Moment de la visita.

El conseller Mascort anuncia una inversió de 55 milions d'euros en el complex de tractament de residus municipals de Campdorà

query_builder   18 gener 2024 14:03

event_note Nota de premsa

El conseller Mascort anuncia una inversió de 55 milions d'euros en el complex de tractament de residus municipals de Campdorà

  1. Enguany quedarà definit el nou projecte de planta de tractament mecànic-biològic prèvia, que s’ubicarà a la rodalia de la planta actual, amb la previsió que el 2027 ja estigui operativa
  2. També s’ha concretat la construcció de tres instal·lacions de compostatge de quilòmetre zero al Gironès per tractar la fracció orgànica recollida en els municipis porta a porta, que subvenciona l’Agència de Residus de Catalunya
Moment de la visita.
Moment de la visita.
{"name":"2024/01/18/14/00/73539ddb-a85e-4330-808b-c0b1072419cf.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":356851}

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, han visitat aquest dijous les obres d'ampliació i modernització del complex destinat al tractament de residus municipals de Campdorà - Girona. Aquesta iniciativa compta amb una inversió total de 41.456.629,03 euros. L'ARC assumeix el 100% d’aquesta inversió de modernització, fonamental per aconseguir els objectius clau en la gestió sostenible dels residus a Catalunya, reafirmant el seu compromís amb la transició cap a pràctiques més ecològiques i eficients.

Reducció de l'empremta de carboni

La planta d'incineració de residus municipals de Campdorà, en funcionament des del 1984, experimentarà una transformació substancial per adaptar la instal·lació i convertir-la en una planta de valorització energètica que s'ajusti als estàndards ambientals i d'eficiència més actuals. La finalització de les obres està prevista per a finals d’aquest any, amb la previsió de posar en marxa la planta renovada cap al març de 2025, després del període de proves, i donarà servei a unes 200.000 persones.

Els treballs representaran un avenç notable en la renovació de la planta, aplicant les Millors Tècniques Disponibles (MTD) per assegurar una operació més eficient i respectuosa amb el medi ambient. Aquesta millora en l'eficiència energètica contribuirà a reduir l'empremta de carboni de l'activitat de valorització energètica. Com a part de la visió a llarg termini, la tercera fase d'aquest projecte inclourà la incorporació de processos disruptius relacionats amb la captura de CO₂ i la producció d'hidrogen verd. Aquesta iniciativa situa l'ARC com a líder en la recerca de solucions innovadores per abordar els reptes globals del canvi climàtic.

Nou projecte de planta de tractament

Durant la visita de les obres, el conseller ha explicat que aquest 2024 quedarà concretat el nou projecte de planta de tractament mecànic-biològic prèvia que s’ubicarà a la rodalia de la planta actual i que suposarà una inversió de l’ordre de 55 milions d’euros. Tindrà una capacitat de tractament de 20.000 tones anuals de fracció orgànica i de 55.000 tones de fracció resta, i es calcula que el 2027 ja estarà operativa.

La planta de tractament mecànic-biològic permetrà tractar prèviament la fracció resta dels residus municipals abans de destinar-la a eliminació (dipòsits controlats o incineració). D’aquesta manera, es podran extreure materials que encara es poden aprofitar, obtenir biogàs i, sobretot, reduir el contingut biodegradable, que és la font principal d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) als dipòsits controlats.

La normativa de la Unió Europea estableix que la fracció resta, el rebuig, ha de rebre un tractament previ abans de ser destinada a dipòsit controlat o incineració. L’any 2022, a Catalunya es va tractar prèviament el 71,1 % de la fracció resta generada, un 4% més respecte de l’any anterior. Aquest increment es va deure a l’entrada en funcionament de noves plantes tractament mecànic-biològic finançades per l’ARC, com la de Montoliu de Lleida, que dona servei a la comarca del Segrià i especialment a la fracció resta dels residus municipals de la ciutat de Lleida.

Inversió en compostatge Km 0

També aquest dijous s’ha concretat l’ajut de 100.000 euros al Consell Comarcal del Gironès per impulsar la construcció de tres instal·lacions de compostatge de quilòmetre zero. És a dir, plantes petites, descentralitzades, per tractar la fracció orgànica recollida en els municipis porta a porta.

El projecte de porta a porta a la comarca del Gironès, subvencionat per l’ARC, i que ha suposat la implantació d’aquest model en una part dels municipis, ha motivat que la comarca tingui el millor índex de recollida selectiva de la vegueria de Girona, un 53,53%. La mitjana de percentatge de recollida selectiva de Catalunya el 2022 va ser del 45,33%.

5  

Imatges

Foto 1

Foto 1 356851

Foto 2

Foto 2 167382

Foto 3

Foto 3 397862

Foto 4

Foto 4 184282

Foto 5

Foto 5 485795

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined