
És el quart volum de la col·lecció “Viure a Catalunya. Aprenem català des de...” que ja inclou les versions en xinès, àrab i romanès
El secretari per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Oriol Amorós, i el secretari de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència, Bernat Joan, han presentat avui a la Casa Amaziga de Catalunya la publicació “Viure a Catalunya. Aprenem català des de l’amazic”. Es tracta del quart volum d’una col·lecció promoguda per la Secretaria per a la Immigració i la Secretaria de Política Lingüística que té com a objectiu proporcionar un primer contacte amb la llengua catalana a les persones d’origen estranger.
La iniciativa s’emmarca dins de les mesures incloses en el Pacte Nacional per a la Immigració i en el Pla de Ciutadania i Immigració 2009-2012, que aposten per fer del català la llengua comuna i de cohesió social del país. També està vinculada a la formació lingüística que preveu la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya, aprovada el passat mes d’abril.
En total, s’han editat 5.000 exemplars d’aquest material pràctic d’aprenentatge de la llengua catalana, adreçat al conjunt de les persones empadronades al territori català que tenen l’amazic com a llengua vehicular.
El material també està disponible en pdf i en format àudio de compressió MP3 al web de la Generalitat. Un CD-Àudio s’adjuntarà a la versió impresa amb l’enregistrament dels continguts i dels diàlegs que apareixen transcrits en el document. Es facilita així una metodologia d'aprenentatge basada en la repetició i en la possibilitat d'escoltar converses traduïdes del català a l’amazic, sense necessitat d’intermediaris i en un format d’autoaprenentatge.
La publicació està dividida en tres apartats principals:
1) Informació bàsica: explicació general sobre la llengua catalana, l’alfabet, el català vist des de la llengua amaziga i alguns aspectes culturals de la societat catalana.
2) Català, llengua d’acollida: conté deu lliçons que tracten sobre les persones, els llocs, la casa i l’entorn, les hores i els dies, la feina, el mercat, les botigues, el menjar, els serveis, la salut i el lleure. Amb breus diàlegs i vocabulari.
3) Comencem a parlar: aprofundiment en els àmbits temàtics anteriors, però amb diàlegs més extensos.
El Govern distribuirà aquest llibre entre les entitats i els agents que tenen un contacte habitual amb aquesta comunitat de parlants, a banda dels serveis públics propis com les oficines del Consorci per a la Normalització Lingüística, biblioteques públiques o centres escolars.
Disponible també a Internet
La mateixa publicació està disponible íntegra a la pàgina web de Política Lingüística, en concret a l’enllaç: www.gencat.cat/llengua/viure/amazic. També ho estan la resta de números de la col·lecció aquí. Els exemplars en paper es poden comprar a les llibreries de la Generalitat ubicades a tot el territori català i en línia a través de l’adreça http://llibreria.gencat.cat
La selecció de llengües d’aquesta col·lecció respon a les diferències entre aquests idiomes i el català, els seus alfabets i la distància entre les respectives fonètiques. A més a més, s’ha tingut en compte el pes de cada llengua entre la immigració d’origen estranger que viu a Catalunya.
L’amazic
Amazic és el nom amb el qual es denominen els pobladors originals del nord d’Àfrica. La Casa Amaziga de Catalunya (CAC) calcula que, en l’actualitat, la població amaziga està composta per més de 20 milions de persones. La seva llengua, l’amazic, s’ha mantingut essencialment com a llengua oral i està dividida en un gran nombre de dialectes.
La mateixa CAC calcula que el 80% de la població d’origen magrebí resident a Catalunya es considera d’origen amazic. Aquest fet, situaria la llengua amaziga com una de les més parlades al nostre territori, després del català i del castellà. Cal recordar que el col·lectiu de persones amb nacionalitat marroquina és el més nombrós entre el conjunt d’estrangers empadronats a Catalunya, segons dades provisionals de padró d’1 de juliol de 2010, amb un 19,6 % del global.
1