1. Colòmbia és un dels països prioritaris de la cooperació catalana, i 12 dels 19 participants del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans són colombians

El Govern ha aprovat atorgar una subvenció directa de 400.000 euros a l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (OACNUDH) per millorar els mecanismes de prevenció, protecció i investigació dels defensors dels drets humans a Colòmbia.

El projecte, finançat a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), contribuirà a ampliar la protecció dels defensors de drets humans i donar suport al treball d’observació i assistència tècnica de l’OACNUDH a Colòmbia.

L'actuació es durà a terme amb les institucions colombianes i amb els defensors de drets humans per enfortir la resposta de l'estat en la prevenció, protecció i investigació cap aquest col·lectiu. Aquests són eixos fonamentals per garantir un entorn segur i favorable per a l'exercici del dret a defensar drets humans a Colòmbia.

L’OACNUDH té la missió de promoure els drets humans arreu del món. A Colòmbia, l’Oficina té en concret les funcions d’observació i seguiment de la situació dels drets humans i de vetllar pel dret internacional humanitari al país, així com assessorar en drets humans tant al govern, a les institucions del país, a la societat civil i a la ciutadania i oferir-los cooperació tècnica, i informar i promoure els drets humans. 

El Govern, compromès amb la protecció de persones defensores dels drets humans

El Govern ha fet diverses aportacions a l’OACNUDH entre 2019 i 2022 a través de l’ACCD. Una col·laboració que també ha contribuït a enfortir l’estratègia de treball de l’Agència en aquest àmbit, el qual és una prioritat pel Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026.

La col·laboració amb l’OACNUDH Colòmbia permet fer el seguiment de la situació de seguretat dels casos individuals de defensors i defensores que han participat en el Programa Català de Protecció a Defensores i Defensors de Drets Humans un cop retornen a Colòmbia. Precisament, 12 dels 19 participants en aquest programa impulsat pel Govern des del 2017 són colombians. 

Colòmbia, país prioritari per a la cooperació catalana

Colòmbia ha estat un dels primers països prioritaris per a la cooperació del Govern. Aquesta aposta sostinguda s’explica pel compromís de la societat catalana envers el país, vehiculat a través d’una gran multiplicitat d’actors (ONG, acadèmia, sindicats, col·legis professionals), i a la participació activa de la diàspora i organitzacions de persones exiliades i catalans d'origen colombià.

Malgrat els avenços produïts, i si bé el context polític i social obre una nova oportunitat per la garantia dels drets humans i la implementació dels acords de pau, durant el 2022 s’han mantingut els alts nivells de violència contra les persones defensores a Colòmbia. L’OACNUDH va verificar 116 defensors i defensores assassinats durant aquest any, dels quals els responsables en un 73% dels casos són grups armats no estatals. En aquest context, l’informe destaca com a positiu el pla d’emergència proposat per la societat civil i adoptat pel govern a 6 capitals i 65 municipis prioritzats. Alhora, insta el govern a adoptar una política pública integral en favor de les persones defensores. Acompanyar aquests processos i treballar perquè els mecanismes de protecció esdevinguin una realitat efectiva és una de les tasques de l’OACNUDH, a la qual es donarà suport amb la contribució del Govern.

Nova delegació del Govern als Estats Andins, amb seu a Bogotà

El juny d’aquest any, després del viatge institucional del president Aragonès i la consellera Serret a Llatinoamèrica, el Govern va crear la Delegació dels Estats andins, amb seu a Bogotà, a Colòmbia. Encapçalada pel delegat Antoni Vicens i Vicens, la nova delegació del Govern està avançant amb els tràmits per formalitzar l’obertura de l’oficina a Bogotà.

Aquesta delegació completa la presència institucional del Govern al continent americà, i és especialment estratègica perquè complementarà i reforçarà la tasca que, des de 2012, fa l’oficina d’ACCIÓ a Bogotà, i intensificarà els vincles amb els actors de la cooperació al desenvolupament, a banda d’altres actors institucionals i culturals. Els estats andins són una regió amb perspectives de desenvolupament i amb molt d’atractiu per a les exportacions catalanes.