
El conseller del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han signat el conveni de col·laboració per a desenvolupar, d’una banda, el programa de rehabilitació integral de l’àrea de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra, i de l’altra, el del barri del Raval sud. Aquestes són dues de les àrees beneficiàries de la darrera convocatòria d’ajuts de la Llei de barris. Les intervencions permetran renovar la urbanització i millorar la conservació dels edificis de la zona, així com incrementar l’oferta d’equipaments, crear nous eixos per vianants o implementar noves activitats formatives en matèria de noves tecnologies i participació ciutadana. Ambdós programes sumen una inversió total de 27 MEUR, dels quals la meitat els aportarà el Govern.
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han signat el conveni de col·laboració per desplegar el programa de rehabilitació integral del barri de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra, i del barri del Raval sud.
Es tracta de dues de les àrees urbanes beneficiàries de la convocatòria d’aquest any dels ajuts de la Llei de barris, que atorga el Govern periòdicament amb l’objectiu de facilitar la millora de l’espai urbà, i promoure iniciatives per a la dotació d’equipaments i serveis a disposició dels ciutadans.
Ambdues intervencions pretenen impulsar la millora de la qualitat dels espais urbans, equipaments i serveis a disposició de la ciutadania, per potenciar la cohesió social i ambiental de la ciutat. Per això, les intervencions preveuen, entre d’altres accions, la renovació urbanística i la conservació dels edificis, l’augment de la connectivitat urbana amb nous recorreguts per vianants, la millora d’equipaments i l’impuls d’activitats formatives en TIC.
Globalment, els dos programes de rehabilitació integral de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra, i del barri del Raval sud sumen una inversió de 27 MEUR, dels quals el DPTOP aportarà el 50%.
Barri de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra
L’àrea de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra se situa al barri de la Marina de Port, integrat en el districte de Sants-Montjuïc. Abasta una extensió aproximada de 30,2 ha i concentra una població de 10.771 habitants. Aquesta zona presenta una estructura urbana en mosaic, amb una àrea d’habitatges en illes tancades, sense un continu urbà aglutinador.
Per tal de millorar la cohesió social, la qualitat dels serveis i l’espai urbà, el programa preveu una inversió de 12 MEUR, la meitat dels quals els aportarà el Govern. Entre les actuacions a dur a terme, destaca la urbanització de l’espai públic de Can Clos, la renovació urbanística dels jardins de Ca l’Alena, i la creació de nous eixos i espais accessibles com ara l’obertura del carrer Diligències.
A més, es duran a terme campanyes específiques amb convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació de façanes d’edificis i altres elements comuns, així com la millora del centre esportiu municipal “La Bàscula”, del casal de gent gran “La Capa” i la construcció d’un nou centre cívic i cultural als jardins de “Can Farrero”.
Finalment, en el marc d’aquest programa es duran a terme actuacions de millora en matèria de sostenibilitat i noves tecnologies en els espais públics, es potenciarà la participació ciutadana, l'equitat de gènere, el civisme i la convivència, així com accions formatives relacionades amb les TIC, i programes de detecció, prevenció i intervenció en situacions de risc d’exclusió social en adolescents.

Barri del Raval sud
Pel que fa al conveni de col·laboració per a desenvolupar el programa de rehabilitació integral al barri del Raval sud, l’actuació permetrà millorar els espais públics amb vocació d’àrea de trobada i interrelació i dinamitzar el petit comerç local, amb una inversió total de 15 MEUR, la meitat dels quals a càrrec del Govern.
Així, l’objectiu és millorar la convivència, l’accés a la cultura i la salut al barri mitjançant la mediació i la participació. Aquestes intervencions aniran acompanyades de mecanismes que estableixin eixos d'activitats plurals i que millorin el petit comerç local, tot creant espais de trobada i interrelació.
El Raval és un barri marcat des dels seus orígens, per la seva condició urbana de “creixement fora muralles” a l’època medieval. El barri, que comprèn una de les parts del Casc Antic de la ciutat, integra dues realitats contrastades, la part nord que normalment ha estat ocupada per població de classe mitja benestant i la part sud ocupada per classe obrera.
El Raval sud, que té més de 267.000 habitants, es troba situat exactament entre les Rambles, el carrer Hospital i Drassanes. En aquesta part del Raval, la barreja entre el que s'ha heretat i les profundes transformacions socials i econòmiques que s'estan experimentant a nivell global suposa una juxtaposició de problemàtiques antigues i noves i que, amb aquesta actuació de les administracions públiques, es pretén convertir-les en la combinació dels vells i nous elements propicis per a la regeneració del teixit social.
Més informació sobre l'actualitat del DPTOP a http://blocs.gencat.cat/ptop/
3