Segona comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua a la vegueria de Barcelona.

La comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua a Barcelona recull més de 70 propostes per millorar la gestió dels recursos hídrics

query_builder   29 gener 2024 16:32

event_note Nota de premsa

La comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua a Barcelona recull més de 70 propostes per millorar la gestió dels recursos hídrics

  1. La segona reunió de la comissió s’ha celebrat aquest dilluns, 29 de gener
  2. La sessió, de caràcter tècnic, ha comptat amb representants d’entitats i institucions implicades en la gestió de l'aigua
Segona comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua a la vegueria de Barcelona.
Segona comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua a la vegueria de Barcelona.
{"name":"2024/01/29/15/59/a1ec9252-5565-4a12-b356-dfcd4fd8b87b.jpg","author":"Mónica García Moreno","type":"0","location":"0","weight":"1852985"}

La comissió territorial de la Taula Nacional de l’Aigua a la vegueria de Barcelona s’ha reunit aquest dilluns, 29 de gener, i ha presentat més d’una setantena de propostes per millorar la gestió dels recursos hídrics a la vegueria. Aquesta ha estat la segona reunió de la comissió, que ha comptat amb representants d’entitats i institucions implicades en la gestió de l'aigua.

Bona part de les propostes recollides han girat al voltant de la reutilització de l’aigua en diferents sectors, especialment aquells que ocupen un espai important a la vegueria com és l’àmbit industrial, l’esportiu, el turístic i el domèstic. Les mesures proposades també han incidit en l’àmbit agrari i mediambiental, en la gestió municipal i comarcal de l’aigua, així com en les actuacions sobre les xarxes de distribució existents.

Més concretament, les propostes s’han centrat, principalment, en la necessitat d’incentivar la reutilització de l’aigua i l’aplicació de millores ecològiques en diferents sectors; l’impuls de l’ús de l’aigua regenerada; la modernització dels sistemes de distribució; la conscienciació pública; la formació dirigida a professionals en l’àmbit de l’estalvi; l’aprofitament d’aigües grises i fluvials; la incidència sobre el sector turístic en episodis de sequera; les actuacions per preservar l’estat dels rius de la vegueria; la necessitat de treballar la digitalització de la gestió de l’aigua, entre altres.

Durant la reunió, el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, ha destacat la importància del full de ruta de la nova política de l’aigua a Catalunya que es definirà a través de les taules territorials i de la Taula Nacional de l’Aigua. “És cabdal treballar les noves bases de la gestió de l’aigua des del consens”, ha assenyalat el delegat, qui també ha posat en valor el coneixement del territori que es veu reflectit en les propostes fetes per les entitats participants en la comissió.

Aquesta sessió de caràcter tècnic ha consistit en la formació de dos grups de treball per posar en comú les propostes dels membres de la comissió, en la qual es veuen representats els diferents sectors d’activitat de la vegueria de Barcelona.

La comissió ha comptat amb representants d’Aigua és Vida, la Cambra de Comerç de Barcelona, la Comunitat d’Usuaris d’Aigües del Delta del Llobregat, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVAC), el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Vallès Oriental, el Consorci de la Zona Franca, la Diputació de Barcelona, la Fundació Catalana de l’Esplai, el Gremi d’Hotels de Barcelona, el Catalan Sports Cluster (INDESCAT), Mercabarna, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, el Port de Barcelona, la Taula del Tercer Sector, el sindicat Unió General de Treballadors (UGT Catalunya), la Unió de Federacions Esportives i la Unió de Pagesos de Catalunya.

En la tercera reunió, que tindrà lloc durant la primavera d’aquest any, es consensuaran les propostes d’accions que, posteriorment, s’elevaran a la Taula Nacional de l’Aigua.

Taula Nacional de l’Aigua

La Taula Nacional de l’Aigua es va crear l’estiu de 2023, i té com a objectiu esdevenir un espai de diàleg i concertació sobre les polítiques de l’aigua, en què hi són representats els diferents usos i agents implicats i que ha de marcar el full de ruta per determinar la nova política de l’aigua a Catalunya per evitar conflictes en el futur, tenint en compte la situació actual i les previsions del Canvi Climàtic.

Els objectius de la Taula es focalitzaran en l’anàlisi de les dades i les possibles alternatives per avançar en la millora de l’estat dels ecosistemes hídrics, els cabals ambientals i la biodiversitat, garantir l’aigua per als diferents usos, i reduir el dèficit hídric i millorar la resiliència del país davant l’impacte del canvi climàtic.


Més informació:

Dades del consum d’aigua a la vegueria de Barcelona

La Taula Nacional de l’Aigua

Actualitat de l’Agència Catalana de l’Aigua

El portal de la sequera

4  

Imatges

El delegat Joan Borràs obre la comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua

El delegat Joan Borràs obre la comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua 575843

Grup de treball 1

Grup de treball 1 848054

Grup de treball 2

Grup de treball 2 1341759

Segona comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua a la vegueria de Barcelona.

Segona comissió territorial de la Taula Nacional de l'Aigua a la vegueria de Barcelona. 1703462

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined