1. El Govern inicia una campanya informativa sobre els passos a seguir pels catalans que viuen a l’estranger de cara a les eleccions europees previstes per al juny
  2. Abans de l’1 de febrer, els residents a l’estranger que vulguin votar a les eleccions europees cal que s’inscriguin al cens electoral de residents absents, el CERA
EXT
La consellera Meritxell Serret i Aleu durant l'atenció als mitjans a la Delegació del Govern a Madrid
{"name":"2024/01/18/14/17/3a1f0a35-2d61-4341-a91e-1564800eeb2a.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":150700}


Amb la vista posada a les eleccions al Parlament Europeu del juny del 2024, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha anunciat aquest matí des de Madrid que el Govern engega una campanya per informar la ciutadania sobre els tràmits per votar des de l’estranger i per intensificar la petició al govern espanyol per avançar cap a una simplificació dels tràmits.

"Volem simplificar i acompanyar els votants perquè tinguin totes les garanties a l'hora d'exercir aquest dret fonamental des d’on sigui", ha dit Serret en una atenció als mitjans de comunicació a la seu de la Delegació del Govern a Madrid.

“Insistirem perquè introdueixin l’ús de noves tecnologies per disposar del material electoral i ampliïn els dies i llocs per fer les votacions", ha apuntat la titular d’Exteriors i Unió Europea. L'Executiu demana que s’introdueixin accions com l’ús de noves tecnologies per disposar del material electoral, simplificar processos i ampliar els dies i llocs habilitats per fer les votacions.

Serret ha destacat la importància del vot en clau catalana a les eleccions europees i que aquest és una prioritat de la Generalitat. A través de la campanya, el Govern posa a disposició totes les eines per afavorir la participació des de l’exterior i revertir la baixa participació dels comicis anteriors per la implantació del vot pregat, que ja es va derogar l’octubre de l’any passat.

La presència catalana a l’exterior

A 1 de març de 2023, les persones majors de 18 anys inscrites en un consolat espanyol amb adscripció a un municipi de Catalunya eren 279.525. Aquesta xifra representa el 12% del total de persones amb nacionalitat espanyola i dret a vot resident a l’exterior.

A través de les delegacions del Govern a l’exterior, el Govern informarà la ciutadania de l’exterior sobre com exercir el vot des de l’estranger. El primer pas és la inscripció al registre del cens electoral de residents absents, el CERA, el termini de la qual finalitza l’1 de febrer de 2024. Aquest és el primer pas que cal seguir si es vol participar en els pròxims comicis.

A més, el Govern habilita una bústia de contacte (catalunyaexterior@gencat.cat) per resoldre qualsevol dubte que la ciutadania resident a l’estranger tingui en relació amb el procediment a seguir per poder votar.

  1. Podeu descarregar la infografia i el vídeo amb subtítols a través d'aquest enllaç: https://we.tl/t-mtmAyKWRmw