El Govern finança, a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, un projecte de prevenció i resposta a la violència de gènere entre la població desplaçada i d’acollida de Cabo Delgado, a Moçambic
El Govern ha aprovat una aportació de 400.000 euros a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) per finançar el projecte “Protecció i assistència de les comunitats desplaçades i d’acollida per prevenir i respondre a la violència de gènere a Cabo Delgado, Moçambic”.
El projecte s’adreça a la població desplaçada i d’acollida dels districtes de Mueda i Palma de la província de Cabo Delgado, al nord de Moçambic, amb l’objectiu de prevenir la violència sexual i basada en el gènere entre la població desplaçada i d’acollida moçambiquesa. També vol eliminar la discriminació de les poblacions femenines pel que fa a l’accés a recursos essencials.
L’actuació d’ACNUR inclou teràpia psicosocial i assessorament sobre serveis disponibles entre dones i nenes supervivents de violència sexual i de gènere. Es duran a terme sessions i tallers de conscienciació sobre violència sexual amb unes 10.000 persones, i es reforçaran les capacitats d’unes 250 dones i nenes moçambiqueses per a garantir el seu accés a mitjans de vida sostenible.
El projecte dona continuïtat a una iniciativa de l’any 2022, en què l’ACCD ja va finançar un projecte d’ACNUR a Moçambic centrat a la crisi de Cabo Delgado, per valor de 290.000 euros, vehiculat a través del Comitè Català d’ACNUR.
Cabo Delgado és l’escenari d’un conflicte que ha suposat un enorme repte per a Moçambic i per als actors humanitaris i socials implicats. Des de l’inici del conflicte, l’octubre de 2017, el nombre de persones desplaçades internes a Cabo Delgado ha augmentat dràsticament. L'Organització Mundial de les Migracions comptabilitza un total de 834.304 persones desplaçades internes i 420.200 retornades, la majoria concentrades a la província de Cabo Delgado.
Actualment, l’ACNUR és un dels socis estratègics de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a Moçambic, on l’ACCD hi treballa fonamentalment en els eixos de les violències masclistes i drets sexuals i reproductius i la justícia ambiental.
Moçambic, prioritari per a la cooperació catalana
Moçambic és un país prioritari per a la Cooperació Catalana, i així es reflecteix en el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2023-2026 aprovat enguany pel Parlament.
Amb una població aproximada de gairebé 23 milions d’habitants, Moçambic té una esperança de vida al voltant dels 47,8 anys i una taxa d’alfabetització d’adults no superior al 54,8%. Ocupa una de les últimes posicions de l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH) del PNUD i es tracta d’un dels països més empobrits del món.