1. La dotació pressupostària permet fixar el març del 2026 com a data d’inici de les obres que duraran tres anys, fins al 2029
  2. Aquesta actuació forma part del nou Programa d’Encàrrec d’Actuacions (PEA), que preveu una inversió global de 561 milions d’euros per a la dignificació dels espais judicials i penitenciaris, un increment del 110% respecte del PEA de 2022

El Consell Executiu ha aprovat avui la modificació a l’alça del Programa d’Encàrrec d’Actuacions (PEA) del Departament de Justícia, Drets i Memòria. L’increment és d’un 110%: dels 267,6 milions d’euros aprovats el desembre de 2022 a un total de 561 milions, un import que es destinarà a la construcció, millora i modernització d’equipaments judicials i penitenciaris. El pressupost inclou l’execució de l’obra, les assistències tècniques associades i les tarifes d’Infraestructures.cat per a la gestió de l’obra.

Aquesta ampliació pressupostària permetrà blindar la construcció de la nova Audiència Provincial de Barcelona, un projecte imprescindible per a la ciutat. S’hi destinarà un total de 98 milions d’euros, amb previsió d’inici d’obres el març 2026 i amb l’objectiu que entri en funcionament el març de 2029.

A banda de la nova Audiència Provincial de Barcelona (98 milions), el PEA també dota de pressupost i calendari altres actuacions, com ara la construcció del nou Centre Penitenciari de Dones de la Zona Franca (90 milions) i dels nous jutjats de Santa Coloma de Farners (7,9 milions). Aquestes noves inversions s’afegeixen a les que ja hi havia pressupostades en l’anterior PEA, del 2022, entre les quals hi ha la licitació de les obres del nou Fòrum de la Justícia a Tarragona, la construcció del nou edifici judicial de Martorell, reorganització funcionalment de l’edifici judicial de Sabadell, millores en les instal·lacions de climatització o la modernització d’ascensors en diversos jutjats i tribunals, i les intervencions arqueològiques de l’edifici del passeig de Lluís Companys de Barcelona, entre d’altres, on s’ubicarà la nova Audiència Provincial.

Aquest acord permetrà encomanar a Infraestructures.cat la gestió del procés de licitació i d’adjudicació dels contractes d’execució de les obres i dels serveis necessaris.

La construcció de la nova audiència de Barcelona començarà el març de 2026

Aquest equipament està concebut com un projecte de ciutat i serà el segon eix judicial de la capital catalana. La dotació pressupostària permetrà arrencar el projecte de construcció del nou equipament el març del 2026 i la previsió és que les obres acabin el març del 2029.

El Departament ha apostat per mantenir el projecte que es va presentar a l’estiu del 2010 i ha optat per actualitzar-lo, tant des del punt de vista tecnològic com de cobertura de noves necessitats. Tanmateix, és un procés que es fa en diàleg amb els actors implicats, atès que el nou equipament neix amb una clara vocació de servei a la ciutadania i al barri. De fet, es tracta d’un equipament modern i social, obert a la ciutadania, on es farà acompanyament a víctimes, atenció per als tràmits de registre civil i mediació, entre d’altres.

Febrer de 2024, segona fase d’excavacions arqueològiques

La situació financera i la troballa de restes arqueològiques al solar no han permès fins ara fixar una data d’inici de les obres. El febrer del 2024 es reprendrà la segona fase d’excavacions arqueològiques imprescindible per excavar el soterrani del futur edifici judicial. Aquesta fase s’allargarà dos anys. La parcel·la té 5.500 metres quadrats i uns 25.000 de sostre edificable.