DACC

Conseller Mascort: "Entre tots hem de fer el que calgui per seguir estalviant aigua i, alhora, obtenir-ne més perquè la situació és molt crítica"

query_builder   8 novembre 2023 13:49

event_note Nota de premsa

Conseller Mascort: "Entre tots hem de fer el que calgui per seguir estalviant aigua i, alhora, obtenir-ne més perquè la situació és molt crítica"

  1. El conseller i els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Ter-Llobregat (ATL) s’han reunit aquest matí al Districte Administratiu per abordar conjuntament l’actual situació de sequera amb representants de les diputacions, Àrea Metropolitana de Barcelona, Federació de Municipis de Catalunya, Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Micropobles de Catalunya.
  2. Des que es va activar el Pla de Sequera el setembre de 2021, des de l’ACA s’han mobilitzat prop de 110 milions mitjançant ajuts per a incrementar la disponibilitat d’aigua als municipis.
DACC{"name":"2023/11/08/13/48/e05da0a5-00ce-4dd4-8074-cd97a8509de4.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":204874}

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, ha afirmat que el Govern i les administracions locals i supramunicipals han de sumar esforços per fer front als danys econòmics, socials i ambientals que està provocant l’actual sequera. “Entre tots hem de fer el que calgui per seguir estalviant aigua i, alhora, obtenir-ne més perquè la situació és molt crítica”, ha manifestat.

El conseller, conjuntament amb els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i el director Aigües Ter-Llobregat (ATL), David Vila, s’han reunit aquest matí a l’auditori del Districte Administratiu per abordar conjuntament l’actual situació de sequera. A la reunió hi han assistit representants de les diputacions, Àrea Metropolitana de Barcelona, Federació de Municipis de Catalunya, Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Micropobles de Catalunya.

Ens troben amb el món local per compartir l’estat de la situació i dels propers passos a fer per garantir l’abastament en baixa. Donem eines al món local per acompanyar-los. El país se’n surt quan encarem els problemes de forma conjunta”, ha afegit Mascort.

Des que es va activar el Pla de Sequera, des de l’ACA, s’han mobilitzat prop de 110 milions mitjançant ajuts per a incrementar la disponibilitat d’aigua als municipis.

En concret s’han destinat 13 milions per a la millora i reforç de les xarxes d’abastament supramunicipals a través de 30 ajuts que es van atorgar el febrer de 2022. Una altra línia permetrà articular ajuts per valor de 50 milions amb l’objectiu de millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals en baixa. Aquesta línia ha rebut unes 700 sol·licituds.

En alta, s’han destinat 40 milions més per a l’abastament en alta a través de 209 ajuts ja atorgats el setembre de 2023. Aquesta línia tenia una dotació inicial de 15 milions i es va incrementar a 40 per atendre el màxim de peticions possibles. En alta també s’han atorgat ajuts per valor d’un milió d’euros per a la millora dels controls dels cabals a través de 111 subvencions atorgades el desembre de 2022.

Ahir mateix el conseller Mascort, conjuntament amb el director de l'ACA i d’ATL, va reunir-se amb els operadors responsables de la distribució de l'aigua en alta de les conques internes per a donar seguiment directe als plans d'actuacions d'aquestes empreses davant l'actual situació de sequera. A més dels operadors de les conques internes, a la trobada va participar Consorci d'Aigües de Tarragona, que tot i gestionar aigua competència de la CHE, des del Govern se'ls dona el mateix suport que a la resta d'empreses gestores de l'aigua, ja que són una eina clau per a garantir el subministrament a tota la població de Catalunya.

I, finalment, des de l’ACA s’han donat ajuts per al cofinançament del transport d’aigua en camions cisterna i obres d’emergència. Aquesta última línia d’ajuts s’ha desglossat en 3 línies per valor de 2,6 milions amb més de 150 subvencions, i una que està pendent de resolució, amb una dotació de 2 milions més.

3  

Imatges

Reunió amb els operadors en alta celebrada al Departament el dimarts 7 de novembre.

Reunió amb els operadors en alta celebrada al Departament el dimarts 7 de novembre. 137912

Reunió amb el món local.

Reunió amb el món local. 204874

El conseller atenent als mitjans.

El conseller atenent als mitjans. 256311

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined