1. L’acte forma part del pla d’acollida del professorat i té caràcter formatiu
  2. El curs actual hi ha 1.516 docents novells d’un total de plantilla de 94.315 persones
  3. Anna Simó: “Penseu en el llegat d’aprenentatges i d’afectes que deixareu al llarg de tots els anys que us dedicareu a educar. Així de transcendent és la feina que heu triat fer”
Acte de benvinguda als docents novells{"name":"2024/01/24/12/49/ea1f9737-bf16-4dfb-b567-5232dd923447.jpeg","author":"Educació","type":"0","location":"0","weight":200945}


El Departament d'Educació ha donat aquest matí la benvinguda als docents novells que aquest curs escolar han començat a treballar per primera vegada als centres educatius públics. L’acte, que forma part del pla d’acollida del professorat i té caràcter formatiu, s’ha celebrat al recinte de La Farga de l’Hospitalet de Llobregat.


La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, ha afirmat durant la cloenda de la jornada que la tasca dels mestres i professors han deixat i deixaran empremta en infants i joves. “Penseu en el llegat d’aprenentatges i d’afectes que deixareu al llarg de tots els anys que us dedicareu a educar. L’empremta que deixareu en tants infants i joves. Nois i noies com els que hem pogut veure en pantalla, que recorden amb estima alguns dels mestres que han tingut. Així de transcendent és la feina que heu triat fer”, ha remarcat la consellera.


Simó ha recordat que Catalunya és tradicionalment “un país de bons mestres, i per això també fora bo que recordéssim amb orgull la tradició pedagògica de Catalunya”. La titular d’Educació ha remarcat la importància de la professió docent, així com de la necessitat de reconèixer el seu paper: “La societat és molt exigent amb la tasca i les responsabilitats que us encomana i, per tant, heu de tenir el reconeixement social que us mereixeu davant d’aquesta exigència”.


1.516 docents novells


Aquest curs escolar 2023-2024, han començat a treballar als centres educatius públics 1.516 docents novells, d’un total de plantilla de 94.315 persones. Del total de plantilla, 81.428 persones són mestres i professors, i 8.213 són personal d’atenció educativa i personal d’administració i serveis.


A banda, cal també afegir 4.674 persones que treballen en centres no docents com ara serveis educatius o al Departament d'Educació. En els darrers 5 cursos, la plantilla docent en centres educatius ha augmentat en 10.000 persones, passant de les 71.645 del curs 2018-2019 a les 81.428 del curs actual.


Els docents novells que s’incorporen aquest curs són majoritàriament dones en un 62,7% -956 dones i 560 homes-, i amb una mitjana d’edat de 33 anys. Una dada inferior a la mitjana de tota la plantilla docent, que és de gairebé 48 anys, i suposa una tendència al relleu generacional, ja que 3 de cada 4 docents novells té menys de 40 anys.


Manual de benvinguda


Durant l’acte s’ha lliurat als docents novells un manual de benvinguda, una publicació impresa que vol ser una eina per als docents amb les principals informacions referents al Departament d'Educació. La guia, que neix amb l’objectiu d’ajudar els nous docents en el procés d’adaptació als centres educatius, facilitarà conèixer l’organització i funcionament del Departament.


El document explica, per exemple, quina és l’organització interna dels centres (equip directiu, claustre, personal PAS i PAE i consell escolar); els canals de comunicació entre Educació, docents i famílies; els diferents tipus de formacions; la seguretat i salut laboral; o els horaris, permisos i llicències existents.



24 de gener de 2024

4  

Imatges

Acte de benvinguda als docents novells

Acte de benvinguda als docents novells 119869

Acte de benvinguda als docents novells

Acte de benvinguda als docents novells 105971

Acte de benvinguda als docents novells

Acte de benvinguda als docents novells 79191

La consellera Simó intervenint a l'acte de benvinguda als docents novells

La consellera Simó intervenint a l'acte de benvinguda als docents novells 62797