AC

President Aragonès: "És necessari reconèixer la tasca del Cos d'Agents Rurals per fer de Catalunya un país que estima i preserva el patrimoni natural"

query_builder   12 gener 2024 16:30

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "És necessari reconèixer la tasca del Cos d'Agents Rurals per fer de Catalunya un país que estima i preserva el patrimoni natural"

  1. El president expressa el compromís del Govern amb el futur del Cos i subratlla l’esforç que està realitzant en més recursos humans, tècnics i econòmics
  2. El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller Elena, ha presidit la commemoració del Dia del Cos d’Agents Rurals
  3. Durant l’acte, s’ha reconegut els anys de servei i trajectòria de 130 persones, entre agents i personal de la Direcció General dels Agents Rurals


El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha fet avui un “necessari reconeixement en nom del país i com a president de Catalunya, a la tasca de tots i cadascun dels Agents Rurals, que al llarg de prop de 40 anys han estat prestant servei per fer de Catalunya un país que estima i preserva la seva biodiversitat i el seu patrimoni natural”. Ho ha dit en el primer acte Nacional que oficialitza la celebració del Dia del Cos d’Agents rurals, durant el qual també ha aprofitat per expressar en nom del Govern, ”el compromís del país sencer amb el futur del Cos d’agents rurals”.

El cap de l’Executiu, que ha presidit l’acte al costat del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha posat en valor la tasca realitzada per aquest Cos i s’ha mostrat convençut que aquesta feina “només es pot fer, no només amb un cos que tingui totes les eines, sinó també si hi ha un cos format per persones amb un estil de viure i una alta vocació de servei als altres i a la nostra terra”. “La vostra és molt més que una professió, és una passió”, els ha dit, perquè “la defensa de la natura, la preservació de la biodiversitat i els ecosistemes, i acompanyar també a una societat que ha de retrobar-se amb la natura, que ha de reconèixer la importància també del món rural, és fonamental”.

Durant l’acte, al qual han assistit prop de 500 persones, Aragonès ha volgut deixar clar el “compromís ferm per al desenvolupament ple del cos d'Agents Rurals”, recordant que en aquesta legislatura s’han obert noves places després d’11 anys, amb 200 agents nous en només dos anys i que a inicis del 2025 és previst arribar als 800 agents. En aquest punt, ha explicat que s’ha fet una renovació integral dels mitjans materials, de vehicles, de vestuari i de nou material incorporant nova tecnologia “per treballar amb les millors condicions”. I els ha dit: “teniu una tasca absolutament imprescindible en un moment en què el el futur d'aquesta Catalunya, on hem arribat als 8 milions de catalans i catalanes, no s'entén ni es pot entendre sense una relació de respecte i de protecció al nostre patrimoni natural”.

AC
Celebració del Dia del Cos d'Agents Rurals a Lleida | Imatge: Arnau Carbonell
{"name":"2024/01/12/15/40/873fd2f2-0078-49e1-81c4-509c915bfeb2.jpg","author":"AC","type":"0","location":"0","weight":228748}

Finalment, el president ha subratllat que l’acte d’avui és també una manera que el país reconegui que es tracta també d’un “acte de memòria i record d’aquells membres del cos que van morir en acte de servei defensant la natura, i defensant el patrimoni natural del nostre país” i ha dit als familiars que aquest és “el reconeixement i l'homenatge que mereixen els vostres fills, els vostres marits, els vostres pares, que van ser uns servidors exemplars al servei del país.”

Durant l’acte, que ha tingut lloc a la Seu Vella de Lleida, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, també ha coincidit a destacar que aquest acte és “un compromís i una expressió de l'aposta del Govern pel aquest Cos”. “Una aposta”, ha afegit, “per la seva modernització, amb nous mitjans tècnics, més tecnologia i, sobretot, de més agents perquè es pugui fer la feina millor."

El conseller Elena ha afirmat que “si es vol una Catalunya que preservi la fauna i la flora i que protegeixi el medi ambient és coherent enfortir el Cos d’Agents Rurals. Els Agents són necessaris per garantir aquest futur més verd, ric i segur per les pròximes generacions", ha reblat.

El titular d’Interior ha clos la seva intervenció explicant que "aquestes incorporacions d'agents i dotacions de mitjans tècnics és la garantia que podrà fer més i millor la vostra feina. Des del Govern estarem al vostre costat. Avui, demà i sempre”, ha afegit.

