1. El préstec signat avui és el primer tram d'un crèdit aprovat pel BEI per un valor total de fins a 430 milions d’euros
  2. El finançament impulsarà inversions clau del programa operatiu 2021-2027 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
  3. El préstec es destinarà a projectes de sectors com la gestió de l'aigua, l'eficiència energètica i la recerca
La consellera Mas Guix i el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, durant la signatura del préstec
La consellera Mas Guix i el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, durant la signatura del préstec
{"name":"2023/11/20/15/56/5d6d45fd-b396-421f-924f-eeaea76f01be.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":"1092190"}

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha signat un préstec de 180 milions d’euros amb la Generalitat de Catalunya per contribuir al desenvolupament d'una sèrie d'inversions que s'implementaran a Catalunya en el marc del programa operatiu 2021-2027 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L'objectiu del programa operatiu FEDER és fer costat a les regions perquè puguin desplegar inversions més verdes, socials i digitals, d'acord amb els objectius de la política de cohesió de la UE.

El finançament és el primer tram d'un crèdit aprovat pel BEI a la Generalitat per un valor total de fins a 430 milions d’euros que cofinançarà projectes estratègics en diverses àrees d'activitat, entre les quals destaquen la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+i), l'ús i gestió de l'aigua, la digitalització, l'eficiència energètica d'edificis públics, la protecció de la biodiversitat i la millora en l'accés als serveis de salut públics dels grups en situació de vulnerabilitat, entre altres àmbits.

L'operació s'alinea amb les prioritats de política pública del BEI Innovació, digitalització i capital humà, energia sostenible i recursos naturals, i ciutats i regions sostenibles. Així mateix, el préstec marc del BEI dona suport a prioritats de la UE com les transicions verda i digital, la salut i el desenvolupament regional i urbà.

Ens complau signar aquest acord que impulsarà projectes en sectors estratègics de l'economia, amb un impacte positiu en la qualitat de vida dels seus ciutadans i en la cohesió econòmica i social de la regió, a través del creixement i l'ocupació que portaran aquestes inversions”, ha declarat el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, durant l'acte de signatura celebrat avui a Luxemburg. “Gràcies a una contribució específica a objectius transversals del BEI com l'acció climàtica i la sostenibilitat mediambiental, el finançament aposta per enfortir la transició verda i la competitivitat en nombrosos sectors”.

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha afirmat que “es tracta d'una operació molt rellevant per a la Generalitat, que ens ajuda a impulsar projectes estratègics per a Catalunya en àmbits prioritaris com la gestió i la regeneració d'aigües, la inversió en centres de recerca, la descarbonització de la mobilitat o l'eficiència energètica”.“A més, aquest préstec ens permet diversificar les nostres fonts de finançament i demostra que grans institucions com el Banc Europeu d'Inversions confien en l'economia catalana i veuen en la Generalitat una administració solvent”, ha afegit.

Informació general

BEI

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea els accionistes de la qual són els seus estats membres. El BEI proporciona finançament a llarg termini a inversions sòlides que contribueixen a l'assoliment dels objectius de la política de la UE. El Grup Banc Europeu d'Inversions (Grup BEI), format pel Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el Fons Europeu d'Inversions (FEI), va reportar un finançament total signat el 2022 a Espanya que va superar els 9.900 milions d’euros i que va incloure xifres rècord de suport a projectes d'acció climàtica i sostenibilitat mediambiental.

2  

Imatges

La consellera Mas Guix i el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, durant la signatura del préstec

La consellera Mas Guix i el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, durant la signatura del préstec 1092190

La consellera Mas Guix i el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, durant la signatura del préstec

La consellera Mas Guix i el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, durant la signatura del préstec 1232338

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 153679