Un total de 28 persones han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari

En el marc del lliurament dels premis, el conseller d’Acció Climàtica ha considerat els artesans dels aliments “una part imprescindible del nostre patrimoni de país” i s’ha compromès a protegir les formes tradicionals de producció d’aliments

El Departament d’Acció Climàtica ha obert dues noves línies d’ajuts destinades a la promoció de productes alimentaris artesans

El conseller Davis Mascort i el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, amb el gunayador del premi
El conseller David Mascort i el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, amb Enric Badia, guanyador del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
{"name":"2023/11/15/08/44/121994f9-383a-4694-86fc-bc40fa5fde3b.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"144417"}

El forner Enric Badia Elias, del Forn de Pa Elias de Barcelona, ha estat guardonat amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent a l’edició 2023 que atorga el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Badia veu en l’artesania alimentària “una oportunitat per continuar acostant i descobrint la fleca als consumidors, mirant de transmetre d’una manera sincera i senzilla el perquè de les coses dins el nostre ofici, i ser un exemple per a molts altres nois i noies joves a fi que s’interessin per un ofici que cada dia és més ampli i dinàmic”.

El premiat al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador va recollir ahir a la tarda el seu guardó en un acte presidit pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, a l’Ateneu Barcelonès. Durant l’acte, també han estat guardonades 28 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement a tota una trajectòria professional.

El conseller, acompanyat pel secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha destacat la importància d’aquests guardons, amb els quals “any rere any es fa evident la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. Un tipus de produccióque, conjuminant ofici, creativitat, tradició i innovació, produeix aliments que transmeten cultura, història i identitat col·lectiva. I, alhora, també reforcen l’arrelament social i dinamitzen l’economia i el desenvolupament territorial.”

Mascort ha afirmat que el Govern “considera els artesans dels aliments una part imprescindible del nostre patrimoni de país, i, per això, estem compromesos a protegir les seves formes tradicionals de producció i garantir la seva pervivència. El Departament d’Acció Climàtica, mitjançant el Pla estratègic de l’alimentació, ha obert dues noves línies d’ajut destinades a la promoció de productes alimentaris artesans, a més de la que tradicionalment ja disposaven els gremis, d’accés a la promoció dels distintius de qualitat”.

Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear l’any 2003 aquest premi, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

En l’edició d’enguany, s’ha premiat Enric Badia Elias, guanyador del premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2023. Segons aquest flequer de Barcelona, aquest ofici “l’ha permès viatjar, conèixer persones increïbles que avui són família, compartir i continuar l’ofici familiar, i gaudir d’una passió de la qual per sort puc viure”.

Enric Badia és la quarta generació del Forn Elias. De ben petit, ja passava estones després de l’escola amb la seva mare i els seus avis a l’obrador, on es distreia amb una massa o jugant a crear “l’entrepà perfecte”. Format a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona, després de diversos cursos a les escoles del gremi va entrar a formar part del grup Espigues, la selecció nacional de fleca artesana. Amb aquest grup, ha tingut l’oportunitat de participar en els concursos flequers més prestigiosos del món, on ha guanyat diversos premis. En aquests concursos, ha desenvolupat peces de pa molt interessants com el Pa de tres crostons que és un homenatge a Salvador Dalí o el pa sense gluten i amb QR.

Diplomes de Mestre Artesà Alimentari

En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 28 diplomes de Mestre Artesà Alimentari. En concret, es tracta de 8 carnissers, cansaladers i xarcuters; 10 forners; 7 pastissers; 2 xurrers, i 1 formatger.

OFICI

NOM

Nom establiment

MUNICIPI

COMARCA

Carnisser-cansalader-xarcuter

Carles Borrull Llurba

Casa Borrull

Reus

Baix Camp

Carnisser-cansalader-xarcuter

Marta Burguet Ruiz

Carnisseria Can Burguet

Blanes

Selva

Carnisser-cansalader-xarcuter

Valentí Fàbregas Alier

Fábregas Xarcuters

Barcelona

Barcelonès

Carnisser-cansalader-xarcuter

Ramon Hernando Martínez

Xarcuteria Hernando Barcelona

Barcelona

Barcelonès

Carnisser-cansalader-xarcuter

David López Palome

Embotits Artesans Gori

Vall d'en Bas, la

Garrotxa

Carnisser-cansalader-xarcuter

Josep Pibernat Rabasseda

Carnisseria Mas Vilà

Santa Coloma de Farners

Selva

Carnisser-cansalader-xarcuter

Laia Valls Vila

Can Valls

Argentona

Maresme

Carnisser-cansalader-xarcuter

Antoni Vigo Pubill

Cansaladeria-xarcuterias Antiga Casa Jaume

Bellver de Cerdanya

Cerdanya

Flequer

Raul Arredondo Rodríguez

Forn de Pa de l’Albi

Albi, l’

