Visita a la casa de Terrassa
La secretària d’Infància i Adolescència del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Imma Pérez, acompanyada del president de la Fundació Àlia, Joan Castells, ha visitat avui a Terrassa el tercer equipament de la iniciativa “Cases d’Infants”, que impulsen conjuntament el Departament, la Fundació i l’Obra Social “la Caixa”. La casa de Terrassa disposa de 12 places, però el projecte preveu arribar fins a les 36 places amb la posada en marxa de dues cases més al Vallès Occidental.  
 
“Cases d’Infants” és un servei residencial de caràcter temporal per a infants i adolescents d’entre 4 i 18 anys que es troben en situació de risc o desemparament. Mentre els infants i els joves s’estan en les cases, es treballa en la millora tant del menor com de la seva família, perquè pugui tornar a casa o es pugui emancipar.
 
El programa “Cases d’Infants” està previst per aquells infants i aquelles famílies que, a criteri dels equips de Serveis Socials i de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), demostrin una bona predisposició i voluntat de treballar en la recuperació de la seva situació. És per aquest motiu que una de les mesures que es fomentarà és la guarda administrativa voluntària. Aquesta mesura consisteix en què els pares cedeixin la guarda del seu fill de forma voluntària, a l’espera que superin la situació familiar que els impedeix fer-se’n càrrec.
 
Així mateix, el projecte “Cases d’Infants” també va destinat a aquells infants tutelats que actualment es troben en altres recursos –centres d’acollida, centres residencials, etc.– i que es preveu que retornin aviat amb la seva família. En tots aquests casos, es treballarà de forma coordinada amb la resta de serveis socials per possibilitar aquest retorn.
Model dels equipaments
El model d’equipament d’aquesta iniciativa és el de petites unitats residencials per tal d’apropar-les al concepte d’unitat familiar i fugir de l’estructura d’un gran centre de menors. El model de places de cada casa és el següent:
 
  • 8 places residencials. Van destinades a infants i joves que necessiten ser separats temporalment de la família, dels quals la Generalitat n’assumirà la tutela o la guarda. Per a aquests nois i noies es farà un projecte educatiu i un pla de treball per a la família, amb l’objectiu que el retorn de l’infant es pugui dur a terme en menys d’un any. Si la situació de la família no millora i es preveu que l’internament del menor ha de ser superior a un any, es derivarà cap a un altre recurs: Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), acolliment familiar o acolliment preadoptiu.
  • 2 places d’estades intermitents. Estan reservades per a infants i adolescents amb situació de risc, que necessiten una intervenció especialitzada però que la seva situació no requereix una separació total de la família. Aquesta intervenció comporta que el menor hagi de fer algunes pernoctacions al centre, però principalment viurà fora de la casa. En aquests casos, es treballarà la millora de les habilitats parentals i, si es tracta d’adolescents, que assoleixin una autonomia adequada.
  • 2 places de suport. Aquestes places són un recurs per a infants o adolescents en situació de risc, que tenen per objectiu evitar la separació de la família i el seu ingrés en un recurs. En aquells casos en què la direcció del centre ho consideri necessari, també es podran fer pernoctacions.
 
Cada casa disposarà d’un equip educatiu format per 5 educadors/es i 2 treballadors/res familiars. Es construiran 3 cases dins una mateixa zona, properes entre elles, que formaran una unitat territorial. Cada unitat tindrà un director o directora.
 
Al Vallès Occidental, a més de la casa de Terrassa, també se’n posaran en marxa dos més: una a Sabadell i una altra en una ubicació encara per determinar.
 
En total, aquest 2010 es posaran en funcionament 9 cases a tot Catalunya i al 2011 se’n posaran en marxa 15 més. En total, es crearà prop de 300 places a tot Catalunya. Per ara, a més de la casa de Terrassa, n’hi ha dos més a Barcelona i Blanes.
 
Estructura organitzativa del projecte
La Fundació Àlia és qui s’encarrega de trobar els immobles i d’adequar-los perquè acullin una casa d’infants.L’Obra Social “la Caixa” assumeix la posada en marxa del servei i la dotació del mobiliari i utillatge necessaris per al funcionament de l’equipament.
 
La gestió de les cases recau en la Fundació Àlia, per delegació del Departament d’Acció Social i Ciutadania, que en finança el funcionament del servei.
 
Potenciació de la guarda administrativa
Les 36 places de la iniciativa “Cases d’Infants”, s’afegiran a les 257 places existents actualment en centres residencials i d’acollida de què disposa el Departament d’Acció Social i Ciutadania per a infants tutelats al Vallès Occidental.
 
El projecte “Cases d’Infants” s’emmarca dins un programa d’un abast més ampli, que pretén incrementar i optimitzar els recursos per atendre els infants en situació de risc, reduir el nombre de tuteles i el temps d’institucionalització. Tot plegat, per donar resposta al nou marc normatiu sorgit de la Llei dels Drets i les Oportunitats de la Infància i l’Adolescència.
 
A la visita de l’equipament de Terrassa, també hi ha assistit el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Social i Drets Civils de l’Ajuntament, Isaac Albert, i el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Xavier Soley.