han invertit més de 4,6 milions d’euros en els treballs, que han permès instal·lar més de 5.200 mòduls en les cobertes de vuit edificis de la planta (plantes d’osmosi, filtres oberts, flotació, calcita, edifici elèctric, bombament, dipòsit elevat i aparcament), ocupant un total de dues hectàrees.
La producció anual esperada és de 1.664.384 kWh, que s’evacua a la xarxa elèctrica mitjançant el centre de mesura construït a aquest efecte, i suposarà un estalvi de 660 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera.
A la planta també s’hi ha instal·lat una aerogenerador per a la producció d’energia elèctrica renovable, amb tecnologia eòlica puntera i dissenyat i construït en la seva totalitat a Catalunya.
Té una alçada de torre de 20 metres, un diàmetre de pales de 16 metres i una potència nominal de 50 kW. En aquest sentit, es preveu una producció anual de 30.000 kWh, que s’autoconsumirà a la mateixa planta dessalinitzadora. Aquest equip ha estat concebut des de l’origen per minimitzar el seu impacte visual, acústic i mediambiental.
Prop del 10% d’estalvi
La instal·lació d’aquestes plaques està emmarcada dins del Pla de Sostenibilitat d’Aigües Ter Llobregat, que s’està desenvolupant des de 2007 i que inclou, entre altres línies d’actuació, la millora en la gestió dels recursos energètics mitjançant la generació d’energia renovable a les seves instal·lacions.

Aquest pla suposa una inversió propera als 100 milions d’euros per a la implantació d’energia solar fotovoltaica. S’han produït fins al moment 11.200 MWh d’energia renovable i la reducció de 4.600 tones de CO2 emeses.
L’energia renovable generada a la planta, juntament amb la produïda en altres instal·lacions d’Aigües Ter Llobregat, un cop finalitzat el Pla de Sostenibilitat 2007-2011 equivaldrà a un 10% de l’energia elèctrica consumida per ATLL.
Altres instal·lacions en funcionament
En els darrers anys s’han desenvolupat actuacions similars en diverses instal·lacions d’Aigües Ter-Llobregat, que evitaran les emissions de CO2 en les seves instal·lacions.

ATLL ja té en funcionament 15.929 plaques fotovoltaiques instal·lades damunt de les cobertes dels dipòsits de la planta potabilitzadora del Llobregat, en el terme municipal d’Abrera, a la comarca del Baix Llobregat (foto de l’esquerra). Aquestes instal·lacions, que ocupen una superfície total propera als 55.000 m2, han suposat una inversió de 13,5 milions d’euros i han fet possible un estalvi d’aproximadament 2.600 Tn de CO2 a l’atmosfera. La potència instal·lada d’aquesta instal·lació és de 2784 kW.
Així mateix, en la coberta del dipòsit número 3 de la potabilitzadora del Ter, s’han col·locat 5.430 mòduls, ocupant una superfície total de 5.449 m2 i amb una potència nominal de 1.100 kW. Aquesta inversió té un cost de 6,5 milions d’euros
També cal destacar les obres desenvolupades a la potabilitzadora del Ter, en el terme municipal de la Roca del Vallès, i que han consistit en la col·locació de plaques fotovoltaiques en un dels dipòsits de la potabilitzadora. Aquesta actuació ha suposat la instal·lació de 5.643 mòduls que ocupen una superfície de 16.000 m2 i amb una potència nominal de 1.100 kW. El cost d’aquesta actuació ha estat de 6,5 milions d’euros.
També s’han habilitat plaques fotovoltaiques en els dipòsits de Sant Quirze del Vallès, Masquefa, Garraf, Granollers i a l’estació distribuïdora de la Trinitat a Barcelona.
Pel que fa a l'actuació desenvolupada a Sant Quirze del Vallès, s’han col·locat 2.033 mòduls en els dipòsits de cota 250, que ocupen una superfície de 5,753 m2 i amb una potència nominal de 400 kW. El cost d’aquesta inversió puja 3,5 milions d’euros.
En el dipòsit de Masquefa s’han col·locat 1.140 mòduls, que ocupen una superfície de 3.226 m2 i que tenen una potència nominal de 250 kW. El cost de la inversió ha estat d’ 1,5 milions d’euros.
Sobre les mesures desenvolupades en el dipòsit del Garraf (dins el terme municipal d’Olèrdola) s’han instal·lat 1.007 mòduls que ocupen una superfície de 2.850 m2 de la coberta del dipòsit i amb una potència nominal de 200 kW, amb una inversió de 1,2 milions d’euros.
A Granollers s’han col·locat 760 mòduls en els dipòsits sobre una superfície de 2.150 m2, amb una potència nominal de 150 kW, amb un cost d’1,1 milions d’euros.
Finalment, a l’estació distribuïdora de la Trinitat a Barcelona, i aprofitant també la superfície dels seus dipòsits, s’han col·locat 4.032 mòduls, sobre un total d’11.410 m2, amb una potència nominal de 746 kW. La inversió d’aquesta actuació ha estat de 3,3 milions d’euros.
Es preveu un període de retorn de totes aquestes inversions d’11 anys.
Instal·lacions a punt d’entrar en servei
En el dipòsit de Costa, situat a Sant Pere de Ribes, s’han col·locat 1.273 mòduls, sobre una superfície de 5.449 m2 , amb una potència instal·lada de 250 kW i una inversió de 1,7 milions d’euros.