- Els treballs, que estan inclosos en la planificació hidrològica, seran finançats amb els fons Next Generation de la Unió Europea i compten amb un pressupost de licitació de 219.396 euros
- L’actuació es durà a terme en l’entorn de l’antic molí de Can Sagrera, amb l’objectiu de millorar la connectivitat fluvial
- Un cop finalitzats els treballs d’adequació de l’assut, es plantarà vegetació autòctona
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha adjudicat l’execució dels treballs encaminats a la restauració fluvial del riu la Muga, concretament en l’entorn de l’antic molí de Can Sagrera, dins del terme municipal de Pont de Molins, a la comarca de l’Alt Empordà, amb l’objectiu de millorar la connectivitat fluvial d’aquest tram.
Els treballs, que estan contemplats en la planificació hidrològica, seran finançats amb els fons Next Generation de la Unió Europea i formen part del pla d’actuacions de protecció i adaptació al risc d’inundació i integració ambiental en nuclis urbans. Aquesta actuació compta amb un pressupost de licitació de 219.396 euros i preveu una sèrie d’actuacions a l’assut de l’antic molí de Can Sagrera (de 4 metres d’altura i 46 metres d’amplada) i la captació d’aigua del pou d’abastament que s’alimenta de la làmina creada per l’assut, el canal de derivació i les estructures que el conformen, tot l’espai fluvial del riu que no té connectivitat i la zona de bosc que es troba entre el canal de derivació i el riu Muga.
Els treballs preveuen una millora de la connectivitat a través de la construcció d’un canal lateral, que utilitzarà una part del canal de derivació existent, per a la seva construcció que pugui superar les dues barreres existents en l’àmbit, l’assut de l’antic molí i la resclosa dels regants, mantenint així les dues infraestructures i millorant globalment la connectivitat fluvial. D’aquesta manera, amb la construcció d’un únic pas per salvar les dues barreres, s’aconsegueix un important estalvi d’esforç i energia per als peixos, en comparació amb remuntar dos passos seguits en un tram tant curt de riu.
Aquest canal ha de simular una petita llera natural, per tant s’evitarà construir un canal de formigó llis i s’empraran materials que permetin un tractament irregular de les superfícies amb la incorporació de roques i còdols.
Recuperació ambiental i revegetació
L’entorn fluvial està caracteritzat per albereda i pollancreda amb lliri pudent i altres boscos de ribera amb força vegetació arbustiva. Un cop acabats els treballs es farà una neteja i aclarida selectiva d’espècies al·lòctones a retirar i netejar i recollida de brossa al llarg de l’àmbit de l’actuació que no hagi estat afectat per les esbrossades realitzades en els treballs previs. Finalment, es plantaran les especies de bosc de ribera d’estrat herbaci, arbustiu i arbori pròpies d’aquest ecosistema.
1