1. El conseller de Drets Socials encapçala l’acte de presentació de les actuacions impulsades pel Departament a la Catalunya Central amb una partida de 29,6 M€ del fons Next Generation EU
  2. El Govern finança més de 70 projectes a la vegueria per equiparar Catalunya amb els països europeus més avançats pel que fa a protecció social
El conseller Carles Campuzano durant la seva intervenció.{"name":"2023/11/30/13/31/c8d8b47d-2cab-40c9-a0a7-643b4b0156ee.JPG","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":2235673}

“Impulsem la inversió social més important de les darreres dècades”. Així s’ha referit el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, als prop de 400 milions d’euros del fons Next Generation EU que Drets Socials destina a infraestructures i projectes socials arreu del país. En el marc d’aquest fons europeu, el Departament finançarà, fins el 2026, 765 iniciatives orientades a accelerar una transformació en l’àmbit de l’atenció a les persones que equipari Catalunya amb els països europeus més avançats pel que fa a protecció social.

Aquest matí al Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, Campuzano ha detallat la inversió a les comarques centrals. 29,6 M€ és la partida pressupostària destinada a finançar 73 projectes socials a la vegueria.

El fons Next Generation EU assignat a Drets Socials es destina a un ampli ventall de ciutadans, com ara gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat o amb malaltia mental i persones sense llar. “L’objectiu és millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables i que a Catalunya ningú no quedi enrere”, ha assegurat el conseller. Per fer-ho possible, reben finançament tant projectes propis del Govern com iniciatives impulsadespel món local o per entitats del tercer sector, centres de recerca i d’altres agents socials implicats en l’atenció social.

Els projectes que seran una realitat en els propers anys s’emmarquen en sis línies d’actuació:

  1. Nous equipaments d’atenció social i remodelació dels existents 
  2. Les noves tecnologies al servei de l’atenció de les persones 
  3. La tecnologia com a element transformador dels serveis socials 
  4. Innovació en serveis socials 
  5. Modernització d’infraestructures, digitalització i millora d’espais residencials d’atenció a la infància o destinats al lleure educatiu
  6. Catalunya, país accessible 

Aquesta presentació és la segona que organitza el Departament, que ha previst actes similars arreu del país els propers mesos per compartir les iniciatives que rebran finançament del fons Next Generation en cadascuna de les vegueries.

Injecció en infraestructures socials: 8 equipaments nous i més d’una desena d’ampliacions o remodelacions per a millorar l’atenció a les persones

El gruix de la inversió social es destina a la construcció, ampliació i remodelació d’infraestructures socials. En l’àmbit de les cures, es tracta d’actuacions de millora o de nova construcció de centres residencials i diürns destinats a la gent gran, persones amb discapacitat o amb malaltia mental. També inclou les inversions en centres per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.

A l’acte hem conegut com serà la nova residència per persones amb discapacitat d’Apinas a Prats de Rei i la remodelació de la residència de gent gran Sant Roc de Gironella.{"name":"2023/11/30/13/14/42b2de6a-abfb-4d9d-bdc8-23bdbaa4d39c.JPG","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":2418264}

Entre altres qüestions, els espais nous o remodelats adopten solucions tecnològiques per facilitar l’autonomia personal i la vida independent, així com les cures i l’assistència personal i responen al model de l’atenció centrada en la persona que promou el Departament.

En total es construiran 8 equipaments nous a la Catalunya Central i se’n remodelaran i ampliaran més d’una desena. Entre els centres de nova construcció destaquen els 2 equipaments per a persones grans a Calaf i Sallent, pels quals els ajuntaments d’aquests municipis rebran una subvenció d’1,7 M€ cadascun.

D’altra banda, l’entitat APINAS rebrà més de 3 M€ per a la construcció d’una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual a Prats de Rei. Aquesta nova infraestructura comptarà amb 48 places organitzades en quatre unitats de convivència, segons ha explicat l’arquitecte redactor del projecte, Jaume Riba i Samarra. Aquesta entitat rebrà també una subvenció de mig milió d’euros per reformar un edifici situat al mateix complex.

La presentació també ha comptat amb el testimoni de Montserrat Cutal i López, directora de la Residència de gent gran Sant Roc, que ha exposat el projecte de reforma i rehabilitació d’aquest centre de Gironella, subvencionat amb 1,7 M€.

8 projectes tecnològics per atendre les persones

Per tal de fomentar l’autonomia personal i endarrerir la institucionalització el màxim de temps possible, és indispensable implementar innovacions i solucions tecnològiques que impliquin la modernització de l’atenció domiciliària i facilitin la vida independent de les persones en situació de dependència, discapacitat o malaltia mental, com ara elements de domòtica, telemedicina, teleassistència avançada, etc. En aquesta línia, el Govern, mitjançant el fons Next Generation EU, finança a les comarques centrals 8 iniciatives tecnològiques que comporten un impacte directe en la qualitat de vida de les persones.

Un dels projectes d’abast nacional més destacats en aquesta línia és el desplegament de l’assistent robòtic ARI. El Govern, en el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, ha invertit 5,43 milions d’euros en l’adquisició de 1.000 unitats d’aquesta plataforma. Aquest estoc permetrà ampliar el projecte a la capital catalana i se n’iniciarà també el desplegament a la resta del país. Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament cedirà 200 assistents robòtics intel·ligents al Departament de Drets Socials per començar el pilotatge en altres punts del territori.

