Acte institucional pel 25N

El Govern de la Generalitat commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones

query_builder   25 novembre 2023 13:21

event_note Nota de premsa

El Govern de la Generalitat commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones

  1. Es recorda les víctimes i supervivents de les violències masclistes.
  2. L’acte, realitzat a la plaça Sant Jaume sota l’atenta mirada del protagonista de la lona lenticular instal·lada pel 25N a la façana del Palau de la Generalitat, ha reunit membres del Govern, Parlament, Ajuntament i Diputació de Barcelona, així com del govern de l’Estat a Catalunya.
  3. La periodista Danae Boronat ha estat l’encarregada de llegir la declaració institucional que enguany posa l’accent en la necessitat de fer de la lluita contra les violències masclistes una “lluita col·lectiva” que ens interpel·la a totes i a tots.
El Govern commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones. La periodista Danae Boronat ha estat l’encarregada de llegir la declaració institucional.
El Govern commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones. La periodista Danae Boronat ha estat l’encarregada de llegir la declaració institucional.
{"name":"2023/11/25/13/17/a4c2270b-ee17-45d7-8d0d-f7ad47f53202.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":"3014605"}

El Govern de la Generalitat ha commemorat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones amb un acte institucional a la plaça Sant Jaume de Barcelona. L’esdeveniment ha reunit la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, la consellera de Territori, Ester Capella Farré, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart González, així com representants del Parlament de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern espanyol. La periodista Danae Boronat ha estat l’encarregada d’encetar l’acte i tot seguit, la periodista ha donat pas al minut de silenci en record de totes les dones víctimes de violències masclistes.

“Com cada 25 de novembre, som aquí per denunciar la violència que s'exerceix contra les dones arreu del món, pel sol fet de ser dones. Per recordar especialment i honorar aquelles que han sigut assassinades aquest any per la violència masclista. 14, a Catalunya. Elisabet, Ruth, Sandra, Arantxa, Lida Esperanza, Francy, Kirsty, Carla, Elena, Ana, Rosa Maria, Laura, Irene, Beatriz: No us oblidem” ha declarat la consellera Verge en l’atenció a mitjans posterior a l’acte institucional on també ha fet una crida a tota la societat i especialment als homes a ser valents i prendre partit “És urgent que feu un pas endavant i actueu amb fermesa contra el masclisme; que obriu els ulls i trenqueu el silenci davant de comportaments intolerables i injustificables que passen al vostre entorn més proper i que tenen com a protagonistes amics, familiars i companys de feina”.

L’acte s’ha realitzat a la plaça Sant Jaume sota l’atenta mirada del protagonista de la lona instal·lada amb motiu de la campanya institucional de Govern aquest 25N. Aquesta setmana la façana del Palau de la Generalitat s’ha vestit amb una lona lenticular que mitjançant un efecte òptic fa l’efecte de cobrir i descobrir els ulls amb una bena. La campanya vol fer pedagogia per deixar d’ignorar les violències masclistes, que passen a la vida quotidiana i de forma molt normalitzada, i fa una crida a actuar per erradicar-les. Amb el lema “Davant les violències masclistes, obrim els ulls. Si n’ets testimoni, pren partit”, la campanya mostra diferents situacions de violència masclista quotidiana i ens convida a treure’ns la bena dels ulls i a convertir-nos en part de la solució.

L'acte ha reunit membres del Govern, Parlament, Ajuntament i Diputació de Barcelona, així com del govern de l’Estat a Catalunya.
L'acte ha reunit membres del Govern, Parlament, Ajuntament i Diputació de Barcelona, així com del govern de l’Estat a Catalunya.
{"name":"2023/11/25/13/18/2bcf887b-1977-4c4c-8aeb-2bbc48f502bd.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":"2695389"}


Declaració institucional amb motiu del 25N

La mateixa Danae Boronat ha estat l’encarregada de llegir la declaració institucional, que enguany posa l’accent en la necessitat de fer de la lluita contra les violències masclistes una “lluita col·lectiva” i interpel·la a tota la ciutadania a esdevenir “agents de canvi” per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones.

La declaració, signada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Govern espanyol, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, així com l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Micropobles,referma el compromís d’aquestes institucions “a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes” i a fer-ho “amb la diligència deguda, amb una resposta integral i amb polítiques públiques transformadores i valentes”.

Més enllà del paper clau de les institucions, la declaració destaca el paper de totes i tots com a “observadores i observadors d’unes violències que pateixen moltes dones del nostre entorn per part d’homes del nostre mateix entorn”. En aquest sentit, posa de manifest que “el silenci i la inacció no són respostes neutrals, sinó que donen suport a l’agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències” i, per aquest motiu, crida a tothom a implicar-se per “trencar tots els silencis i tenir un paper proactiu en la prevenció i la detecció”.

Un paper proactiu, puntualitza el text, no només per evitar que es produeixi la violència intervenint i “cridant l’atenció sobre la situació de violència perquè s’aturi”, sinó també donant suport a qui ho està patint, com per exemple donant-li suport emocional, ajudant-la a “superar la por, l’aïllament, la vergonya o el sentiment de culpabilitat que pot provocar la violència viscuda, assegurant-li que no és culpa seva, que som al seu costat i que la podem acompanyar als serveis especialitzats que es troben arreu del país o trucar al telèfon 900 900 120”.

El text de la declaració reconeix que en les darreres dècades “hem viscut al nostre país un canvi profund en el rebuig social a aquesta violència estructural contra les dones”, un canvi que s’ha produït “fruit d’una intensa lluita feminista” des de diferents àmbits i que "també ha guanyat un espai central a les institucions polítiques i les administracions públiques". La declaració adverteix, però, que “amb l’augment del rebuig social i la fermesa de la resposta institucional no n’hi ha prou”, i que “tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos”. I, segueix el text, “massa sovint encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denuncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l’agressor”.

L’acte institucional ha finalitzat amb el recital de la poeta Maria Callís Cabrera.Les violències masclistes es produeixen en el nostre dia a dia, en el nostre entorn familiar i laboral i en l’espai públic. Passen davant nostre de manera molt normalitzada i, sigui perquè ens incomoden o ens paralitzen o perquè no sabem com actuar, moltes vegades fem veure que no les veiem. L’erradicació de les violències masclistes es commemora avui com a dia internacional, però és una lluita a estendre els 365 dies de l’any.

L’acte institucional ha finalitzat amb el recital de la poeta Maria Callís Cabrera
L’acte institucional ha finalitzat amb el recital de la poeta Maria Callís Cabrera
{"name":"2023/11/25/13/31/bdf83d65-046a-4b33-bcea-3ae1178d7933.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":2835756}


4  

Imatges

La periodista Danae Boronat ha estat l¿encarregada de llegir la declaració institucional del 25N

La periodista Danae Boronat ha estat l¿encarregada de llegir la declaració institucional del 25N 3014605

L'acte institucional ha finalitzat amb el recital de la poeta Maria Callís Cabrera

L'acte institucional ha finalitzat amb el recital de la poeta Maria Callís Cabrera 1181384

L'acte ha reunit membres del Govern, Parlament, Ajuntament i Diputació de Barcelona, així com del govern de l'Estat a Catalunya

L'acte ha reunit membres del Govern, Parlament, Ajuntament i Diputació de Barcelona, així com del govern de l'Estat a Catalunya 2695389

Minut de silenci

Minut de silenci 2660160

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined