La consellera Garriga i el ministre Urtasun

La consellera Garriga i el ministre Urtasun acorden millores pel sistema cultural català en la seva primera trobada

query_builder   12 gener 2024 13:53

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga i el ministre Urtasun acorden millores pel sistema cultural català en la seva primera trobada

  1. En una reunió mantinguda al Departament de Cultura, la consellera Garriga aconsegueix compromisos perquè l’Estat dediqui més inversió al nou MNAC; liciti la Biblioteca de Tarragona; consolidi la seva aportació a l’Institut Ramon Llull; es faci càrrec de la museografia del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i creï un grup de treball per a la defensa del català
La consellera Garriga i el ministre Urtasun{"name":"2024/01/12/13/51/5fa38304-a0f8-4792-a043-b9ea0ddfe4e3.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":264944}

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, han celebrat avui una primera reunió en la qual han aprofitat per fer una valoració del sector cultural del país i compartir les prioritats de cada part. Durant la reunió, la consellera ha analitzat amb el nou ministre els compromisos pendents de l’Estat amb Catalunya. En la trobada també hi ha participat el secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí, i el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz.

Els representants dels governs català i espanyol han repassat les mancances en la implicació de l’Estat en diferents equipaments catalans, i el Ministeri ha assumit el compromís de reforçar diverses inversions. La consellera i el ministre han parlat sobre la cultura catalana, i tots dos han estat d’acord en constituir un grup de treball per a la defensa i la promoció de la llengua catalana i la creació en català.

La consellera Garriga ha destacat que l’Estat espanyol “té diversos compromisos pendents amb Catalunya, i concretament, amb la cultura catalana”. “Nosaltres, de fet, tenim una llista molt llarga que cal tractar i anar solucionant. I el que hem fet avui és prioritzar allò en què cal prendre una decisió immediata”, ha afegit.

La consellera de Cultura també ha apuntat que el Govern ha augmentat d’un 1,1% a un 1,5% el pressupost dedicat a cultura amb l’objectiu d’arribar al 2 %. En aquest sentit, ha ressaltat que “si tenim pressupost l’any 2024, aquest increment encara serà més gran”. “Aquestes diferències de finançament ja venien d’abans, però tenint en compte l’augment de pressupost del Govern, el percentatge de l’Estat s’ha vist reduït perquè no ha anat incrementat al mateix ritme”, ha subratllat Garriga, que ha explicat que la reunió amb el ministre Urtasun ha sigut productiva.

Pel que fa a les aportacions pendents en equipaments públics, en concret, el ministre Urtasun s’ha compromès a donar suport a les inversions necessàries per fer factible l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), així com a dur a terme la licitació del projecte de la Biblioteca de Tarragona durant el 2024 i efectuar la inversió per a la seva execució, prèvia al traspàs a la Generalitat de Catalunya. Durant aquest any, com ja s’havia acordat, es licitarà l’execució de l’obra de la Biblioteca de Barcelona.

A instàncies del govern català, el ministeri també s’ha compromès a consolidar l’aportació extraordinària duta a terme a l’Institut Ramon Llull 2023; institució que fins aquest any no rebia pressupost estatal. El ministeri també es farà càrrec de la licitació i el pagament de 3 M€ per a la museografia del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), un cop ja s’han fet les obres de renovació de l’edifici. El ministre també ha traslladat que ahir va proposar a la directora general de la UNESCO que Barcelona aculli el Mondicult 2025, en cas que Espanya sigui l’escollida.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined