Foto

Conseller Elena: "Els Mossos tenen més autoritat que mai"

query_builder   7 novembre 2023 17:42

event_note Nota de premsa

Conseller Elena: "Els Mossos tenen més autoritat que mai"

  1. El titular d’Interior ha intervingut avui al debat monogràfic sobre seguretat al Parlament de Catalunya

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha intervingut aquesta tarda en el debat monogràfic sobre seguretat del Parlament de Catalunya, durant el qual ha valorat la priorització del Govern en aquesta matèria per garantir els drets i llibertats de la ciutadania.

Elena ha posat en relleu que el cos de Mossos no només ha crescut en agents i mitjans sinó també en competències (participació en el CITCO, accés a les bases de dades d'Europol, o seguiments i investigacions transfrontereres). “Així és com es reforça l'autoritat del cos. Avui, els Mossos d’Esquadra tenen més autoritat que mai”, ha assegurat.

El titular d’Interior ha fet una “aposta determinant pel consens de les formacions polítiques democràtiques”, i ha cridat a abandonar segons quines afirmacions que “es viuen cada dia al Congrés espanyol per part de la dreta i l’extrema dreta” com ara el dret a fer canvis d’estructura. “Els convido a fugir d’aquests paranys propis de Jucil o Jusapol”, ha ressaltat.

Catalunya, un país segur

Sobre l’activitat delictiva, el conseller ha afirmat que “està augmentant fins a nivells anteriors a la pandèmia”, alhora que ha augmentat el turisme un 24,1% el darrer any o la població ha augmentat fins als 8 milions d’habitants.

En aquest context, Joan Ignasi Elena ha destacat que “Catalunya és un país segur”, amb una ràtio de fets per cada 1.000 habitants que a finals del 2022 era de 61,3 fets, al mateix nivell que Alemanya i notablement inferior a països com Bèlgica o el Regne Unit.

Elena ha apuntat també un canvi en la tipologia de delictes, amb una rellevància cada cop major de les estafes a través de la xarxa. “De gener a octubre, s’han denunciat més de 84.000 estafes a Catalunya, pràcticament el doble que el 2019”, ha explicat.

Tolerància zero amb la violència al carrer

Pel que fa als episodis de violència a la via pública, Elena s’ha mostrat contundent assegurant que “no es permetrà que es consolidin”. "No hi haurà cap treva ni tolerància amb aquests comportaments", ha afegit.

El titular d’Interior ha demanat analitzar a fons aquests episodis, que es reprodueixen a ciutats del nostre país però també a altres ciutats de l’Estat espanyol o països com França o Bèlgica. “Cal cercar les causes en la desesperança, el desarrelament o la manca de perspectives personals. Tenim el deure d’abordar-ho”, ha assegurat.

Radiografia de l’activitat delictiva

En referència a les violències masclistes, el conseller ha explicat que el 2022 la violència masclista ens va deixar 12 dones assassinades a Catalunya. “Hem posat més mitjans, més efectius, més coordinació, més informació, més investigació”, ha ressaltat, en aquest sentit.

Pel que fa al tràfic de marihuana, Elena ha confirmat que "és el principal problema en l'àmbit del crim organitzat que corromp la societat per la seva toxicitat" i ha tornat a reclamar “la necessitat d’afrontar canvis legals” perquè les penes massa baixes “produeixen un efecte reclam”.

D’altra banda, el titular d’Interior ha fet referència al nombre de les ocupacions d’immobles, i sobre això ha afirmat que “aquest 2023 hi ha una baixada, un 10,3% menys que l’any passat”, alhora que ha recordat que “el cos dels Mossos d’Esquadra no desnona, ho fa una societat injusta”.

En referència al nou Pla de Seguretat Viària, Elena ha valorat l’aprovació d’aquest el 2021 amb l’objectiu de reduir les víctimes mortals. “Avui dia, les hem reduït un 18% respecte al 2019”, ha detallat.

1  

Imatges

Foto

Foto 187323

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined