- És el llegat d’una empresa centenària, rellevant per al coneixement de la història del tint a Catalunya
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presidit avui l’acte de donació del fons familiar de l’economista Pere-A. Fàbregas i Vidal, expert destacat en la recerca, el coneixement i la difusió del patrimoni històric del sector energètic i, en particular, del gas a Catalunya, un dels elements claus del desenvolupament industrial del nostre país al llarg dels segles XIX i XX. L’acte s’ha celebrat al Departament de Cultura, amb la presència de l’economista, la directora general del Patrimoni Cultural Sònia Hernández i el director de l’Arxiu Nacional, Francesc Balada.
La consellera ha agraït a Fàbregas i Vidal el gest de “compartir públicament els seus fons i de vetllar per la història i el patrimoni empresarial de Catalunya”. “Aquest fons constitueix un testimoni documental sobre la història de la indústria tèxtil a Catalunya”, ha afegit Garriga. “Des del Govern de la Generalitat el custodiarem tal i com es mereix aquest llegat per la història industrial catalana”, ha reblat.
La trobada d’avui ha estat un acte de reconeixement a Pere-A. Fàbregas i Vidal per la donació a la Generalitat de Catalunya del seu fons empresarial familiar.
El fons donat per Pere A. Fàbregas i Vidal
Pere-A. Fàbregas ha lliurat a l’Arxiu Nacional la part encara avui conservada del fons documental original de l’empresa familiar coneguda popularment com el tint de Can Fàbregas, creada el 1854al carrer d’Estruc de Barcelona, ben a prop del Portal de l’Àngel, pel seu avantpassat Josep Fàbregas Dasca (1820-1894). Dissolta el 1969, després de 112 anys d’activitat, el seu pare, Josep Maria Fàbregas Olivella, va aconseguir rescatar i conservar una part de la documentació més rellevant. L’empresa s’havia traslladat a l’Eixample ben aviat i els canvis successius en la propietat van configurar el nom definitiu d’Hijos de José Fábregas (1894), convertida en societat anònima el 1935. Superada l’etapa de col·lectivització i la postguerra, l’empresa es va mantenir amb èxit fins als anys seixanta, quan va entrar en la seva crisi definitiva. El fons empresarial familiar conservat per Pere A. Fàbregas està integrat per l’arxiu comptable (32 llibres oficials) a partir del 1939 i fins al tancament el 1966.
Una trajectòria vital sempre lligada al gas
Membre d’una nissaga d’empresaris del tèxtil, Pere-A. Fàbregas i Vidal es va llicenciar en ciències empresarials el 1968 i va cursar el màster en direcció d’empreses d’ESADE. Ha desenvolupat el gruix de la seva llarga activitat professional a l'actual Naturgy Energy Group, amb una aportació de gairebé mig segle a la modernització d'una de les principals empreses energètiques de Catalunya. Hi va treballar d’inici als departaments de selecció de personal i anàlisi de costos, on es va especialitzar en treballs de matemàtica aplicada i estadística, fet que el va convertir en un dels primers analistes informàtics de Catalunya. El 1977 es va incorporar al Comitè de Direcció de l’empresa. Fins al canvi de segle, les seves actuacions es van centrar en múltiples àmbits, com ara la planificació, el control de la gestió, l’administració, la comptabilitat, els sistemes, l’organització, la informàtica, les finances, l’auditoria, la fiscalitat, i, darrerament, les aplicacions d’internet a l'empresa. Ha impulsat i format part de multitud d’entitats econòmiques de l’àmbit nacional, estatal i internacional. També ha aplicat els seus coneixements i experiència al món universitari, com a docent i membre de la Junta de Govern d’ESADE, a més d’altres iniciatives de formació a la Universitat Pompeu i la Universitat de Barcelona.
La recerca i el patrimoni documental sobre el gas
Pel que fa a la preservació i la difusió del patrimoni documental empresarial, destaca la seva incorporació com a director generala la Fundació Gas Natural (2004-2013), que va orientar a posar en valor la convivència entre l’ús de l’energia i el respecte al medi ambient i la recuperació i la preservació del patrimoni històric de l’empresa. La seva activitat en suport del patrimoni històric de l’empresa, però, havia començat molt abans: com a membre del Consell d’Administració de l’antiga Catalana de Gas havia aconseguit el 1987 la creació formal de l’Arxiu històric de la societat. A partir de 1989 va impulsar la revista ‘Cuadernos de Historia de la Catalana de Gas’. El 2006 va fundar la Biblioteca d’Història del Gas i el 2012 va col·laborar activament en la creació del Museu del Gas a Sabadell de la Fundació Gas Natural Fenosa. Ha publicat vuit llibres d’història empresarial i guanyat dos Premis Bonaplata d’Estudis (2019 i 2022).
Pere A. Fàbregas és membre del grup de treball ‘Iniciativa per al Foment dels Arxius Empresarials Històrics’ (impulsat el 2008 per l’Arxiu Nacional) i pertany a la junta directiva de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMTAIC). Ha fet donació de monografies sobre l’energia i història de l’empresa a la biblioteca del Centre de Documentació del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i en els darrers anys ha treballat perquè les tres mil peces del ja desaparegut Museu del Gas de Sabadell, propietat, de l’actual Fundació Naturgy, siguin dipositades al mateix museu.