1. En concret, corresponen als ajuts bàsic a la renda per a la sostenibilitat, redistributiu complementari a la renda, i complementari a la renda per a joves
  2. L’eficiència en la gestió i en els controls efectuats pel Departament ha permès poder pagar el primer dia hàbil que permet la reglamentació el 90% de l’import d’aquests ajuts, esdevenint Catalunya la primera comunitat autònoma a abonar aquest percentatge, i arribar a què ara puguin rebre el pagament el 99,4 % de les sol·licituds
  3. El Departament aconsegueix ser l’organisme pagador PAC amb el major % de sol·licituds pagades en el saldo


FOTO NP PAGAMENT AJUTS DIRECTES 2023{"name":"2023/12/01/14/19/8db90f0a-9deb-4af9-9e6a-b2408af81bd1.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":204150}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fa efectiu a partir d’avui, 1 de desembre, 136.386.378 euros del pagament dels ajuts directes dissociats a la renda de la Política Agrària Comuna (PAC) sol·licitats aquest any 2023.

Un total de 38.078 beneficiaris rebran el 90% de l’import dels ajuts directes dissociats a la renda sol·licitats a través de la Declaració agrària (DUN) 2023:

·Ajut bàsic a la renda per a la sostenibilitat

·Ajut redistributiu complementari a la renda

·Ajut complementari a la renda per a joves

Aquest és el primer any d’aplicació del nou període de la Política Agrària Comuna, basada en el Pla Estratègic per al període 2023-2027, en què s’ha incorporat nous ajuts. Es va allargar el termini de presentació de les sol·licituds dels ajuts i s’ha disposat de menys temps per a efectuar els rigorosos controls marcats per la reglamentació europea.

Amb les mesures impulsades per a la simplificació de la gestió dels controls de les sol·licituds, i l’esforç i feina duta a terme per les Entitats Col·laboradores i tot el personal del Departament, s’ha aconseguit poder pagar el primer dia hàbil que permet la reglamentació el 90 % de l’import dels ajuts directes dissociats. Així, a més, l’eficiència en la gestió i en els controls efectuats pel Departament ha permès arribar a què ara puguin rebre el pagament el 99,4 % de les sol·licituds. D’aquesta manera el Departament aportarà liquiditat tant aviat com permet la normativa, ingressant el màxim permès d’ajuts directes dissociats a la renda, a la pràctica totalitat d’explotacions agràries de Catalunya.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural aconsegueix ser l’organisme pagador PAC amb el major % de sol·licituds pagades en el saldo.

En aquest pagament s’ha tingut en compte totes les sol·licituds de cessions de drets de pagament. I el mes de febrer de 2024 es podrà resoldre les noves cessions de drets de la Reserva estatal.

Tots els beneficiaris tindran a disposició la resolució del pagament a l’aplicació DUNweb a partir del 5 de desembre.

Per aquest pagament, les dades resumides són:

Ajut

Import (euros)

Beneficiaris

Bàsic a la renda per a la sostenibilitat

105.179.920

38.078

Redistributiu complementari a la renda

27.373428

38.078

Complementari a la renda per a joves

3.833.029

1010


136.386.378

38.078


(*) Hi ha beneficiaris que reben més d’un ajut

El 10% restant de l’import dels ajuts directes dissociats a la renda es pagarà durant el primer semestre de 2024 un cop s’analitzi els límits pressupostaris. A partir de finals de gener de 2024 està previst començar a fer els pagaments dels ajuts associats agrícoles i ramaders.

Els ajuts directes són els principals ajuts de la PAC gestionats pel Departament quant a volum econòmic i a beneficiaris finals, i representen més del 70% dels fons de la PAC gestionats a Catalunya. Aquests ajuts formen part de l’anomenat primer pilar dels ajuts de la PAC, estan finançats al 100% pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i el seu pressupost anual disponible a l’estat espanyol és de més de 4.800 M€, dels quals a Catalunya se’n gestionen aproximadament 255 M€.

La PAC té com a objectiu millorar el nivell de vida dels 22 milions d'agricultors i treballadors agrícoles europeus, així com un proveïment d'aliments estable, variat, i segur als 500 milions de ciutadans d’Europa. Estan destinats directament als pagesos i ramaders catalans per la seva activitat de manteniment de les superfícies de conreu complint les bones pràctiques agràries i mediambientals i els requisits legals de gestió en matèria de medi ambient, salut pública, sanitat animal i vegetal. El manteniment dels recursos naturals i productius, el maneig dels animals en condicions sanitàries i de benestar, i la garantia per als consumidors d’assegurar la traçabilitat dels productes agraris al llarg de tota la cadena alimentaria té un cost, i aquests ajuts directes de la PAC compensen en part aquest cost de produir aliments segurs.

A Catalunya es redueix el nombre de beneficiaris dels ajuts directes sense disminuir la superfície de conreu, evidenciant una continua professionalització del sector. És important continuar donant suport per a fixar població al territori pel manteniment de l’entorn rural i evitar el risc d’abandonament de l’activitat agrària. Dins de la PAC, els ajuts directes es destinen a estabilitzar la renda agrícola per a reforçar la competitivitat i la sostenibilitat de l’agricultura europea, objectiu de la política comuna dels 27 països de la UE.

El rigorós sistema de control i la contribució d’aquests ajuts a donar resposta, entre altres, als objectius mediambientals de la PAC, legitimen la percepció d’aquests ajuts per part dels agricultors i ramaders.

Per a més informació:

El Departament d’Acció Climàtica farà efectiu el 90% dels imports dels ajuts directes dissociats a la renda 2023 a partir de l'1 de desembre. Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (gencat.cat)