AC
El president de la Generalitat a l'acte del Dia del Cos d'Agents Rurals | Imatge: Arnau Carbonell
{"name":"2024/01/12/15/33/df8d4810-82a7-474a-bff9-e2e4b7bef43e.jpg","author":"AC","type":"0","location":"0","weight":106338}

Finalment, l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha afirmat durant la seva intervenció que els agents rurals "ens sentim absolutament implicats amb la important tasca la de preservació dels patrimoni natural del nostre país i els reptes de futur que la societat ens planteja”. I, ha continuat: “ho fem com servidors públics i amb orgull per formar part d’una institució que és i ha de ser fonamental per a la conservació del medi ambient, que és garantia de qualitat de vida i prosperitat de futur"

Durant la commemoració s’ha fet un reconeixement a 111 persones que fa 35 anys o més que formen part d’Agents Rurals i a les persones jubilades amb més de 30 anys de serveis prestats. També s’ha realitzat un homenatge pòstum als 4 agents morts en acte de servei al llarg de la història del Cos. I s’ha entregat 15 mencions d’honor a personal tècnic i de suport de la Direcció General d’Agents Rurals.

A partir d’ara, aquesta commemoració es farà a principis del mes d’octubre coincidint amb el dia patronal. L’acte s’ha organitzat excepcionalment el mes de gener i a Lleida en homenatge als agents Xavier Ribes i David Iglesias, assassinats el 21 de gener de 2017 a Aspa (Segrià) en l’exercici de les seves funcions.

L’oficialització del dia patronal es duu a terme amb la finalitat de consolidar la imatge del Cos d’Agents Rurals, i el reconeixement públic a la seva tasca de servei a la ciutadania i al medi ambient i el seu compromís amb la protecció del territori.

Aquest fet culminarà amb la propera publicació d’un decret de distincions del Cos d’Agents Rurals que establirà el reconeixement públic als i les agents rurals per a reconèixer l’esforç, la dedicació i el lliurament en l’exercici de les funcions, així com la realització d’actuacions meritòries. Aquest decret també preveu reconèixer les trajectòries de les persones vinculades a la Direcció General d’Agents Rurals i establirà el nom de David Iglesias i Xavier Ribes a les distincions.

AC
Homenatge pòstum Cos d'Agents Rurals | Imatge: Arnau Carbonell
{"name":"2024/01/12/15/35/1239f3b1-e5b0-42b4-8c96-1dcfba762541.jpg","author":"AC","type":"0","location":"0","weight":192491}

Noves convocatòries

És un objectiu del departament d’Interior que el Cos d’Agents Rurals vagi a més i millor perquè es tracta d’un Cos imprescindible per a Catalunya.Una mostra de l’aposta i impuls que està fent el Govern és l’increment de places d’Agents Rurals i la publicació de convocatòries per a proveir-les .Així com també el decret de gener de 2023 de restructuració del departament d'Interior que desplega el Cos d’Agents Rurals.

El mes de novembre s’han incorporat 55 nous agents de la primera promoció després d’un període d’11 anys sense convocatòries. Actualment hi ha en marxa 3 convocatòries més, que suposaran la incorporació de 235 agents més i 35 sotsinspectors. L’objectiu és arribar als 800 efectius que estableix el Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals.

L’ingrés de nous agents és molt necessari donada l’elevada mitjana d’edat del col·lectiu i perquè es pugui fer un traspàs de tot el coneixement adquirit per tots els anys d’experiència als nous membres del Cos. En paral·lel també s’estan incorporant 50 places de personal tècnic a la Direcció General del Cos d’Agents Rurals per donar suport a tot aquest creixement.

Modernització del Cos

Aquest impuls del Departament d’Interior pel que fa al Cos d’Agents també es mostra en una sèrie de mesures que s’han pres per a la superació de la històrica de la infrarepresentació de les dones. Les campanyes superadores d’estereotips de gènere i la reserva d’un 40 % de places per a dones han donat resultats i han facilitat un increment de les candidatures femenines. Per exemple, actualment s’estan formant a l’Escola de Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya un total de 44 noves agents que suposen un 36% de la seva promoció.


3  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 3765213

Foto president Aragonès

Foto president Aragonès 2833324

Foto de l'acte

Foto de l'acte 3727813

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined