1. Empreses i organitzacions plantegen els seus reptes perquè els joves desenvolupin solucions i prototips que seran exposades i defensades el maig de 2024 en la gran final, l’iFest Challenge Competition
  2. A través de l’iFest Bootcamp, els equips rebran formació en prototipatge, innovació i emprenedoria per mitjà de la metodologia de design thinking per a la generació d’idees disruptives i desenvolupar els seus projectes
  3. Els equips de la categoria Sènior que presentin les tres millors solucions viatjaran a l’estranger per participar en un programa d’acceleració que permetrà desplegar i testar amb usuaris reals el seu prototip


La Generalitat de Catalunya, a través dels Departaments d’Empresa i Treball, Educació, Recerca i Universitats, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Cultura, posa en marxa la sisena edició de l’iFest, un programa d’emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als i les joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions als reptes de la societat. Aquests desafiaments provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

L’iFest està adreçat ajoves que tenen interès per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Els participants de l’iFest són estudiants de segon cicle d’ESO, Formació Professional, Batxillerat, estudiants universitaris i/o emprenedors/es que ja tinguin alguna idea. Cada equip ha d’estar integrat per dos o tres participants o players que han de resoldre diferents reptes reals plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat.

iFest Bootcamp

Per preparar les solucions als reptes plantejats, els joves poden participar a l’iFest Bootcamp, que ofereix una formació amb la metodologia design thinking, que es basa en quatre fases principals: inspiració, ideació, prototipatge i comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i permet treballar amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva. El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l’objectiu d’aconseguir solucions innovadores i alhora que viables als reptes plantejats. Tothom qui vulgui es pot registrar a través d’aquest enllaç.

Com a novetat d’aquesta edició i amb la voluntat d’apropar encara més l’iFest als centres educatius, tots aquells docents que ho desitgin poden sol·licitar un taller presencial al seu centre enfocat en alguna de les temàtiques del design thinking.

iFest Challenge Competition

L’iFest Challenge Competition és una competició en diferents fases (preselecció, semifinals i la gran final) que es divideix en dues categories:

  1. Júnior: joves menors d’edat estudiants a Catalunya de segon cicle d’ESO, Batxillerat o Formació Professional. Excepcionalment, en la Categoria Júnior, un equip pot comptar amb membres menors d’edat i majors d’edat fins a 19 anys (inclosos).
  2. Sènior: joves de 18 a 30 anys, estudiants i/o emprenedors i emprenedores.

El gran moment de la competició serà el dia de la final, prevista pel mes de maig del 2024 i que se celebrarà en format demo day, en la qual els participants hauran de presentar la seva solució a un dels reptes plantejats davant un jurat expert en format pitch. Hi ha diferents premis i també reconeixement a la comunitat educativa.

iFest Acceleration

Els tres millors equips de cada categoria guanyaran els Premis iFest, i tindran l’oportunitat de preaccelerar els seus projectes amb una acceleració a Catalunya pels guanyadors Júnior i una setmana d’acceleració a l’estranger pels Sènior.

Calendari previst de les dates pròximes més importants

·iFest Bootcamp – des d’ara i fins al març

iFest Challenge Competition – inscripcions al març i gran final al maig

iFest Acceleration – juny 2024

Les empreses i reptes d’aquesta nova edició de l’iFest

Enguany, l’iFest repeteix la col·laboració amb algunes de les organitzacions de l’anterior edició fortament arrelades a Catalunya, que lideren la innovació del nostre país i volen generar impacte positiu. A més, se sumen noves empreses d’altres sectors que fan créixer encara més el projecte.

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació – Entitat privada amb més de 30 anys de recorregut fent foment de la recerca, la cultura científica i la innovació. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest.

Repte: Com aconseguim que els joves consumeixin ciència en el seu temps de lleure mitjançant l’ús de noves tecnologies i dispositius punters que la facin més atractiva?

Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu – Centre mèdic de referència d’alta especialització en pediatria i salut materna d’àmbit internacional. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest.

Repte: Com podem prevenir els trastorns de la conducta alimentària en nens i adolescents a través d’estratègies innovadores?

Hospital Vall d’Hebron – Campus sanitari de prestigi internacional que aposta per millorar l’assistència als seus pacients a través d’iniciatives innovadores. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest.

Repte: Com evitem la propagació de malalties de transmissió sexualentre adolescents?

Mobile World Capital – La Fundació Mobile World Capital Barcelona és un valor cabdal de la tecnologia i la innovació per a Catalunya. Aquesta serà la quarta vegada que participa a l’iFest.

Repte: Com es pot reduir l’impacte del canvi climàtic a través de la tecnologia?

Sónar+D – Congrés internacional d’innovació tecnològica lligat al Sónar, el festival de música electrònica que se celebra anualment a la ciutat de Barcelona. Aquesta serà la segona vegada que participa a l’iFest.

Repte: Com es pot optimitzar el transport del públic assistents a un festival a l’entorn urbà per minimitzar l’impacte mediambiental?

Les empreses que s'afegeixen aquest any són:

Unilever (Frigo) – Multinacional que concentra empreses del secor alimentari i de la cura i higiene personal. Tenen l’objectiu d’aconseguir la neutralitat d'emissions en la seva cadena de valor abans del 2039.

Repte: Com podem crear un gelat saludable que alhora incideixi en la lluita contra el malbaratament alimentari?

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) – Empresa gestora de gran part del transport públic de la ciutat de Barcelona i de la seva corona. A través de la innovació pretén reduir la seva petjada carbònica i incrementar el número d’usuaris.

Repte: Com podem preveure les avaries dels autobusos a través de l'estudi de la big data que generen? 

Per acabar, representant el repte de l’Administració, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta un desafiament per promoure el consum d'aliments de proximitat i de temporada que contribueix al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social.

Repte: Què podem fer per afavorir el consum local i de proximitat dels aliments?

Els guanyadors rebran mentoria i formació

Els equips guanyadors gaudiran d’una preacceleració amb mentoria i formació amb el suport de diferents entitats de l’ecosistema emprenedor català i portuguès.

Tecnologies exponencials, present i futur

Les tecnologies exponencials tals com la IoT (Internet de les Coses), la nanotecnologia, la intel·ligència artificial, la robòtica, la VR/MX, la biotecnologia i la cadena de blocs (blockchain) estaran molt presents durant l’iFest com a eines per resoldre els grans reptes de la humanitat. Els participants entraran en contacte amb aquestes tecnologies que seran part del desenvolupament dels seus projectes a través de diferents continguts tecnològics per descobrir tecnologies exponencials per mitjà dela realitat augmentada o el joc de la mà dels seus protagonistes, empreses i experts, que donen solucions als reptes més urgents del món.