1. Drets Socials engega un procés d’actualització per sincronitzar les dades de dependència amb les de l’ens estatal i acabar així amb un greuge comparatiu

El Departament de Drets Socials ha engegat un procés d’actualització d’una part de les dades del Sistema per a l’Autonomia i l’Atenció a la Dependència per tal de sincronitzar-les amb les que gestiona l’Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO).

Aquest procés afecta 27.263 expedients que a Catalunya s’han arxivat per diferents motius (no compliment de requisits, desistiments, caducitats...) i que tenen la preceptiva resolució de tancament. En canvi, l’IMSERSO fins ara els considerava pendents perquè no tenen assignat cap servei o prestació de dependència i, per això, aquestes sol·licituds apareixien com a no ateses.

Aquesta manca de sincronia feia que, segons les dades de l’IMSERSO, Catalunya tingués en llista d’espera més expedients dels que en realitat li corresponien, un greuge al qual ara es posa fi.

La correcció d’aquest desajust pot tenir repercussions positives en la liquidació del Convenio del Nivel Acordado del 2023.

Per poder afrontar aquest procés i alhora respondre al compromís d’aquest Govern amb la transparència de les dades, Drets Socials ha impulsat un pla de millora i de transformació digital que inclou, entre d’altres, un reforç de personal i nous aplicatius informàtics.

Segons el darrer informe sobre la situació de dependència, a Catalunya, el 19,3% de la població té 65 anys o més (1.528.323), el 15,8% del total estatal. El nombre de sol·licituds de dependència acumulades a 31 d’octubre era de 351.972 (17,1% de l’Estat). Un total de 248.053 persones tenen un grau reconegut (15,9% del total). La ràtio de resolucions amb grau sobre el total de sol·licituds és d’un 89,4%. Catalunya és el territori de l’Estat que té el major nombre de persones en atenció residencial (38.830 persones i un 15,8% sobre el total de serveis i prestacions), el segon en termes relatius. La mitjana espanyola en atenció residencial és del 9,6%.