PArlament

President Aragonès: "Tenim molts reptes fins al febrer del 2025 i els volem entomar amb tota la força i amb les millors eines"

query_builder   24 gener 2024 12:22

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Tenim molts reptes fins al febrer del 2025 i els volem entomar amb tota la força i amb les millors eines"

  1. El cap de l’Executiu ha comparegut davant del ple del Parlament per donar compte dels nomenaments de Laura Vilagrà com a vicepresidenta del Govern i Sergi Sabrià com a viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern
  2. Durant la sessió de control, el president ha denunciat “l’obscenitat amb què s'han utilitzat determinades estructures de l'Estat per perseguir els qui defensem la independència de Catalunya”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest matí davant del ple del Parlament per donar compte dels darrers canvis al Govern, amb el nomenament de la fins ara consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, com a vicepresidenta del Govern, i del fins ara director de l’Oficina d’Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, com a viceconseller d’Estratègia i Comunicació del Govern. El cap de l’Executiu ha afirmat que “tenim molta feina en aquest any, fins al febrer del 2025”. “Aquest país té molts reptes al davant i el Govern els entoma i volem posar-nos amb tota la força, tota la intensitat i amb les millors eines per fer-hi front”, ha remarcat.

El president durant la seva compareixença davant el Ple del Parlament. Autor: Rubén Moreno
El president durant la seva compareixença davant el Ple del Parlament. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2024/01/24/12/13/3f024f0e-3efa-48b4-b20a-2991916be806.JPG","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":985448}

Entre aquests reptes, ha destacat les “carpetes obertes en els tres àmbits de negociació amb l’Estat que hem de portar a terme durant aquest 2024”. I ha assenyalat que són: “obrir la segona fase del procés de negociació amb l'Estat, un cop culminada el que és l'amnistia, per passar a parlar de sobirania i posar sobre la taula el referèndum”; el traspàs de Rodalies, “que serà el més important des que Catalunya va assumir les competències integrals de seguretat”, i el finançament singular de Catalunya, per “posar fi a l’espoli fiscal de 22.000 milions d’euros”. Al costat d’aquests reptes, el president també ha insistit a la importància de “redoblar el compromís amb la llengua catalana”.

Per aquest motiu, ha posat en relleu que el nomenament de Laura Vilagrà com a vicepresidenta del Govern permetrà “enfortir els diferents mecanismes de negociació” amb l’Estat, ja que tindrà “el rol polític que ja anava exercint”. De Sergi Sabrià ha destacat que està impulsant projectes en l'àmbit interdepartamental i “té una part d’interlocució amb la societat i és bo que identifiquem els rols amb la tasca que efectivament es porta a terme”.

Operació Catalunya

Prèviament a la compareixença, el president s’ha sotmès a la sessió de control de la Cambra. En referència a les darreres informacions que s’han publicat sobre l’Operació Catalunya, Aragonès ha destacat que evidencien “l’obscenitat amb què s'han utilitzat determinades estructures de l'Estat per perseguir els qui defensem la independència de Catalunya”. “S'ha demostrat que hi ha un substrat en una part de les estructures de l'Estat que avantposa la unitat d'Espanya davant dels drets fonamentals, dels drets de la ciutadania i, fins i tot, de la mateixa divisió de poders”, ha alertat. I ha demanat “anar fins al final” perquè se sàpiga la veritat, “es depurin responsabilitats i es donin garanties de no repetició”.

El cap de l’Executiu també s’ha referit a la Llei d’Amnistia, que ha afirmat que “s’aprovarà més forta i robusta del que va entrar al Congrés dels Diputats” i, per tant, “se’n garantirà la seva aplicació”. Això, ha dit, “ha de permetre restaurar els drets perquè puguem tornar a debatre, a negociar i a seure en igualtat de condicions per abordar el futur polític d'aquest país”. “Un futur que passa per un referèndum sobre la independència de Catalunya. Aquest és el camí i aquest és el nostre compromís”, ha conclòs.

Sequera

En un altre moment de la sessió, el president ha defensat la gestió del Govern respecte a la sequera destacant que és ara que “s’han dut a terme aquelles inversions que no s’havien fet abans”. Unes inversions que, tot i que impliquen una gran complexitat tècnica, ha defensat que “cal fer-les”.

Aragonès ha reiterat que el Govern està actuant per “incrementar la producció de l’aigua” a través de les dessaladores i la regeneració. Però ha recordat que l’aigua no és un recurs finit, i per això també “cal gestionar la demanda, intentant afectar el menys possible les oportunitats econòmiques del país”, amb iniciatives com la Taula Nacional de l’Aigua.

En aquest sentit, també ha defensat les taules de seguiment respecte a la sequera, “que estan funcionant”, i ha demanat preservar la lluita contra la sequera de la contaminació política.

Fórmula 1

Pel que fa al Gran Premi de Fórmula 1, el president ha explicat que “estem en negociacions” amb els organitzadors i s’ha mostrat optimista respecte a la renovació. “Vull llançar un missatge de confiança cap a la trajectòria dels més de 30 anys de Gran Premi i de confiança cap a la fortalesa de Catalunya per atraure esdeveniments de primer nivell”, ha assegurat.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined