1. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament treballarà amb els municipis de Sfax i Chihia en el marc d’un projecte de resiliència davant del canvi climàtic finançat per la Comissió Europea

El Govern ha aprovat atorgar una subvenció de 350.000 euros als municipis de Sfax i Chihia, al sud de Tunísia, en el marc d’un projecte de resiliència davant el canvi climàtic finançat per la Comissió Europea.

La subvenció, que es vehicularà a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, s’emmarca en el projecte ‘Mobilitat Activa i Intel·ligent a Sfax’ (MAIS), iniciat l’any 2022, i inclou l’impuls d’una xarxa de vies per a vianants i bicicletes tant a Sfax com a Chihia.

El projecte afavorirà la transició de les ciutats de Sfax i Chihia cap a un desenvolupament urbà ecològic i resilient davant el canvi climàtic, a través d'una mobilitat urbana sostenible que contribueixi als compromisos nacionals, en termes d'estalvi energètic i promoció de les energies renovables, i també als compromisos internacionals de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

El projecte inclourà també l’aportació d’expertesa i transferència de coneixements de l’Agència als dos ajuntaments de les poblacions tunisianes.

A més de l’Agència i els ajuntaments de les dues poblacions tunisenques, el consorci que impulsa l’actuació inclou MedCities, i la Societat Alemanya per a la Cooperació Internacional (GIZ), a més de diverses organitzacions locals.

L'import que subvencionà l'ACCD al projecte MAIS és d’un total de 350.000 euros, dels quals 297.000 euros aniran destinats al municipi de Sfax, i 53.000 euros al municipi de Chihia.

La cooperació catalana a Tunísia

El Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 estableix Tunísia com un dels països prioritaris de la cooperació catalana.

La trajectòria de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament en aquest país i al Marroc s’ha centrat en l’acció climàtica des de diverses perspectives, com ara la promoció de models de producció sostenible i de consum responsable, així com iniciatives que donen suport a polítiques públiques orientades a l'adaptació als impactes i riscos ambientals.

Es posa el focus als col·lectius més vulnerables, i s’inclouen accions encaminades a promoure l'ocupabilitat de joves i dones en l'economia verda.

El Govern disposa des de l’any 2019 la Delegació al Nord d’Àfrica, amb seu a Tunis, per intensificar les relacions institucionals amb Tunísia, Algèria, el Marroc, Egipte i Líbia.