El web interior.gencat.cat/nadal recull consells de seguretat a la llar per a la instal·lació de la decoració de Nadal, les visites a espais amb alta concentració de persones o l’assistència a la cavalcada de Reis

Bombers de la Generalitat i Agents Rurals demanen minimitzar els riscos a la llar per evitar incendis, preparar bé les sortides a la muntanya i respectar l’entorn natural

El cos de Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit fan una crida a evitar distraccions al volant i no abaixar la guàrdia


 {"name":"2023/12/20/12/18/ee067aee-4675-45fb-a2a7-1d190d170427.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":217250}

El Departament d’Interior ha posat en marxa un web on es recullen consells i recomanacions per gaudir d’unes festes nadalenques amb seguretat.

Consells de seguretat per als desplaçaments

Durant les festes de Nadal augmenten els viatges de curta distància, desplaçaments d’anada i tornada el mateix dia per visitar familiars o amics i també per fer les compres nadalenques. Són trajectes en què sovint s’abaixa la guàrdia, precisament per ser viatges curts i coneguts. Tant si el viatge és curt com llarg, és imprescindible evitar les distraccions, com ara el telèfon mòbil, i conduir amb seguretat i sense córrer.

A més, les festes nadalenques també són sinònim de retrobament i d’alegria. Però si has de conduir, cal recordar que la millor taxa és 0%. Sempre hi ha l’opció del transport públic o la figura del conductor alternatiu, el que no prova ni una gota d’alcohol.

Seguint en aquesta línia, en cas de desplaçaments cal planificar bé el viatge i revisar abans d’iniciar la ruta els elements bàsics del vehicle per evitar sorpreses (estat dels pneumàtics, nivell d’oli, llums, roda de recanvi…). Si malgrat tot es té una avaria, cal buscar si és possible un lloc segur per aturar-se, senyalitzar-ho correctament i esperar l’assistència fora de la via.

Si es condueix una motocicleta o ciclomotor cal utilitzar sempre l’equipament adequat: casc homologat, guants, jaqueta i altres elements de protecció. Si s’ha de caminar per una via, cal creuar únicament pels llocs permesos, estar atents als semàfors (si n’hi ha) i fer-se veure sobretot si és de nit. Cal evitar l’ús del mòbil i altres elements de distracció quan s’estigui travessant una via o una via de bicicletes/VMP.

Durant les festes es regalaran patinets (tècnicament coneguts com a vehicles de mobilitat personal VMP) i drons. Ambdós objectes són més que una joguina i el fet de portar-los o manipular-los requereix de formació i seguir una normativa específica.

D’altra banda, si s’han de fer compres cal estar atents en les aglomeracions, que els furtadors aprofiten aquesta circumstància (ja sigui al carrer o bé a l’interior del transport) per cometre furts. Per tant, la cartera o bossa de mà i el telèfon mòbil, millor a les butxaques del davant i ben protegits.

Consells de seguretat per prevenir incendis a la llar

Des del Cos de Bombers de la Generalitat es fa una crida al seny per tal de minimitzar els riscos a la llar i evitar incendis. Amb l’arribada de l’hivern i la baixada de les temperatures és quan s’incrementa l’ús d’aparells elèctrics o de calefacció. A més, durant les festes de Nadal moltes famílies es traslladen a segones residències i encenen les llars de foc, o s’intensifica l’ús de la cuina.

Per això, els Bombers aconsellen evitar distraccions quan hi hagi alguna cosa al foc, no sobrecarregar els endolls, apartar els aparells calefactors elèctrics de materials combustibles, com cortines o llençols, i netejar almenys un cop l’any la xemeneia de les llars de foc i instal·lar sempre un detector de fum (més informació al web deSeguretat a la llar en cas d’incendi).

Consells de seguretat a la muntanya a l’hivern i protecció del medi natural

Durant els dies festius de l’hivern, els serveis de salvaments al medi natural de Bombers de la Generalitat s’incrementen i les condicions meteorològiques (neu, fred, gel, allaus...) poden dificultar les tasques de rescat. Els dies són més curts i això condiciona l’operativitat dels helicòpters del GRAE (Grup d’Actuacions Especials). Per això cal tenir en compte un seguit de recomanacions per minimitzar els riscos en les activitats a la muntanya en aquesta època:

Abans de començar, cal planificar bé l’activitat d’acord amb les condicions físiques, controlar el temps de tornada, portar un equipament adequat (amb frontal i el telèfon mòbil carregat), consultar la predicció meteorològica i el butlletí d’allaus, renunciar a fer l’activitat si les previsions són dolentes i anar acompanyats o comunicar-ho a algú. I, durant l’activitat, cal mantenir-se en contacte amb la resta del grup, respectar les senyalitzacions de perill, retenir punts de referència, hidratar-se sovint i menjar aliments energètics i, en cas d’emergència, trucar al 112 (més informació al web deSeguretat a la muntanya, dels Bombers de la Generalitat).

De la mateixa forma, el Cos d’Agents Rurals fa una crida a gaudir de Nadal i que la decoració d’aquestes festes es faci amb el màxim de respecte pel medi natural. Tot i que creix la consciència ciutadana entorn la protecció de la natura, cal recordar que la recol·lecció i la venda d’elements com els arbres de Nadal, la molsa i el boix grèvol està regulada per llei i el seu incompliment pot donar lloc a la imposició de sancions administratives.

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan tasques de la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de verd nadalenc així com de botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi.

Consells de seguretat per a un Nadal segur a casa i als mercats

Des de la Direcció General de Protecció Civil es donen recomanacions per a una correcta i segura decoració de Nadal. Entre d’altres, s’aconsella no sobrecarregar les regletes i comprovar el bon estat de cables, endolls i llums, a més de no col·locar cap arbre a prop de radiadors, estufes o xemeneies. Alhora, cal recordar que si es col·loquen llums a balcons o terrasses, cal fer servir bombetes d'ús exterior.

Pel que fa a les compres i mercats de Nadal, si aneu acompanyats o en grup, és important acordar un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu. També, anoteu al braç dels infants un nom i un telèfon de contacte per si es perden o que tinguin una polsera o targeta visible amb aquesta informació. En cas d'incident, no correu, no empenyeu ni intenteu tornar enrere.