El Govern dóna accés a les dades públiques de l'Administració a través d'un portal web

El Govern dóna accés a les dades públiques de l'Administració a través d'un portal web

query_builder   9 novembre 2010 13:59

event_note Nota de premsa

El Govern dóna accés a les dades públiques de l'Administració a través d'un portal web

 
 
  • El web Dades Obertes Gencat permet descarregar la informació pública de l’Administració per a la seva consulta o per a la creació de serveis, com ara aplicacions per als telèfons mòbils
  • Aquest portal respon al compromís del Govern d’avançar cap a la governança oberta i la transparència de l’Administració
 
El Govern ha posat en marxa avui el portal Dades Obertes Gencat (http://dadesobertes.gencat.cat), des del qual es pot accedir a diverses informacions públiques de la Generalitat. Aquest nou portal forma part del projecte d’obertura de dades públiques de la Generalitat (Open Data), que respon al compromís del Govern d’avançar cap a la governança oberta i la transparència de l’administració.
 
 
 
 
El web permet la descàrrega de dades en format reutilitzable per a la seva consulta o per a la creació de serveis, com ara aplicacions per als telèfons mòbils, tant d’iniciativa pública com privada. Així, les dades s’ofereixen amb llicències de propietat oberta, que en permeten la redistribució, reutilització i aprofitament amb finalitats comercials.
 
Alguns exemples dels serveis que es poden crear amb aquestes dades van des dels avisos de les incidències del transport a les alertes de contaminació atmosfèrica que fan determinades associacions de malalts respiratoris. També es poden utilitzar per dissenyar mapes i gràfics interactius i en nombrosos serveis de cerca, com ara el cercador d’equipaments de la Generalitat, que permet localitzar escoles, hospitals o centres esportius.
 
Dades disponibles
El Govern ja fa temps que treballa per garantir la reutilització de la informació pública i l’obertura de dades. En són exemples l’emissió de nombrosos RSS d’informació i serveis, que ja són utilitzats per altres serveis digitals públics i privats; la possibilitat de descàrrega de bases de dades, com les del Termcat, o l’alliberament d’aplicacions sobre les dades, com les que ofereix l’Institut d’Estadística de Catalunya.
 
Amb el portal dadesobertes.gencat.cat es fa un pas més agrupant i ampliant totes les iniciatives de dades obertes de la Generalitat en un únic catàleg.
 
En una primera fase del projecte es facilita l’accés a les dades següents:
 
  • Tràmits i procediments administratius: ajuts, subvencions, permisos i llicències, concursos i licitacions... per a la ciutadania i les empreses.
  • Dades estadístiques: indicadors econòmics de Catalunya i estadístiques bàsiques dels 947 municipis i 41 comarques de Catalunya.
  • Dades geogràfiques i cartogràfiques: museus, escoles, hospitals, instal·lacions esportives: més de 26.000 equipaments d'interès ciutadà); bases topogràfiques, mapes i ortofotografies, així com serveis de posicionament geodèsic: Caster NTRIP, CATNET WEB, GEOFONS...
  • Dades visuals: arxius multimèdia (imatges i vídeos) que il·lustren la diversitat paisatgística i cultural de Catalunya.
  • Dades lingüístiques: repertoris terminològics d'interès general, procedents de treballs de recerca terminològica duts a terme pel TERMCAT.
  • Dades meteorològiques: prediccions de Catalunya i dels Països Catalans, comarcals, marítimes i per al Pirineu.
  • Dades d’actualitat: RSS de titulars de notícies i altres continguts d'actualització freqüent.
  • Trànsit i mobilitat: Incidències en el servei de Rodalia.
 
Properament, en una segona fase, es podran descarregar les adreces i telèfons de la Generalitat; la informació sobre l’estat del servei de metro, autobusos, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat; el mapa amb la ubicació de les estacions que mesuren les emissions electromagnètiques de les antenes de telefonia mòbil; la cobertura de serveis TIC com la TDT, la banda ampla o la telefonia mòbil, entre altres.
Dades obertes
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier sobre el projecte Dades Obertes Gencat

Dossier sobre el projecte Dades Obertes Gencat
PDF | 308

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined