- El Memorial Bosc d’Empremtes s’edificarà al Campus Diagonal-Besòs, en uns terrenys que l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs cedeix a la Generalitat
- Les obres començaran a finals de 2024 i finalitzaran a principis de 2025
- Prop de 1.700 persones van ser executades al Camp de la Bota i enterrades al fossar de la Pedrera entre els anys 1939 i 1952
El Govern ha desencallat la construcció del Memorial Bosc d’Empremtes, un conjunt escultòric per al record i reconeixement a les persones que van ser afusellades al Camp de la Bota per la dictadura franquista. L’Acord de Govern d’avui autoritza la cessió d’una parcel·la en uns terrenys de l’Ajuntament Sant Adrià de Besòs, on s’alçarà el conjunt arquitectònic, a favor de la Generalitat. D’aquesta manera, el Departament de Justícia, Drets i Memòria ja té llum verda per avançar amb el procés de licitació de les obres. D’acord amb el calendari, les obres començaran durant el darrer trimestre d’aquest 2024 i estaran enllestides el primer trimestre de 2025. El cost de la construcció, que ascendirà a un màxim de 600.000 euros, anirà a càrrec de la conselleria, mentre que l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs assumirà els costos derivats del manteniment.
El monument memorial s’aixecarà sobre una parcel·la de 163 m2 al terme municipal de Sant Adrià de Besòs situada en uns terrenys del parc del Campus Diagonal-Besòs, entre el Fòrum i el barri de la Mina, una zona de campus i residència universitàries amb més de 3.000 estudiants. A banda, també s’hi construirà un mur que explicarà la història dels esdeveniments ocorreguts en aquest indret per commemorar i dignificar les 1.686 persones afusellades al Camp de la Bota entre el 1939 i el 1953 per la repressió franquista.
1.686 tubs de ferro per recordar els 1.686 afusellats
El projecte ha estat creat per l’artista Francesc Abad, amb el propòsit de no deixar en l’oblit cap de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota. Així, per a cadascuna s’elevarà un tub de ferro, de 5,10 metres d’alçada i 50 mil·límetres de diàmetre, que estaran agrupats en 36 fileres diferents. La volumetria particular del conjunt i la ubicació faran que sigui especialment visible des de la ronda Litoral, des d’on es percebrà com si fos un raspall disposat cap amunt sobre una empremta dactilar, una imatge inspirada en una famosa cita del filòsof Walter Benjamin: “Cal passar el raspall a contrapel per la història”.
El Camp de la Bota: de barri de barraques a punt d’afusellament
A cavall entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, entre la via del tren i el mar, es va aixecar el Camp de la Bota. Aquest històric barri de barraques va créixer al voltant d'un castell militar del segle XIX i el parapet on l'escola d'artilleria solia fer les pràctiques de tir. Durant la Guerra Civil va ser utilitzat breument com a lloc d'afusellaments i, durant la postguerra, el parapet va esdevenir el lloc de Barcelona on la dictadura franquista va executar de manera sistemàtica prop de 1.700 persones entre 1939 i 1952. La gran majoria dels executats van ser acusats del delicte de rebel·lió militar o adhesió a la rebel·lió militar, acusació que la dictadura solia utilitzar per condemnar les persones que van defensar la República. Els afusellats al Camp de la Bota eren conduïts al cementiri de Montjuïc i enterrats al fossar de la Pedrera.