Amb la nova línia de la conselleria, que té la voluntat d’apropar la cultura al territori i que tothom hi tingui accés, se subvencionaran activitats per valor de 372.118 euros, principalment espectacles i cicles d’arts diverses, representacions i concerts en viu, festivals i festes i fores tradicionals
A Catalunya són 413 les poblacions beneficiades, amb un import total d'ajuts de 2,17 milions d’euros
En total de 86 municipis de la vegueria de Lleida s’han acollit a la nova línia d’ajuts habilitada pel Departament de Cultura que facilita la programació d’espectacles professionals d’arts en viu en municipis de fins a 1.000 habitants. En total se subvencionaran espectacles per valor de 372.118 euros, que contribuiran a l’organització d’activitats culturals com ara espectacles i cicles d’arts diverses, representacions i concerts, festivals i festes i fores tradicionals, entre altres.
Aquests municipis, distribuïts per comarques, són els següents:
- Garrigues (18): l’Albagés, l’Albi, Bellaguarda, Bovera, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, els Omellons, Puiggròs, el Soleràs, els Torms, el Vilosell i Vinaixa (70.688 euros totals de les subvencions).
- Noguera (22): Àger, Algerri, Alòs de Balaguer, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Bellmunt d’Urgell, Cabanabona, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Penelles, Preixens, la Sentiu de Sió, Tiurana, Torrelameu, Vilanova de l’Aguda, Vilanova de Meià i l’EMD Baldomar (94.976 euros en total).
- Pla d’Urgell (5): Barbens, Castellnou de Seana, el Poal, Sidamon i Vila-sana (22.500 euros).
- Segarra (12): Estaràs, Granyena de Segarra, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, les Oluges, els Plans de Sió, Ribera d’Ondara, Sanaüja, Sant Ramon, Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs (50.969 euros).
- Segrià (17): els Alamús, Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, la Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, la Portella, Sarroca de Lleida, Sudanell Sunyer, Torrebesses, Torre-serona i l’EMD Pla de la Font (73.270 euros).
- Urgell (14): Belianes, Ciutadilla, Guimerà, Maldà, Preixana, Sant Martí de Riucorb, Tornabous, Vallbona de les Monges, els Omells de na Gaia, Ossó de Sió, Verdú, Vilagrassa, i les EMD Rocallaura i Seana (59.715 euros).
S’hi han acollit 413 micropobles de tot Catalunya
En conjunt, 413 micropobles de tot Catalunya s’han acollit a aquesta nova línia d’ajuts. El Departament de Cultura va obrir el passat setembre aquesta nova línia de subvencions, dotada amb 2,17 milions d’euros, amb l’objectiu de fer arribar la cultura a tota la ciutadania de Catalunya, apostar per la cultura de proximitat al territori i potenciar el mercat d’artistes i espectacles de petit format.
Amb aquesta iniciativa, el Departament de Cultura vol reforçar el suport econòmic al món local per tal d’assegurar que els ciutadans de tot el país tenen accés a espectacles en viu de caràcter professional. A més, això també reforça els sectors de les arts escèniques i la música, perquè suposa noves oportunitats de contractació arreu de Catalunya.
Aquesta línia per a micropobles era una reivindicació de l’Associació de Micropobles de Catalunya i suposa un pas endavant i ferm per a l’equilibri cultural, perquè els pobles petits podran gaudir de la cultura en el seu propi municipi.
Cultura accessible per a tothom: un objectiu polític fet realitat
Garantir l'accés a la cultura per a tothom és un dels eixos del Govern per a aquesta legislatura. El Departament està impulsant la cultura arreu de tot el país amb diferents accions per arribar a tot el territori i a tot els públics. Aquesta línia per al foment de l’activitat cultural als micropobles n’és un exemple.
En el marc d’aquestes polítiques d’accés a la cultura, cal destacar també les polítiques culturals adreçades al jovent i la iniciativa Cultura Jove, que permet l’accés de les persones joves a la cultura, amb preus accessibles durant tot l’any; i les línies de cultura comunitària i transformació social; així com la nova línia per a la programació d’espectacles en esdeveniments d'interès agroturístic. Totes formen part de l’estratègia comuna del Departament de Cultura per tal de millorar l’accés a la cultura, dins de la qual destaca l’elaboració de la nova llei de Drets Culturals.