Dues iniciatives tecnològiques per millorar els serveis socials

El conseller Campuzano, durant l'acte.{"name":"2023/11/30/13/36/ddfacee8-bd9a-44c5-9f93-75d8787c4eb3.JPG","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":2481201}

Situar els serveis socials al segle XXI és una altra de les fites que es fixa el Govern amb el fons Next Generation EU. “Els avenços tecnològics i l’evolució dels sistemes d’informació són una eina imprescindible per donar resposta als reptes socials actuals i futurs: l’envelliment de la població, les necessitats complexes d’atenció, la integració social i sanitària...”, ha remarcat Campuzano. Segons el conseller, per afrontar la revisió dels models d’atenció, agilitzar la resposta a la ciutadania o simplificar els processos administratius, cal apostar per sistemes que millorin la gestió de la intervenció social i que permetin disposar d’informació per planificar o establir patrons capaços d’avançar les necessitats socials.

Osona Acció Social liderarà un dels dos projectes tecnològics transformadors a la vegueria. En aquest sentit, rebrà mig milió d’euros per desenvolupar El Portal Social. Segons ha explicat Silvia Madrid i Alejos, directora del Consorci, es tracta d’una aplicació informàtica que englobarà en un únic espai la informació social disponible a través de múltiples plataformes existents.

D’altra banda, el conseller ha explicat que el pla de transformació digital en què està treballant Drets Socials també rep part de finançament del fons Next Generation. Basat en un model centrat en les dades i les evidències, les iniciatives que integren aquest pla fan possible automatitzar processos i compartir dades, i ja permeten fer en pocs minuts tràmits que fins ara trigaven mesos.

11 projectes d’innovació social

El Govern dedica part del fons Next Generation a la Catalunya Central a l’impuls d’11 projectes pilot en l’àmbit dels serveis socials.{"name":"2023/11/30/13/17/ae44f1fe-6f68-46fe-bd5f-8a55cf3d1c39.JPG","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":3262432}

La innovació és clau en qualsevol camp. En el sector social esdevé imprescindible per avançar i millorar en l’atenció a col·lectius vulnerables. Per això, el Govern dedica part del fons Next Generation a la Catalunya Central a l’impuls d’11 projectes pilot en l’àmbit dels serveis socials.

Gemma Prat i Vigué, especialista en psicologia clínica i cap clínic del Servei de recuperació comunitària de la Direcció de Salut Mental d’ALTHAIA, ha participat en l’acte d’avui per exposar el disseny d’un programa d’integració social i sanitària. Finançada amb més de 200.000 euros dels Next Generation, aquesta iniciativa vol millorar l’eficàcia dels sistemes actuals d’atenció a la salut mental social i sanitària proporcionant una visió més global, possibilitant la utilització d’indicadors de qualitat en salut. Segons explica Prat, també vol millorar l’eficiència, ja que el fet de contemplar un procés únic de recuperació personal, atenuaria les duplicitats de l’atenció a les persones, les descoordinacions i els objectius a treballar.

13 actuacions en equipaments que atenen infants i joves

La construcció de la Barnahus de Manresa, un dels serveis que Drets Socials té previst implantar arreu del país, serà a càrrec del fons Next Generation EU. A la de Tarragona, inaugurada el mes de març, s’hi sumaran també la de Tortosa, Lleida, la Seu d’Urgell, Mataró i Terrassa.

En total, el programa destinat a equipaments que atenen infants i joves a la Catalunya Central suma 13 actuacions que engloben, entre d’altres, millores i digitalització de centres del sistema de protecció a la infància, actuacions de millora ecològica en cases de colònies o reformes en albergs. En aquest sentit, destaca una inversió d’1,2 M€ per a les obres de millora de l’alberg de joventut de Vic.

18 intervencions per fer de Catalunya un país accessible

L'acte s'ha celebrat a al Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa.{"name":"2023/11/30/13/19/abbbc283-673c-411e-bde1-d8c1cf58860a.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":3165831}

La millora de l’accessibilitat, tant física com sensorial, és la darrera línia inclosa als fons Next Generation que s’ha presentat a l’acte d’aquest matí. En aquest àmbit i de la mà del món local, 14 municipis rebran subvencions per valor de 614.000 euros per a dur a terme projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics. També es faran intervencions en edificis judicials i estacions de FGC de la vegueria.

El secretari general del Drets Socials, Oriol Amorós i March, ha recordat durant la seva intervenció en l’acte que el Govern va aprovar aquest dimarts el codi d’accessibilitat. Amorós ha explicat que el codi desenvolupa la llei d’accessibilitat i té la funció de regular les mesures que s’han de prendre en tots els aspectes de la vida pública per fer accessibles tot tipus de serveis. Des d’accessibilitat física, que ja compta amb regulació prèvia important, a innovacions pel que fa a l'accessibilitat sensorial i cognitiva. Segons el secretari, es tracta d’una normativa que situarà Catalunya com un dels països més accessibles.

4  

Imatges

Durant l'acte, Montserrat Cutal i López, directora de la residència de gent gran Sant Roc de Gironella, ha exposat el projecte de reforma.

Durant l'acte, Montserrat Cutal i López, directora de la residència de gent gran Sant Roc de Gironella, ha exposat el projecte de reforma. 2418264

El conseller Carles Campuzano durant l'acte.

El conseller Carles Campuzano durant l'acte. 1042215

Responsables de projectes de serveis socials han explicat la inversió del fons Next Generation en el seu àmbit.

Responsables de projectes de serveis socials han explicat la inversió del fons Next Generation en el seu àmbit. 3262432

Aquest matí al Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa.

Aquest matí al Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa. 3165831

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 5430303