1. "Els llibres de la Generalitat republicana (1931-1939)", la nova exposició del Memorial Democràtic al Palau Robert, reivindica el progrés, civilitat i modernitat que va caracteritzar la producció editorial de la Generalitat entre 1931 i 1939
  2. La consellera Ubasart, en la inauguració de la mostra, ha assegurat que posar a l’abast de la ciutadania les publicacions és “la millor manera” d’entendre el passat recent del país “des d’una perspectiva catalana i catalanista”

El Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través del Memorial Democràtic, ha inaugurat aquesta tarda l’exposició “Els llibres de la Generalitat republicana (1931-1939)” al Palau Robert de Barcelona. Una mostra que reivindica la qualitat, així com l’afany de progrés, civilitat i modernitat que va caracteritzar la producció editorial de la Generalitat durant el transcurs de la Segona República Espanyola.

Repassar aquests títols és la millor manera d’entendre aquella època des d’una perspectiva catalana i catalanista, i compromesa amb les reformes estructurals de la república”, ha assegurat la consellera Gemma Ubasart i González, encarregada de presidir l’acte inaugural.

Així mateix, la consellera ha destacat que “a través d’aquestes publicacions podem copsar que l’autogovern de Catalunya va ser una eina de transformació al servei de les classes populars del país”. “Ens mostren un catalanisme que reivindica els drets socials i nacionals com a indivisibles, com a dues cares de la mateixa moneda”, ha afegit.

En aquest sentit, la voluntat de l’exposició és difondre la importància social i cultural dels textos més emblemàtics que van permetre, a Catalunya i a arreu, divulgar la idea de país que defensava la Generalitat, els valors que abanderava la institució i els eixos d’identitat que la constituïen. “La Generalitat recuperada l’any 1977 és hereva d’aquell esperit republicà, que avui es projecta sobre la Catalunya dels vuit milions d’habitants”, ha subratllat Ubasart.

A més, la consellera ha recordat el llegat històric i imprescindible d’algunes de “les ments més preclares del país”, com Rovira i Virgili, Mercè Rodoreda o Jaume Miravitlles, al servei “d’aquesta gran tasca propagandística del Govern” i presents a la mostra.

En paraules de la comissària Ester Boquera “a l’exposició que inaugurem avui s’hi poden veure llibres que mostren el procés de modernització que vivia Catalunya, on es tracten qüestions que xoquen per la seva actualitat quan ho mirem amb ulls del segle XXI”. Així mateix, la comissària també ha subratllat la fita que suposa assolir un nombre tan elevat de publicacions en un període temporal tan limitat: “La Generalitat va publicar un corpus editorial molt important: en només vuit anys de règim republicà es van editar 700 llibres, és a dir, uns 90 títols a l’any. Quina editorial aleshores es podia permetre aquesta quantitat? O fins i tot avui dia, quina editorial s’ho pot permetre?

Per tot, els llibres, els opuscles i les publicacions periòdiques exhibides a la mostra testimonien els contrastos viscuts durant aquell període, com pot ser el procés transformador de Catalunya, però també les tibantors amb l’executiu espanyol, amb algunes expectatives frustrades, com el projecte d’Estatut. Així i tot, algunes de les temàtiques tractades presenten paral·lelismes amb l’actualitat, amb plantejaments relacionats amb el dret a l’habitatge, el dret de les dones a decidir sobre el propi cos o la voluntat de la transparència en la gestió pública.

L’exposició, fruit de la col·laboració entre el Memorial Democràtic, l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions (EADOP) i la Direcció General de Difusió, es podrà visitar a la sala 4 del Palau Robert, fins l’1 d’abril de 2024. L’accés és lliure i gratuït.

7  

Imatges

La consellera Gemma Ubasart i González durant l'acte inaugural de l'exposició.

La consellera Gemma Ubasart i González durant l'acte inaugural de l'exposició. 153021

Parlament de la comissària, Ester Boquera.

Parlament de la comissària, Ester Boquera. 81821

Parlament de la consellera Ubasart.

Parlament de la consellera Ubasart. 111023

Imatge de l'exposició.

Imatge de l'exposició. 128375

Parlament de la consellera Ubasart.

Parlament de la consellera Ubasart. 86484

La comissària de l'exposició, Ester Boquera, explicant el contingut de la mostra.

La comissària de l'exposició, Ester Boquera, explicant el contingut de la mostra. 148882

Imatge de l'exposició.

Imatge de l'exposició. 168164