1. La nova distribució de crèdits del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència feta pel Ministeri d’Agricultura a les comunitats autònomes atorga a Catalunya 19 dels 71M€ que integren aquesta assignació
  2. Els nous crèdits aprovats permetran més que triplicar el pressupost total d’aquests ajuts per a millorar la gestió de dejeccions, l’eficiència energètica i renovables, i l’agricultura de precisió
  3. Així, la nova injecció de recursos per al sector permet seguir avançant cap a un canvi en el model de producció agrari i situa Catalunya en una posició de lideratge en el conjunt de l’Estat, amb un 18,67% del total de recursos en aquest àmbit competencial

L’elevada demanda d’aquests ajuts per part del sector i la gestió efectiva de les ajudes i recursos que ha dut a terme el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha permès que Catalunya rebi un increment de recursos molt significatiu, en concret 19M€, en la distribució del crèdits a les comunitats autònomes feta pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

El nou repartiment pressupostari suposarà passar dels 7.814.559,45 euros amb els que es van convocar els ajuts al 2023, a un total de més de 26.824.382,49 euros.

Aquestes línies d’ajut donen suport a inversions que impulsin la sostenibilitat i la competitivitat de l’agricultura i la ramaderia, afavorint la consecució dels objectius del clima, la conservació del medi ambient, i la descarbonització del sector agrícola i ramader.

Així, i de forma desglossada, les tres línies d’ajut que amplien pressupost són:

  1. l’ajut a les inversions en sistemes de gestió de dejeccions ramaderes, ambinversions dirigides a millorar l'eficiència mediambiental de les instal·lacions d'emmagatzemament exterior de dejeccions ramaderes relacionades amb l'adaptació o cobertura de les mateixes o les de tractament o valorització d'aquests subproductes amb o sense aprofitament energètic en la mateixa explotació.
  2. l’ajut a les inversions en eficiència energètica i energies renovables (biogàs i biomassa agrícola), amb inversions en el condicionament i aïllament d'edificis i naus auxiliars de les explotacions que optimitzin el consum energètic, i inversions en plantes de biogàs de petita capacitat, així com l'adquisició de maquinària per a la provisió i condicionament de biomassa agrícola, i la construcció de centres logístics d'emmagatzemament.
  3. l’ajut per a l'aplicació d'agricultura de precisió i tecnologia 4.0 al sector agrícola i ramader, amb inversions per a l'adquisició de maquinària i equips nous que permetin la millora de la gestió ramadera, la reducció de l'ús de fitosanitaris i fertilitzants químics, el control de traçabilitat i qualitat dels cultius o la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Aquestes línies pertanyen al Pla d’impuls de la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que es finança a través del fons europeu NextGenerationEu.

Així, la nova injecció de recursos per al sector fa possible seguir avançant cap a un canvi en el model de producció agrícola i situa Catalunya en una posició de lideratge en el conjunt de l’Estat, amb un 18,67% del total de recursos en aquest àmbit competencial.

Next Generation EU{"name":"2023/11/30/15/31/b4d5f57d-1a95-4ca7-8101-504f5a51e5c2.jpg","author":"Next Generation Catalunya","type":"0","location":"0","weight":820360}