- L’ICAEN habilitarà una línia de subvencions perquè entitats empresarials i col·legis professionals posin a disposició de les empreses, especialment petites i mitjanes, recursos i coneixement tècnic per acompanyar-les en projectes d’energies renovables, d’estalvi i eficiència energètica o en la constitució de comunitats energètiques
- La mesura, que complementa el desplegament de la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica, pretén aprofundir en la descentralització i afavorir els projectes i actuacions locals que contribueixin al canvi de model energètic
El Consell Executiu ha aprovat destinar 4,7 milions d’euros per dotar una línia d’ajuts per a la creació de les Oficines Empresarials i Col·legials d’impuls a la transició energètica. Aquestes subvencions, que gestionarà l’Institut Català d’Energia (ICAEN), tenen com a finalitat donar suport a les entitats empresarials i col·legials per impulsar actuacions de generació renovable i d'eficiència energètica en l’àmbit de les empreses de Catalunya, especialment petites i mitjanes, i també per fomentar-ne la participació en projectes de constitució i desenvolupament de comunitats energètiques.
Aquestes oficines, que estaran distribuïdes arreu del territori, tindran com a funcions l’acompanyament integral a projectes de generació renovable o d’emmagatzematge d'energia a partir de fonts renovables, als projectes d'eficiència energètica i també als de mobilitat elèctrica, i el suport a la implicació i participació de les empresesen projectes de comunitats d’energia. També hauran de promoure la divulgació, comunicació i difusió de totes aquestes pràctiques.
Els beneficiaris de la línia, que seran les entitats i agrupacions empresarials, les cambres de comerç de Catalunya i les corporacions professionals de dret públic (col·legis professionals i consells de col·legis professionals), hauran de presentar un programa de treball de dos anys, i podran optar a un ajut màxim de 200.000 euros per oficina.
La creació de les Oficines Empresarials i Col·legials d’impuls a la transició energètica pretén aprofundir en la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, democràtic i participatiu que viu Catalunya. La intenció és incentivar la descentralització, per tal que en tot el territori hi hagi unitats i equips que puguin donar suport, tant tècnic com administratiu i de manera local, a projectes de transició energètica.
En aquest sentit, el Govern ja va impulsar la creació de la xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica, per tal que les entitats locals disposessin de recursos i de coneixement tècnic per acompanyar projectes de transició energètica i per canalitzar la participació del territori en l’elaboració del Pla Territorial sectorial per a la implantació d’energies renovables. Aquesta mesura va permetre la creació de 41 oficines comarcals, inserides en el si de cada consell comarcal del país. L’actuació coordinada d’aquestes dues xarxes ha de contribuir a dinamitzar projectes i actuacions per a l’impuls local de la transició energètica de Catalunya.