1. Es crea la Comissió d’Ètica en la Compra Pública, que incorpora dins el seu organigrama representants del món local

El Govern ha donat llum verda a dues iniciatives que afecten l’àmbit de la contractació pública a Catalunya. En primer lloc, se substitueix l’actual Codi de principis i conductes recomanables en la contractació vigent des de l’any 2014 pel nou Codi ètic i de conducta en la contractació pública, que s’adapta a la normativa aprovada en aquesta matèria durant els darrers anys. I, en segon lloc, es crea la Comissió d’Ètica en la Compra Pública, que relleva l’antiga Comissió d’Ètica en la Contractació Pública i se’n modifica la composició.

El nou Codi aprovat avui amplia i adapta els principis i valors ètics en la compra pública i els actualitza d’acord amb el nou marc legal, i unifica en un únic apartat les conductes i les bones pràctiques i n’amplia el ventall. També s’hi incorpora un capítol específic sobre normes de compliment del Codi i sobre el sistema de garanties, constituït per dos canals diferents als quals adreçar consultes, queixes o alertes en matèria de contractació pública, i s’aproven models normalitzats de declaració d’absència de conflictes d’interès.

Pel que fa a la Comissió d’Ètica, a banda d’adaptar-se a la nova estructura departamental també s’introdueixen canvis en la seva composició amb la incorporació de dues persones representants de les entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM). Entre les seves funcions destaca, per exemple, fer el seguiment de l’aplicació del Codi ètic per part dels diferents òrgans contractants en l’àmbit de la Generalitat i el seu sector públic; proposar modificacions del Codi per adequar-lo als nous requisits ètics i socials; determinar si hi ha un conflicte d’interessos durant la tramitació o execució d’un contracte; la possibilitat d’actuar d’ofici davant de presumptes males praxis o d’informar o resoldre alertes en matèria d’ètica a petició de l’òrgan gestor del Sistema Intern d’Alertes. Aquest sistema permet a qualsevol ciutadà comunicar una situació que pugui comportar un suposat incompliment de l’ètica contractual tant per part de la Generalitat com dels ens locals.