Punt de control (piezòmetre) per veure l'evolució del nivell de les aigües subterrànies

L'Agència disposa actualment d'una xarxa amb 380 punts de control dels aqüífers

L'ACA impulsa la construcció de 14 nous punts de control de les aigües subterrànies

query_builder   7 desembre 2023 11:01

event_note Nota de premsa

L'Agència disposa actualment d'una xarxa amb 380 punts de control dels aqüífers

L'ACA impulsa la construcció de 14 nous punts de control de les aigües subterrànies

  1. S’ha adjudicat la redacció del projecte constructiu, amb un import superior als 45.300 euros, que preveu la instal·lació de 14 piezòmetres en 10 comarques catalanes
  2. La perforació de nous punts de control permetrà que totes les masses d’aigua disposin de la informació necessària per ser valorades des del punt de vista quantitatiu
  3. El termini previst per a disposar del projecte constructiu és de 9 mesos

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha adjudicat el contracte per a la redacció del projecte constructiu d’instal·lació de 14 piezòmetres en 13 emplaçaments que corresponen a 10 comarques catalanes, concretament a Capmany (Alt Empordà), Olot (Garrotxa), Súria (Bages), Cardona (Bages), Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental), Torrelavit (Alt Penedès), Piera (Anoia), dos a les Cases d’Alcanar (Montsià), Vacarisses (Vallès Occidental), Moià (Moianès), Calaf (Anoia) i Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà).

Punt de control (piezòmetre) per veure l'evolució del nivell de les aigües subterrànies.
Punt de control (piezòmetre) per veure l'evolució del nivell de les aigües subterrànies.
{"name":"2023/12/07/10/57/072b0350-80d5-4c23-b458-c594cd4a899a.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":226206}

L’import per a la redacció del projecte és superior als 45.300 euros i permetrà que es redefineixi i es complementi l’actual xarxa piezomètrica amb la perforació de nous punts de control, de forma que totes les masses d’aigua disposin de la informació necessària per ser valorades des del punt de vista quantitatiu, tal i com requereix la Directiva marc de l’aigua. La informació dels piezòmetres és vital per conèixer l’estat i evolució de les masses d’aigua subterrànies que són reserves estratègiques, especialment en temps d’escassetat d’aigua.

L’Agència Catalana de l’Aigua té establerta una xarxa piezomètrica definida, amb prop de 380 punts de control, en alguns dels aqüífers de les conques internes de Catalunya, on es mesura de manera periòdica el nivell d’aigua subterrània. Aquesta xarxa ha permès valorar l’evolució dels nivells piezomètrics en aquests aqüífers i determinar l’estat quantitatiu de les masses d’aigua subterrànies. Els nous piezòmetres, quan estiguin en servei, permetran ampliar el coneixement sobre alguns àmbits territorials amb aqüífers on la informació provinents dels nivells piezomètrics és escàs o nul, la qual cosa impossibilita analitzar-ne l’estat quantitatiu.

La Directiva marc de l’aigua (DMA) disposa l’establiment de programes de seguiment i control de l’estat quantitatiu i qualitatiu de les aigües subterrànies, per tal d’informar periòdicament sobre aquestes. En l’annex V de la Directiva s’especifiquen els requeriments que han de tenir les esmentades xarxes de control. Seguint les directrius de la DMA, la xarxa piezomètrica actual s’ha de redefinir i completar amb la perforació de nous punts de control, de forma que totes les masses d’aigua disposin de la informació necessària per ser valorades des del punt de vista quantitatiu.

Es preveu un termini de 9 mesos per a poder disposar del projecte constructiu per a la instal·lació dels 14 piezòmetres.

1  

Imatges

Foto. Punt de control per avaluar l'evolució de nivell de les aigües subterrànies.

Foto. Punt de control per avaluar l'evolució de nivell de les aigües subterrànies. 1742482

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined