- Una cinquantena d’equips participaran, a partir de dilluns vinent, a la nova activitat pràctica i formativa que es durà a terme a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya
- Els equips participants tenen la funció SOS, per donar resposta al codi vermell en un incendi d’indústria i han de fer recerca i salvament dels 2 bombers que han entrat amb línia d’aigua dins de la zona crítica i no n’han sortit
Més de 170 bombers i bomberes de la Generalitat, dividits en una cinquantena d’equips de parcs d’arreu del territori, s’han inscrit per participar al Repte d’Incendis Estructurals, la nova activitat pràctica i formativa del Cos de Bombers. El Repte simularà la recerca i el salvament de dos companys que han entrat amb línia d’aigua dins de la zona crítica, pateixen una situació d’emergència i activen el codi vermell.
L’èxit en les inscripcions ha permès incrementar en una jornada més els dies que es celebrarà el Repte, que començarà el dilluns que ve, 13 de novembre, i durarà tota la setmana fins el divendres. L’activitat es durà a terme al pavelló de l’ISPC (Institut de Seguretat Pública de Catalunya), i tindrà els horaris següents (imatge també disponible en document adjunt)
L’activitat es podrà seguir en streaming a través del directe que s’emetrà pel canal de YouTube de Bombers. Els mitjans de comunicació que vulguin assistir-hi, prendre imatges de l’activitat des d’una zona que no entorpeixi el desenvolupament d’aquesta i/o entrevistar els participants o responsables del Repte, s’hauran d’acreditar abans del dijous, 9 de novembre a les 15.00 hores, enviant un correu electrònic a premsa.bombers@gencat.cat indicant nom i cognoms, DNI, mitjà de comunicació i dia que sol·licita venir.
Situació que es trobaran els i les participants al Repte
El Cos de Bombers de la Generalitat treballa en un incendi d’indústria, i en el darrer informe de situació es dona l’incendi per controlat. En una de les revisions de les naus adossades on hi ha molta acumulació de fum, entra un equip per executar les tasques de ventilació de la nau i, per tal d’alarmar que pateixen una situació d’emergència, s’activa un codi vermell.
A partir d’aquí s’inicia l’activitat, que posa en situació els equips participants amb la funció SOS, amb l’objectiu de fer recerca i salvament dels dos bombers que han entrat amb línia d’aigua dins de la zona crítica, romanen immòbils i no n’han sortit.
Actuació dels equips
Agrupats en un trinomi o dos binomis, el Repte comença amb la revisió diària de l’equip d’aire. Després, els equips tenen sis minuts per equipar-se amb l’EPI, fer la checklist de la zona calenta i col·locar-se com a equip disponible a l’àrea neta per donar suport a l’equip que ha entrat a ventilar.
A continuació, s’activa el codi vermell i se’ls adjudica la funció de ser l’equip SOS. Pengen les etiquetes identificatives de control, activen el temps de treball al CACE (Control d’Accessos i Control ERA) i comença la maniobra interior.
L’equip s’aproxima a l’accés de la zona crítica i se’ls cobreix la màscara del casc per tal que tinguin una visibilitat nul·la dins de la nau, tal com si estigués inundada de fum. Accediran a l’estructura i s’hi desplaçaran amb seguretat, amb un genoll o el cul en contacte amb el terra en tot moment. Seguint la línia d’aigua, l’equip SOS té 20 minuts per dur a terme totes les maniobres; rescatar els dos bombers inconscients de dins de la nau, sortir de la zona calenta amb ells, recollir les etiquetes identificatives i desactivar el CACE.
Posteriorment, l’equip participant anirà fins a l’àrea bruta per desequipar-se. Finalment, un cop sense l’equip, es desplaçaran fins a la zona de retorn per fer un croquis de l’espai interior i rebre una valoració de la intervenció per part de l’equip assessor del Repte.
S’actua com s’entrena
El Cos de Bombers de la Generalitat aposta de forma clara per la seguretat que s’assoleix amb la formació, les pràctiques i l’intercanvi de coneixement. I en aquesta línia neix el Repte d’Incendis Estructurals, que busca aportar un ajut als mateixos Bombers quan tenen una situació d’emergència.
El format que ha agafat el Repte no és un concurs, ni cerca competir amb la resta d’equips, sinó que busca generar una situació que aporti l’experiència per poder donar la millor resposta a un codi vermell en cas que aquest es produeixi a la realitat.
El retorn de l’actuació valorarà des de la revisió de l’ERA, la comprovació de l’equipament i la gestió del CACE, fins a la seguretat en el desplaçament i l’orientació amb visibilitat nul·la, la gestió de l’aire, les alarmes i els avisos tant propis com dels bombers rescatats, el procediment de recerca i rescat, les comunicacions i el treball en equip, així com el comandament de la maniobra.
Cerdanyola del Vallès, 9 de novembre de 2023
14.00 hores