1. En el segon dia de viatge a Suïssa, la consellera Serret s’ha reunit amb agències de l’ONU i amb organismes internacionals en matèria mediambiental
La consellera Serret i el delegat Boichat s’han reunit amb la directora del Global Cities Hub, Kamelia Kemileva i la coordinadora del Geneva Environment Network, Dianna Rizzolio
La consellera Serret i el delegat Boichat s’han reunit amb la directora del Global Cities Hub, Kamelia Kemileva i la coordinadora del Geneva Environment Network, Dianna Rizzolio.
{"name":"2023/12/13/18/35/fa7e3f83-035d-452d-bdc7-8bce88228533.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":164897}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, acompanyada del delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat, ha visitat avui el Palais des Nations de Ginebra, en la segona jornada del viatge a Suïssa, per reunir-se amb l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA) i amb organismes internacionals en matèria mediambiental.

Justament en aquest aspecte, la consellera Serret ha volgut refermar el compromís del Govern de la Generalitat amb el tractat contra la contaminació per plàstics, que actualment està en període de negociació.

La consellera Serret i el delegat Boichat s’han reunit amb la directora del Global Cities Hub, Kamelia Kemileva i la coordinadora del Geneva Environment Network, Dianna Rizzolio.“Hem reforçat el paper de Catalunya i dels governs més propers a la ciutadania en les negociacions del tractat contra la contaminació dels plàstics, amb la vista posada a Ottawa”, ha explicat Serret, en referència a la pròxima sessió negociadora, que tindrà lloc l’abril de 2024 a la capital del Canadà. 

Catalunya impulsarà encara més la veu dels governs regionals en la següent ronda de negociacions del tractat. Governs com el de la Generalitat poden contribuir a l’èxit del tractat compartint coneixements locals, implementant regulacions específiques i estrictes, promovent iniciatives d’economia circular i sensibilitzant les comunitats locals. La seva implicació garanteix un enfocament global més complet i eficaç per fer front a la contaminació per plàstics, incloses les deixalles marines.

Ginebra, com a centre mundial per a la governança ambiental, acull moltes organitzacions que treballen per al desenvolupament d’un nou instrument sobre la contaminació per plàstics. La ciutat té un paper important en els processos multilaterals per fer front a la contaminació per plàstics i molts actors treballen activament per abordar la crisi del plàstic a escala global i local.

El tractat global de la contaminació per plàstics va sorgir de la necessitat de negociar un instrument internacional legalment vinculant per regular el cicle complet dels plàstics i la seva acumulació en el medi ambient. Liderat pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, el tractat està previst per al 2024, i es preveu que sigui el més ambiciós en matèria de plàstics que s’ha fet mai. 


Reunió amb OCHA

Avui a Ginebra la consellera també s’ha reunit amb l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA). El Govern de Catalunya ha anunciat l’increment de la contribució a OCHA pel 2024. D’una banda, es renovarà l’aportació anual de 500.000 € al Fons Central de Resposta a Emergències (CERF), i de l’altra es realitzarà una aportació de 200.000 € al Country-based Pooled Funds d’OCHA per Palestina.

D’altra banda, ahir Serret es va reunir amb la secretària general de la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU, per les seves sigles en anglès), Doreen Bogdan-Martin, i el codirector del projecte Giga per part d’ITU, Alex Wong. El projecte Giga és una iniciativa de les Nacions Unides, en concret de les agències d’UNICEF i ITU, per connectar totes les escoles del món a internet el 2030. La seva seu principal és a Ginebra, però ben aviat també en tindrà una a Barcelona, al centre d’innovació urbana de Ca l’Alier, al Poblenou. D’aquesta manera, el Govern col·labora, una vegada més, estretament amb l’ONU i les seves agències, i permet que l’ecosistema digital català contribueixi a fer front a un repte global com el d’acabar amb la bretxa digital a les escoles d’arreu del món.