Reunió amb Urkullu

President Aragonès: "Cal reforçar el paper de nacions com Catalunya i Euskadi en les institucions europees"

query_builder   31 gener 2024 12:47

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Cal reforçar el paper de nacions com Catalunya i Euskadi en les institucions europees"

  1. El cap de l’Executiu i el lehendakari Urkullu han mantingut una trobada al Parlament Europeu i han coincidit a reivindicar un “mecanisme de participació directa i decisió” en la UE

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mantingut aquest matí una trobada amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, a la seu del Parlament Europeu, durant la qual tots dos han coincidit en la necessitat de “reforçar el paper de nacions com Euskadi o Catalunya en el marc de la UE”.

El president i el lendakari en la seva reunió a Brussel·les. Fotografia: Arnau Carbonell
El president i el lendakari en la seva reunió a Brussel·les. Fotografia: Arnau Carbonell
{"name":"2024/01/31/11/25/2bc8dca6-97d8-499a-a933-944eb8bf9970.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":129814}

En aquest sentit, el president ha expressat el seu suport a la proposta del lehendakari que territoris com Catalunya o el País Basc puguin tenir “un mecanisme de participació directa i de decisió, més enllà del comitè de les regions, en tots aquells àmbits de la nostra competència en què intervenen les institucions europees i en els que no podem participar perquè ho està fent el govern espanyol en nom nostre”.

Pere Aragonès ha valorat positivament la trobada amb el lehendakari i ha posat en relleu la “complicitat” en matèries d’interès comú, que ja havien tractat en reunions anteriors. Tots dos mandataris s’han emplaçat a “continuar treballant” en aquest sentit. Durant la trobada, han tractat temes com els fons europeus o les negociacions amb l’Estat per al traspàs de competències en àmbits com Rodalies o l’ingrés mínim vital.

En declaracions als mitjans després de la reunió, el president Aragonès també ha destacat que avui “traslladarem al Parlament Europeu la nostra posició a favor del dret a l’autodeterminació i la necessitat que hi hagi un marc europeu de claredat que permeti que, en el cas de nacions que volen incrementar el seu estatus polític, com Catalunya, es puguin arbitrar, en el marc del mateix dret europeu, els mecanismes perquè la voluntat dels ciutadans d'aquestes nacions sigui escoltada, respectada i integrada en l'estructura de la mateixa UE”.

Reunió amb el lehendakari{"name":"2024/01/31/11/31/554d3c31-fe28-47ff-aaf9-e3e5fdb9184f.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":149276}

“No s’ha de posar en risc la llei d’amnistia”

A preguntes dels mitjans, el cap del Govern s’ha referit a la votació d’ahir al Congrés sobre la llei d’amnistia i ha advertit que “és una llei necessària, que no s’ha de posar en risc”. Ha fet notar que a Catalunya hi ha unes 1.200 persones que “en major o menor grau estan afectades per la repressió” i ha fet una crida a “la responsabilitat de totes les parts”.

També s’ha referit al cas del diputat Ruben Wagensberg, de qui ha dit que “és víctima de la repressió de l’Estat; amb un cas que sembla més un muntatge que una investigació judicial”. Pere Aragonès li ha expressat el seu suport i solidaritat i ha insistit que, “quan parlem de la necessitat d’una llei d’amnistia, parlem precisament d’acabar amb tots els casos com aquest, en què hi ha molt de dolor personal”.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined