L’Agència de Residus de Catalunya i el Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals del Montsià han signat un conveni per impulsar la planificació d’infraestructures en aquesta comarca
Amb la signatura d’aquest conveni s’impulsa la concreció del model català de gestió de residus municipals al Montsià
Les Terres de l’Ebre són la zona de Catalunya on es recullen separadament més residus

La directora de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, i la presidenta del Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de la comarca del Montsià, Cèlia Lleixà, han signat aquest matí un conveni de col·laboració que ha de servir per concretar el model català de gestió de residus municipals en aquesta comarca.
El conveni estableix el marc de col·laboració entre ambdós organismes per a la construcció i la gestió de les instal·lacions de tractament de residus municipals que han de donar servei als municipis d’aquesta comarca, d’acord amb el Pla territorial sectorial d’infraestructures de residus municipals, aprovat per decret del Govern.
La signatura d’aquest conveni és, doncs, el primer pas per iniciar l’execució de les instal·lacions de residus previstes en aquest àmbit territorial: la construcció d’una planta per al tractament de la fracció RESTA (els residus barrejats que encara contenen materials recuperables) i l’ampliació de l’existent planta de tractament de la matèria orgànica (restes de menjar i restes vegetals de mida petita) de Mas de Barberans. En la primera instal·lació s’obtenen materials (metalls, plàstics, etc.) que retornen al cicle productiu; i en la segona s’obté adob apte per a ús com a compost en l’agricultura i la jardineria.
El Pla territorial sectorial d’infraestructures de residus municipals és la primera planificació d’aquestes característiques que s’aprova a Catalunya i suposa dotar el territori d’instal·lacions que garanteixin el tractament de tots els residus seguint principis de proximitat i suficiència. El Govern de la Generalitat, a través d’un contracte programa amb l’Agència de Residus de Catalunya, és el responsable del finançament d’aquestes infraestructures, que són de titularitat dels ens locals encarregats de la seva gestió i funcionament.
El model català de gestió de residus municipals es fonamenta en la prevenció i en la màxima recuperació dels residus. És per aquest motiu que l’Agència de Residus ha impulsat mesures com el Pacte per la Bossa o la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebrarà del 20 al 28 de novembre, per conscienciar la ciutadania de la importància de generar menys residus. A més, també s’ha implantat la recollida selectiva de la matèria orgànica a tot el territori i s’està incrementant, any rere any, la recollida selectiva dels residus municipals. De fet, les Terres de l’Ebre són la zona de Catalunya on la ciutadania participa més activament en la recollida selectiva, en concret, l’any 2009 al Montsià es van recollir selectivament el 51% dels residus municipals.