Es tracta de la Iniciativa Rius que organitza el Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Associació Esportiva Pallars, que ha començat avui i es perllongarà els dies 26 i 28 d’octubre


Un moment de la recollida de residus{"name":"2023/10/24/14/38/87287e8b-5905-47cb-97ee-88f78a54d6f6.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":1250450}

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, conjuntament amb l’Associació Esportiva Pallars i la col·laboració de la deixalleria del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, organitzen un any més la Iniciativa Rius de neteja dels rius del Parc. Durant tres jornades, la primera de les quals ha tingut lloc avui, es netejarà al voltant de 90 quilòmetres de lleres de rius. L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a preservar aquests espais i conscienciar la ciutadania.

En la jornada d’avui i que continuarà demà i el dijous, hi prendran part més de 500 alumnes dels centres escolars del Pallars Sobirà i part dels centres escolars de la Seu d’Urgell. Aquests darrers ho faran la setmana vinent. Netejaran els trams de rius que envolten les seves poblacions (Sort, Rialp, Llavorsí, Esterri, Tírvia i Ribera de Cardós i la Seu d’Urgell) i realitzaran un registre de camp per examinar la tipologia de les restes recollides.

Les jornades de recollida de deixalles continuaran els dies 26 i 28 d’octubre. El 26, estudiants, professors i tutors dels instituts de la comarca, juntament amb el servei de manteniment del Parc Natural de l’Alt Pirineu i els tècnics i voluntaris de l’Associació Esportiva Pallars, faran una intervenció de neteja a diversos punts dels rius Noguera de Vallferrera i Tor, mentre que el 28 la neteja es concentrarà en diversos trams de la Noguera Pallaresa. La jornada es tancarà a Sort amb un dinar popular per a tots els voluntaris i voluntàries i la construcció per part d’un artista local d’una escultura amb part de les deixalles trobades.

L’any passat, a través de la Iniciativa Rius, es van recollir gairebé 5.000 quilos de residus, entre els quals 1.980 de ferralla i 600 quilos de runa i fibrociment, i 250 quilos d’envasos.


Mountain Calling

Aquesta no és l’única iniciativa de recollida de residus que s’organitza a l’Alt Pirineu. Recentment, també va tenir lloc una nova edició de la Mountain Calling. Es tracta d’una recollida massiva de residus a les muntanyes de Port Ainé i Espot on tota la població està convidada a ajudar, de manera totalment voluntària, a netejar l’entorn. Enguany, hi van participar 258 persones i es van recollir 1.440 quilos de deixalles, 750 a Port Ainé i 960 a Espot.

La Mountain Calling està organitzada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i l’associació Loser Surfers.

2  

Imatges

La Iniciativa Rius ha començat aquest dimarts

La Iniciativa Rius ha començat aquest dimarts 2097177

En la jornada, que continuarà demà i el dijous, hi prendran part més de 500 alumnes dels centres escolars del Pallars Sobirà i la Seu d¿Urgell

En la jornada, que continuarà demà i el dijous, hi prendran part més de 500 alumnes dels centres escolars del Pallars Sobirà i la Seu d¿Urgell 1973994