- El conseller de Salut, Manel Balcells, inaugura el nou Hospital de Dia de Malalties Infeccioses i VIH, que millora l’atenció als pacients
- La Unitat de VIH-SIDA fa el seguiment de 7.000 persones amb VIH. Aquest any, se n’ha iniciat el seguiment de 417, 75 de les quals són de nova infecció
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha inaugurat avui el nou Hospital de Dia de Malalties Infeccioses i VIH del Clínic Barcelona, coincidint amb el Dia Mundial de la Sida. La Unitat de VIH-SIDA del Clínic ha començat el 2023 el seguiment de 417 persones amb VIH, de les quals 75 són de nova infecció. Això suposa una disminució del 62,5% en el número de noves infeccions respecte les 200 detectades fa 5 anys, l’any 2018.
Aquest fet està relacionat, entre d’altres, amb l’autorització de la profilaxi de la infecció pel VIH que inclou la Profilaxi Pre-Exposició (PrEP) juntament amb la Profilaxi Post-Exposició (PEP). A la Unitat es fa el seguiment de 7.000 persones, de les quals unes 6.300 són pacients en tractament per la infecció per VIH. Gràcies als tractaments profilàctics per evitar la infecció, el número de nous pacients no ha augmentat al mateix ritme d’anys anteriors.
Per fer el seguiment de tots els pacients, el Clínic ha inaugurat un nou espai per a l’atenció dels pacients amb malalties infeccioses i VIH. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha manifestat que “valorem unes instal·lacions que són magnífiques, però el que val la pena destacar és el que s’hi fa i s’hi farà amb més eficiència i comoditat. El Clínic és hospital de referència en el tractament i l’abordatge del VIH a Catalunya. Sortosament s’han anat frenant les noves infeccions i s’està estabilitzant la malaltia, i constatem que hem avançat molt en els últims anys, però cal insistir fent més camí amb la prevenció”.
“La sida s’ha convertit en una malaltia crònica i hem d’abordar els efectes de la cronicitat des d’una perspectiva més global, amb les complexitats que pot comportar i també des d’un abordatge social”, ha remarcat el conseller. I ha afegit que “cal posar en valor la feina de col·laboració entre el Departament de Salut, els centres com el Clínic i totes les entitats de voluntaris que ajuden en la prevenció i en la millora de la qualitat de vida de les persones afectades”.
Joan Colom, subdirector general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Antoni Castells, director mèdic del Clínic, i Josep Mallolas, cap de la Unitat de VIH-SIDA del Clínic Barcelona i del grup de recerca en Sida i infecció per VIH de l’IDIBAPS, han acompanyat el conseller de Salut.
El nou hospital de dia consta de prop de 400 m2 en el que hi ha 13 despatxos per a les consultes, un control d’infermeria i 4 boxes per a pacients amb malalties infeccioses en els que s’administren els tractaments. També es disposa d’un àrea de laboratori i processament de mostres pels pacients que reben tractaments antiretrovirals standard com en el context d’estudis i assajos clínics.
Seguiment de persones que practiquen Chemsex
L’any 2018, després de la realització de 1.000 enquestes epidemiològiques anònimes a pacients amb VIH, el Clínic va posar en marca un programa pioner per identificar les persones que practiquen Chemsex. Aquesta pràctica consisteix en la combinació de relacions sexuals amb l’ús de determinades drogues per potenciar i perllongar la relació. “La barreja d’ús de drogues i relacions sexuals no es viu com un problema i no acostuma a ser motiu de consulta, per aquest motiu és important fer-ne el seguiment”, explica Josep Mallolas.
Recentment s’han analitzat els resultats de tres anys del programa, en el que es fa el seguiment a 300 persones, la majoria amb infecció per VIH. Malgrat la complexitat, s’ha pogut constatar una disminució en els usuaris de Chemsex, millor control dels problemes psicològics i, en tot cas, una estabilització en les pràctiques de risc per a malalties de transmissió sexual.
En el programa hi participa un equip multidisciplinar format per metges i metgesses i infermeres de la Unitat de VIH i d’Urgències, psicòlegs i psiquiatres. Quan es detecta un cas, es realitza una visita mèdica completa, es fa una anàlisi per identificar malalties de transmissió sexual i, segons el resultat, es proposa una derivació al psicòleg i/o psiquiatra.
39 milions de persones al món viuen amb VIH
Segons dades d’ONUSIDA, 39 milions de persones a tot el món viuen amb VIH, de les quals 1,3 milions es van infectar al llarg de 2022. L’any 2022, el 86% de totes les persones que vivien amb VIH coneixien el seu estat serològic i, d’aquestes, el 89% rebia tractament. D’entre les persones amb accés al tractament, el 93% tenien el virus indetectable, el que es coneix com persones viralment suprimides.
A Espanya, més de 150.000 persones viuen amb VIH i un 87% de les persones amb la infecció reben tractament antiretroviral.