Textos Jurídics Catalans

Es presenta el volum 39 dels "Textos Jurídics Catalans: Cort General de Barcelona (1480-1481)"

query_builder   16 gener 2024 18:29

event_note Nota de premsa

Es presenta el volum 39 dels "Textos Jurídics Catalans: Cort General de Barcelona (1480-1481)"

  1. La col·lecció, impulsada a la dècada del 1980, conserva i posa a l’abast del públic els documents fonamentals de la història jurídica de Catalunya
  2. La presidenta del Parlament de Catalunya i la consellera de Justícia, Drets i Memòria han clausurat l’acte de presentació, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó

La presidenta del Parlament, Anna Erra, acompanyada de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, han presentat aquesta tarda el volum 39 de la col·lecció “Textos Jurídics Catalans: Cort General de Barcelona (1480-1481)”. Aquesta Cort, convocada per Ferran II, va aprovar la constitució de l’observança, que establia mecanismes per garantir la subjecció de la monarquia i les autoritats al dret. Gràcies a la col·laboració institucional entre el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat, aquests documents es posen a l’abast del conjunt de la ciutadania per a un millor coneixement de la història jurídica del país.

En aquest sentit, la presidenta Erra ha destacat que la presentació d’aquest nou volum implica “una important feina de difusió i de posar al servei dels acadèmics i de tots els ciutadans textos que ens ajuden a entendre la història del nostre país”.

La presidenta del Parlament ha fet referència a “un passat col·lectiu que s’explica sobretot a través de les institucions pròpies, els drets històrics i les estructures polítiques i jurídiques singulars” i ha definit l’obra com “un document per reivindicar i a prestigiar la singularitat que ens defineix”.

Per la seva banda, la consellera Ubasart ha recordat que “és la iniciativa pública qui s’encarrega de vetllar per tal que aquests documents s’editin i es posin a disposició de la ciutadania”. A partir d’evidències documentals com aquests processos de Corts, ha afegit, “podem entendre’ns i conèixer-nos millor com a país, com a societat, i projectar-nos cap al futur amb idees de democràcia i progrés”.

Volum 39 de la col·lecció

Aquesta col·lecció, coeditada pel Departament de Justícia, Drets i Memòria i el Parlament de Catalunya, posa a l’abast de la ciutadania, els principals textos legals que estructuren les institucions i la vida política catalana. La col·lecció Textos Jurídics Catalans, que porta prop de 40 volums editats, va ser impulsada el 1980 pel conseller de Justícia, Agustí Bassols, i, des mitjans del 2000, és fruit d’una coedició amb el Parlament de Catalunya. El Departament de Justícia, Drets i Memòria hi aporta la part científica i el Parlament de Catalunya, els serveis editorials.

En l’acte de presentació també han participat la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Imma Barral; el president del Comitè Tècnic de l’Edició de la Col·lecció Textos Jurídics Catalans, Tomàs de Montagut; l’autora del volum 39, Imma Muxella i el membre del Comitè Tècnic i coordinador de l’equip de les Corts, Miquel Pérez.

4  

Imatges

 Textos Jurídics Catalans 1

Textos Jurídics Catalans 1 213050

Textos Jurídics Catalans 2

Textos Jurídics Catalans 2 144490

Textos Jurídics Catalans 3

Textos Jurídics Catalans 3 149351

Textos Jurídics Catalans 4

Textos Jurídics Catalans 4 226017

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined