Alerta per vent

Es manté l'alerta per fort vent

query_builder   2 novembre 2023 20:18

event_note Nota de premsa

Es manté l'alerta per fort vent

Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el Pla VENTCAT per la situació de temporal de vent que es manté fins diumenge amb menys intensitat en algunes zones, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. Hores d’ara ha finalitzat l’episodi de pluges més rellevants associades al front que afecta Catalunya. Pel que fa a l’onatge, el Pla PROCICAT es desactiva i queda en prealerta. Tot i així, es demana mantenir la prudència en zones properes a espigons, esculleres i, en general, on trenquin les onades.

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya indica que es manté l'episodi de vent pel dia d'avui i fins diumenge, amb ratxes que podran superar el llindar dels 72 km/h al Pirineu en cotes altes durant el dia de demà i dissabte. A partir de dissabte la probabilitat de superar el llindar disminuirà i la seva distribució geogràfica serà de caràcter local dins la zona d'avís.

Principals ratxes de vent fins aquesta tarda:

Puig Sesolles (157,7 km/h), Portbou (123,1 km/h), Alguaire (107,6 km/h), i els Hostalets de Pierola (90,7 km/h).

El telèfon d’emergències 112 havia atès fins les 20.00 hores un total de 418 trucades per 273 incidents relacionats amb el temporal de vent i onatge. La majoria de trucades (215 que corresponen al 55,8%) amb origen al Barcelonès. La major part de trucades han estat per elements caiguts a la via pública (enllumenat de Nadal, branques i arbres). Cal destacar que aquesta tarda, a la ciutat de Barcelona ha caigut un arbre en una escola del districte de Sant Andreu. Segons ha informat el SEM hi ha hagut 9 persones afectades. D'elles, 2 adults han estat atesos i traslladats pel SEM en estat menys greu a l'Hospital de Sant Pau. Dels 7 nens afectats, 3 han resultat lleus i donats d’alta al mateix lloc dels fets, mentre que un menor ha estat traslladat en estat menys greu i 2 menors lleus a l’Hospital de Sant Pau. Un altre menor en estat lleu ha estat traslladat a l’Hospital del Vall d’Hebron.

Del total d’incidents, el cos de Bombers de la Generalitat ha rebut un total de 213 avisos entre les 5 hores d’aquest matí i les 19:30 hores. La immensa majoria dels serveis han estat per arbres i branques que han caigut a la via pública i elements de façanes que perillaven de caure, tot i que en cap dels serveis s’ha hagut de lamentar cap gran dany. La majoria dels avisos rebuts han estat entre les 16 i les 18 hores, amb un total de 104 avisos en dues hores, i les regions d’emergències on s’han rebut més avisos des de l’inici de l’episodi han estat la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, amb 72 avisos, i la Metropolitana Nord, amb 63.

El Servei Català de Trànsit informa que entre les 16.51 h i les 17.14 h s'ha tallat un carril a la B-23, al punt quilomètric 15, al Papiol en sentit Barcelona per la caiguda d'un arbre a la via.

Consells d’autoprotecció davant el fort vent

Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

A més, també a nivell urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals a la via pública. A nivell preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined