1. La Generalitat de Catalunya; les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols; FOEG; PIMEC; CCOO i UGT, han signat l’Acord per l’Impuls i l’Estratègia de la Formació Professional a les comarques gironines.
  2. La delegada del Govern a Girona ha destacat la importància del consens entre els diferents actors per avançar en una estratègia conjunta que afavoreixi la formació professional en el seu sentit més ampli.
  3. L’acord és resultat de la feina que des del març del 2022 està realitzant la Taula d’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines.
Signatura de l'Acord per l'Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines
Signatura de l'Acord per l'Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines
{"name":"2023/12/21/14/42/f8641bb9-73dd-4dd5-b783-114ac6d613e9.jpeg","author":"DTG","type":"0","location":"0","weight":180672}

La Generalitat de Catalunya i els agents econòmics i socials més representatius de la vegueria de Girona han signat aquest matí l’Acord per l’Impuls i l’Estratègia de la Formació Professional a les comarques gironines.

L’acord és fruit de la feina que està duent a terme la Taula d’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines, des del març del 2022, integrada per les direccions dels serveis territorials d’Administració Local; Empresa i Treball; Economia i Hisenda; Igualtat i Feminismes; Educació; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Territori; Drets Socials; i la coordinació territorial de Joventut; així com per les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols; FOEG; PIMEC; CCOO i UGT.

La Taula d’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines va néixer per treballar en un dels objectius que el Govern es va marcar a l’inici de la legislatura, el d’impulsar una formació professional diversificada i equilibrada territorialment.

L’acte, que ha tingut lloc al Vestíbul Institucional Narcisa de Caramany i Fontdevila de la seu de la Generalitat a Girona, ha estat encapçalat per la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, que ha destacat la feina feta en aquests gairebé dos anys i la rellevància de signar aquest acord amb els actors socials i econòmics de la demarcació: “Avui és un dia important per les comarques gironines, un dia clau per avançar en un dels objectius que ens vam marcar a l’inici del mandat, el d’impulsar i prestigiar la formació professional a les comarques gironines, conscients de la seva rellevància social i econòmica pel territori”.

Cañigueral ha explicat que la Taula d’Impuls i aquest acord són una eina per donar resposta a una necessitat que manifesten institucions, sindicats, empreses o el tercer sector; la de la dificultat d’incorporar personal amb perfils tècnics o relacionats amb els oficis, i la complexitat per reinserir o reorientar persones treballadores. En aquest sentit, la delegada del Govern ha afirmat que “aquest acord plasma el consens i els compromisos que assumim tant l’administració, en aquest cas la Generalitat de Catalunya, com els agents econòmics i socials de la vegueria de Girona, per tirar endavant accions que fomentin un canvi de paradigma que posicioni la formació professional com el que és, un motor per a la millora de la competitivitat econòmica i social de la demarcació de Girona i del país”. I ha afegit que “l’acord ha de servir per marcar el full de ruta de la formació professional els propers anys. Trencar estereotips, prestigiar la formació professional i donar-li la importància social que li pertoca pel seu alt nivell d’inserció laboral i per les possibilitats de formació que ofereix al llarg de la vida. Així com per planificar l’oferta formativa i promoure accions d’orientació”.

La delegada del Govern també ha destacat la transversalitat del conveni i ha agraït a les direccions dels serveis territorials i als actors de l’àmbit econòmic i social la seva implicació, compromís i generositat per treballar plegats en aquest acord “el primer d’aquestes característiques que se signa al país” i “fomentar les sinergiesque han de permetre adequar progressivament l’oferta formativa i ocupacional a la realitat del sistema productiu del territori”.

Els compromisos presos en l’Acord per l’Impuls i l’Estratègia de la Formació Professional a les comarques gironines arriben després de l’anàlisi de l’Estudi de prospectiva que van dur a terme els departaments d’Economia i Hisenda; i d’Empresa i Treball; que va servir per preveure les necessitats de formació i qualificació professional al territori. Un estudi que dialogarà amb l’Informe General de Prospectiva 2023-2026, que impulsa l’Agència FPCAT.

Disposar d’una oferta de serveis d’orientació, oferta formativa i acreditació de competències professionals que s’adapti a les necessitats del teixit productiu és un dels elements principals a tenir en compte a l’hora de marcar les línies estratègiques d’actuació, per aquest motiu l’acord preveu compromisos en les accions següents:

  1. Planificar l’oferta formativa:
  2. Analitzar les necessitats de les diferents famílies professionals.
  3. Estudiar periòdicamentla prospecció (fotografia actual) i prospectiva (fotografia a mitjà i llarg termini) dels sectors estratègics del territori, per relacionar i ajustar els àmbits formatius i professionals.
  4. Fomentar els centres de formació professional integrada.
  5. Millorar la mobilitat dels estudiants.


  1. Posar en valor els oficis i la formació professional:
  2. Promoure l’oferta de certificats professionals i l’acreditació de competències.
  3. Posar en valor la continuïtat dels estudis professionals.
  4. Impulsar campanyes de comunicació.
  5. Promoure que empresaris i sindicats facin ús dels fons per a la formació bonificada.


  1. Fomentar la interlocució entre l’àmbit formatiu i el productiu:
  2. Promoure accions conjuntes entre empreses i centres formatius.
  3. Adaptar els llocs de treball a les necessitats de la societat.


  1. Promoure accions d’orientació:
  2. Establir una estratègia d’informació, orientació i assessorament.
  3. Replantejar el sistema de fires.
  4. Desenvolupar accions per reduir l’abandonament escolar prematur.


L’acord també defineix 5 sectors estratègics que previsiblement presentaran més demanda en un futur pròxim a la vegueria de Girona, estem parlant de la indústria; la transformació cap a un turisme més sostenible; la transformació digital; l’energia i la sostenibilitat; i la salut i l’atenció a les persones.

També posa l’accent en garantir el català com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema formatiu, promou la perspectiva de gènere des d’una perspectiva interseccional i també la perspectiva antiracista per tal de garantir la igualtat efectiva de dones i homes, així com la igualtat d’oportunitats i de tracte i la no discriminació en el disseny i la implementació de les actuacions i propostes plantejades.

Després de la signatura de l’acord s’ha dut a terme una taula rodona amb la participació de totes les persones signants, en la qual hi han participat la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral Olivé; el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega Vila; el vicepresident de la Cambra de Comerç de Palamós, Carles Arnall Barris; el president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Pere Ayach Costa; el president de PIMEC Girona, Pere Cornellà Valls; el vicepresident de la FOEG, Eduard Ayach Mateu; la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López Sánchez; i el secretari general d’UGT a comarques gironines, Maxi Rica Munté.

Durant la conversa s’han exposat els principals objectius que marca l’acord i els compromisos que la Generalitat i els agents econòmics i socials adquireixen per continuar treballant per una formació professional més eficient, que incrementi la competitivitat del teixit productiu, millori la qualificació de les persones i generi més i millors oportunitats d’accedir al mercat laboral.

1  

Imatges

Signatura de l'Acord per l'Impuls i l'Estratègia de la Formació Professional a les comarques gironines

Signatura de l'Acord per l'Impuls i l'Estratègia de la Formació Professional a les comarques gironines 180672