Garrigues

Flequer

Georgina Crespo Bosque

Fleca Balmes

Barcelona

Barcelonès

Flequer

Anna Cufiñà Garcia

Fleca Can Francès

Torroella de Montgrí

Baix Empordà

Flequer

Marcel Estrada Solà

Forn de Pa Xata

Capellades

Anoia

Flequer

David Gibert Martínez

Forn de Pa Porterias - Fleques Pa Pa

Peralada

Alt Empordà

Flequer

Joaquim Grimal Rueda

Forn de Pa Grimal

Sant Pol de Mar

Maresme

Flequer

Gerard Griñó Vernet

Forn de Pa Cal Tullet

Espluga de Francolí, l’

Conca de Barberà

Flequer

Maria Josefa Oller Oller

Forn Oller

Barcelona

Barcelonès

Flequer

Josep Tomàs Pàmies Sistaré

Forn Sistaré

Reus

Baix Camp

Flequer

Xavier Pàmies Sistaré

Forn Sistaré

Reus

Baix Camp

Formatger

Ester Ollé Ballús

Formatges Blancafort

Sant Joan de Vilatorrada

Bages

Pastisser

Oriol Carrió Lluch

Pastisseria Carrió

Barcelona

Barcelonès

Pastisser

Joan Cobo Vila

Pastisseria Cobo

Espluga de Francolí, l’

Conca de Barberà

Pastisser

Ma Lourdes Farré Pocallet

Dolceria Farré

Lleida

Segrià

Pastisser

Josep Ma Guash Targarona

Pastisseria Targarona

Igualada

Anoia

Pastisser

Josep Ma Rodríguez Guerola

La Pastisseria Barcelona

Barcelona

Barcelonès

Pastisser

Ma Pilar Rueda Moreno

Pastisseria Ronda

Lleida

Segrià

Pastisser

Miquel Vives Siscart

Pastisseria Casa Vives

Barcelona

Barcelonès

Xurrer

Jèssica Cevallos Zambrano

Xurreria Jessy

Sabadell

Vallès Occidental

Xurrer

Gemma Fernández Casas

Xurreria Palafolls

Palafolls

Maresme

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.113 diplomes.

En aquest enllaç trobareu les imatges del lliurament del premi i els diplomes: https://we.tl/t-XMVA85uSOZ?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05.

Prop de 700.000 euros en ajuts per fomentar l’artesania alimentària

Aquest any 2023, en el marc del Pla de l’Estratègia alimentària de Catalunya, s’han obert dues línies d’ajuts relacionades amb la promoció de l’artesania alimentària i petits elaboradors. Una de les línies està pensada per fomentar el relleu generacional de negocis designats com a empreses artesanes d’alimentació, tant si hi ha un vincle familiar com si es tracta d’una aposta independent, que vol ser una ajuda a les dificultats associades a la posada en marxa d’una activitat econòmica d’aquest tipus. En aquesta línia, s’ha concedit un total de 416.988 euros.

L’altra, vol donar suport al compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors. En aquest cas, s’han concedit 126 sol·licituds distribuïts entre 5 gremis amb un total de 94.500 €.

D’altra banda, enguany s’ha tornat a convocar l’ajut adreçat a la promoció i certificació dels productes d’origen i qualitat i l’artesania alimentària, valorat en 170.000 euros, amb l’objectiu de beneficiar el conjunt de persones artesanes associades i augmentar el coneixement sobre la producció artesanal alimentària entre els consumidors. Els beneficiaris d’aquesta línia són les entitats associatives d’artesans i artesanes, sense ànim de lucre, que representin els interessos d’una activitat artesanal alimentària inclosa en el repertori d’oficis i regulada reglamentàriament.

2  

Imatges

Badia rebent el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de  la mà del conseller Mascort

Badia rebent el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de la mà del conseller Mascort 89783

Un total de 28 persones han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentar

Un total de 28 persones han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentar 148156