1. També destaquen els PAU de l’empresa SEAT a Martorell; el de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPC i el de l’Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC);
  2. La majoria corresponen a les comarques de Barcelona (27), seguit de Catalunya Central (4); Girona (2), Penedès (1), Alt Pirineu (1) i Lleida (1)
  3. Avui també hi ha hagut 12 plans d’autoprotecció que no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos

La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui 36 nous Plans d’Autoprotecció (PAU), entre els quals destaquen els del Palau de Fires de Girona, els túnels viaris de la C-25, el Campus Nord i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPC, l’Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), la Nova Bocana del Port de Barcelona, SEAT, DANONE i els espais comercials de Carrefour de Manresa, Gavà, Badalona, Terrassa i les Glòries de Barcelona.

A la Comissió hi ha participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció i el responsable de Seguretat Industrial, Frances Calaf, per delegació la directora general d’Indústria.

La reunió d’aquest divendres ha estat la 28a reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021) creada per agilitzar el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció i que ha permès reduir de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.

Els 36 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 810 homologats a les anteriors reunions de la Comissió des del seu començament el març del 2021 fins avui, de manera que deixen un total de 846 plans d’autoprotecció homologats.

Plans d’Autoprotecció, d’empreses amb productes químics, centres comercials i concerts, entre altres

Per vegueries, els 36 Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui pertanyen a:

  1. Barcelona: 27
  2. Catalunya Central: 4
  3. Girona: 2
  4. Penedès: 1
  5. Alt Pirineu i Aran: 1
  6. Lleida: 1

La majoria dels plans que s’han homologat avui divendres corresponen a activitats no temporals (30) i 6 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, en aquesta comissió hi ha 9 instal·lacions industrials entre les que s’inclouen 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (PLASEQCAT),5 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants; 1 establiment industrial amb alta ocupació (SEAT) i 1 instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants (Danone).

També s’inclouen 5 espais comercials (de l’empresa Carrefour a Manresa, Terrassa, Gavà, Badalona i Barcelona – Glòries); 3 hotels; 2 establiments d'ús docent (el Campus Nord i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPC); 2 instal·lacions esportives (INEFC a Barcelona i Ciutat Esportiva de Blanes); 1 edifici d’oficines; un recinte firal (Girona); 1 recinte de concurrència pública (Nova Bocana del Port de Barcelona); 1 festa popular (Grans Esdeveniments a la platja Varador de Mataró); i els túnels de carretera de la C-25, així com 4 subestacions de distribució d'energia elèctrica en alta tensió.

Quant a les activitats temporals, es tracta de 4 festivals de música, una cursa popular i un concert.


Plans no homologats

A la Comissió d’avui s’han informat també 12 PAU no homologats que, per vegueries, corresponen a:

  1. Barcelona: 9
  2. Camp de Tarragona: 1
  3. Lleida: 1
  4. Terres de l’Ebre: 1

Per tipologia, corresponen a activitats no temporals (9) i 3 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, hi ha 2 edificis d’oficines; 1 centre de dia i residència de gent gran; 1 establiment d'ús sanitari; 1 establiment afectat per la normativa d’accidents greus (PLASEQCAT); 1 instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants; 1 instal·lació amb elevada càrrega de foc; 1 port esportiu i 1 subestació de distribució d'energia elèctrica en alta tensió.

Pel que fa a les activitats temporals, es tracta de 2 concerts i 1 festa popular.

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.


Què són els PAU?

L'autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.

El pla d'autoprotecció s’ha d'implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.