El Govern ha aprovat una ampliació del pla econòmic i financer que té encomanat a l’empresa pública Forestal Catalana, SA per al període 2023-2027 per un import total de 39.214.905,23 euros. Aquesta ampliació servirà per portar a terme actuacions destinades, entre d’altres, a la prevenció d’incendis forestals, la restauració de paisatges per fer-los més resilients i per executar noves actuacions relacionades amb la millora d’infraestructures d’Espais Naturals Protegits, incloses la majoria a l’Estratègia pel Delta de l’Ebre.

Actuacions de prevenció d’incendis

Les actuacions de prevenció d’incendis que es portaran a terme són molt variades i distribuïdes territorialment a diferents comarques. Concretament entre aquestes actuacions, es realitzaran treballs forestals per reduir les densitats d’arbres, es crearan àrees estratègiques i adequaran de punts d'aigua i s’arranjaran camins d’accés perquè puguin circular els vehicles d’extinció d’incendis. També s’inclouen actuacions de correcció hidrològica, actuacions silvícoles i restauracions de finques.

Aquestes inversions busquen preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica que fa els boscos més vulnerables que mai als incendis forestals. Amb aquestes actuacions es pretén dinamitzar l’economia vinculada al bosc, protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

Fer paisatges més adaptats a la crisi ambiental

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha engegat aquest any un pla pilot al municipi de Soriguera (Pallars Sobirà) on es proposa per primera vegada fer una gestió integral del territori per optimitzar els recursos naturals, els serveis i l’economia local amb l’objectiu de crear un paisatge agroforestal resilient als efectes de la crisi ambiental global. Un paisatge resilient és més capaç de recuperar-se de les pertorbacions, els incendis o els canvis tant ambientals com socioeconòmics i, per tant, augmenta la capacitat del territori de poder adaptar-se als canvis futurs.

En aquest sentit, el Govern proposa un nou model de cogestió que integra les diferents polítiques públiques perquè estableixin sinergies positives entre elles, i que es basa en l’eficiència de la gestió i amb la voluntat que sigui perdurable en el temps. Ara, amb l’ampliació econòmica aprovada avui, a banda del de Soriguera, que ja està en marxa, s’implementaran també aquests plans a les Terres de l’Ebre, comarques de Girona i a la Catalunya Central.


Injecció de l’Estratègia Delta de l’Ebre

L’ampliació aprovada avui podrà donar continuïtat a les actuacions de millora d’Espais Naturals Protegits, que inclou una nova fase dels treballs de lluita contra la regressió del Delta de l’Ebre, amb l’execució de l'Estratègia Delta, una aposta sòlida que uneix coneixement i gestió per evitar la regressió i la subsidència amb solucions basades en la natura. Així es podrà continuar amb el manteniment d’espigons de protecció i basses de la zona de la Tancada i l’Encanyissada a l’esquerra i a la dreta de l’Ebre i el projecte de la guarda de protecció de la Badia dels Alfacs.

També s’han incorporat millores en dos edificis situats en espais naturals protegits, un al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’altre al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.