La Fundació Desenvolupament Comunitari, amb els suport de l’ACCD i l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans, organitza aquesta jornada per presentar l’estudi que duu a terme amb la seva contrapart colombiana SISMA.
El seminari, organitzat sota el nom de “Promoció de la vida i la dignitat de les dones colombianes en el marc del conflicte armat”, ha estat inaugurat pel director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, David Minoves. En la jornada s’han presentat els resultats de la investigació i s’ha debatut sobre com encarar els crims comesos contra les dones pels actors armats, així com la possibilitat que ofereix la mediació comunitària per poder afrontar-los. L’objectiu és possibilitar l’apoderament i l’enfortiment del paper de la dona com a agent constructora de pau en el conflicte Colombià i que deixi de tenir el paper de víctima.
L’estudi té el nom de “Caracterització de la violència sexual exercida contra les dones colombianes en el marc del conflicte armat com a crim de la humanitat” i investiga com la violència sexual continua sent una de les principals armes militars utilitzada contra la societat civil dels països en conflicte, com és el cas de Colòmbia. Tal com reconeix l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans a Colòmbia, “els drets de les dones es veuen especialment afectats pel conflicte armat. El conflicte armat incrementa la instrumentalització de la dona i accentua la seva condició d’injusta inferioritat enfront l’home”.