1. El cap de l’Executiu ha intervingut al Parlament en el debat general sobre la política energètica i el desplegament de les energies renovables

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquesta tarda al ple del Parlament que “la transició energètica és imprescindible, està en marxa, no té aturador i l’estem accelerant”. Ha fet notar que s’ha passat de 9 megawatts aprovats en els últims 10 anys a 1.600 autoritzats a dia d’avui, “amb la previsió d’arribar als 3.000 a final de la legislatura”. “3.000 megawatts en quatre anys aprovats amb un suport ampli i complicitat amb el territori”, ha subratllat.

El president, durant la seva intervenció al ple (fotografies: Jordi Bedmar)
El president, durant la seva intervenció al ple (fotografies: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/10/24/17/11/3e18e0bc-62b7-4478-bd42-c88ae4ffa871.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":112360}

Durant el debat general sobre la política energètica i el desplegament d’energies renovables, el cap de l’Executiu ha assenyalat que “les dades actuals són positives, però volem que siguin encara molt millors; són un bon punt de partida perquè, com vam fer amb àmplia majoria aprovant el decret llei de renovables, seguim treballant per una Catalunya més verda i més sostenible”.

El president ha explicat que “l’objectiu que ens vam fixar ara fa dos anys i que va validar aquesta cambra”, amb el decret llei d’acceleració del desplegament de les energies renovables, “és enormement ambiciós: arribar al 2030 amb un 50% d'energia verda i al 2050 amb neutralitat d'emissions”.

“Si estem avançant com a país és sobretot gràcies al compromís transformador de la ciutadania”, ha destacat Pere Aragonès, que també ha posat de relleu que Catalunya és “el territori de l’Estat amb més instal·lacions d’autoconsum”. “Aquest és un exemple delcanvi de paradigma que s’està produint i que es nota també en la posada en marxa de projectes de producció d’energia renovable sense precedents arreu del país”, ha conclòs.

El cap del Govern ha tancat la seva intervenció al ple fent una crida a fer aquest debat des de “l’honestedat política”, perquè “no som l’única administració actuant; hi ha un govern de l'Estat que autoritza els projectes de més de 50 megawatts i que ha aprovat línies de molt alta tensió que tenen un fort impacte en el territori i que fan patir a moltíssima gent”. També ha denunciat la “manca d’inversió per part del govern de l’Estat en transport públic de qualitat, element clau per a la descarbonització”.